Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ozvěny 3. kola soutěže KP 2 C

KP dvojka má za sebou 3. kolo, do něhož šachisté ze Strážnice díky volnému losu nezasáhli. Zrodilo se několik zajímavých výsledků. Nejdřív ovšem pohled na tabulku:

P Družstvo HS Z + = - B Sk V
1 ŠK Lokomotiva Brno D   3 3 0 0 9 14.5 12
2 ŠK Veselí nad Mor. B   3 2 0 1 6 13.0 7
3 ŠK Merta Slavkov   2 2 0 0 6 10.5 7
4 ŠO MKS Vyškov B   3 1 1 1 4 12.0 8
5 VSK Univerzita Brno C   3 1 0 2 3 11.5 6
6 ŠK Podlužan Prušánky B   3 1 0 2 3 11.0 5
7 ŠO Jiskra Strážnice   2 1 0 1 3 8.0 4
8 ŠK Duras BKV C   2 0 1 1 1 7.0 6
9 ŠK Hustopeče B   3 0 0 3 0 8.5 3
P Družstvo HS Z + = - B Sk V

Na první příčce je stále brněnská Lokomotiva, která zvládla přímý souboj o první příčku se silnými veselskými hochy, na špici se díky druhé výhře v řadě dotáhla rovněž slavkovská Merta, ve 3. kole se zrodila první zápasová remíza, kterou jsem tak trochu předpověděl. Naše Jiskra se propadla až na 7. příčku tabulky, je to ovšem tím, že neměla možnost v tomto kole bodovat, tudíž tomuto postavení nepřikládám žádnou váhu.

3. kolo:

Lokomotiva Brno D - ŠK Veselí nad Moravou B 5 : 3

To je pro mě beze sporu největší překvapení tohoto kola! Veselany jsem považoval za favorita nejen tohoto zápasu, ale celé soutěže a věřil jsem, že se i na základní škole v Rajhradu povezou na vítězné vlně, to se ovšem nestalo. Přitom ze základu chyběli pouze dva hráči (Navrátil a Vičar) proti třem domácím (Marša, Fryda, Žitný). Přesně polovina partií skončila remízou, za ty nejvíce překvapivé rezultativní výsledky považuju prohru Zdeňka Uřičáře na páté a Jendy Píštěka na druhé desce. Oba podlehli ELOvě slabším soupeřům, oba jsou ale především velmi silní šachisté, kteří prohrávají jen sporadicky. Lokomotiva tímto výsledkem dokonale překvapila a ukázala, že i přes občasné excesy s počtem hráčů ve venkovních zápasech, se s ní prostě musí počítat a bude tzv. černým koněm soutěže.

Podlužan Prušánky B - ŠK Hustopeče B

Už bylo na čase, aby obě družstva Podlužanu konečně zabrala. Jak áčko ve druhé lize, tak béčko v KP 2. Nicméně podařilo se to pouze B-týmu Prušánek. Ty nastoupily oslabené o údernou trojici z předních desek (Mlénský, Vrtal, Majer), která hrála ve vedlejší místnosti zápas 2. ligy proti týmu University Brno. I přes tento handicap se ovšem domácím podařilo konečně naplno bodovat! A to hosté přivezli konečně opravdu silnou sestavu, z níž vypadla pouze dvojice borců ze základu (Vaculík, Urban). Za velmi přínosný se dá považovat návrat Petra Krolopa do sestavy Podlužanu, protože ten i přes delší zápasovou pauzu prokázal své kvality a poradil si s velmi nepříjemným Petrem Kuncem a ještě k tomu černými figurami. Další důležité výhry pak přidali dva domácí hráči, kteří svojí kvalitou přesahují úroveň KP 2, tedy Jan Kocáb a Josef Hudaček, čtvrtou výhru pak přidal Jaroslav Švásta na poslední šachovnici. Souboj dvou B-týmů tak vyšel lépe tomu domácímu a hosté z Hustopečí jsou díky této porážce na poslední příčce tabulky a v dalších kolech budou mít co dělat, aby se z ní dostali.

VSK Univerzita Brno C - Merta Slavkov u Brna 2,5 : 5,5

Slavkovská Merta vyrazila do nedalekého Brna přesně dle očekávání notně oslabena, ovšem dle slov Vladislava Sládka bez větších slabin. Domácí vyrukovali pouze bez dvou hráčů ze základu (Šebek, Říha), přesto na svého soupeře nestačili. Slavkovští rozhodli o svém vítězství čtyřmi výhrami na posledních čtyřech šachovnicích, kde měli nad svými soupeři ELOvou převahu. Oni ji vlastně měli i na druhé a třetí, ovšem napředu se tentokrát rodily především remízy, s výjimkou první šachovnice, na níž si velmi zkušený Josef Hladík poradil se Stanislavem Mezovským. Merta touto výhrou vzkázala zbytku soutěže, že by to v této sezóně mohlo být s její sestavou na venkovní zápasy přece jen lepší a podruhé ze dvou zápasů vyhrála. Jako jediná je tedy s Lokomotivou zatím stoprocentní a stává se z ní zřejmě spolufavorit soutěže. Uvidíme, zda tyto moje slova potvrdí v dalších kolech.

Duras BKV C - MKS Vyškov B 4 : 4

Souboj dvou pro nás víceméně cizích týmů, plných (pro nás Strážničany) cizích hráčů skončil remízou, která je prvním nerozhodným výsledkem v tomto ročníku KP 2. Domácí bez úderné dvojice Tomíška, Fuchs, hosté dokonce hned bez prvních čtyř hráčů základní sestavy! Hráči Durasu přetavili ve dvě výhru jasnou ELOvou převahu na prvních dvou deskách, hosté z Vyškova bodovali především na těch zadních, kde získali hned tři výhry, a to i přes výraznou ELOvou převahu domácích šachistů. Jediný, kdo naplnil papírové předpoklady, byl Leoš Fojt na sedmé desce. Tato remíza je určitě ztrátou především pro domácí tým, který měl podle síly svých hráčů jasně brát všechny body. Ovšem dravé mládí v podání hostujícího týmu v neděli prostě slavilo na zadních deskách úspěch, proto celková remíza. Vyškovské béčko má díky ní vyrovnanou zápasovou bilanci 1-1-1, domácí Duras díky ní zůstává na pouhém bodu, ovšem má zápas k dobru.

Jak už bylo výše zmíněno, volný los vybírala Jiskra Strážnice,

Autor: Pavel Solařík

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Stránky

(Vyškov, 23. 11. 2022 9:35)

Report ze zápasu Vyškova si můžete přečíst na stránkách vyškovských šachistů: https://sachyvyskov.netstranky.cz/

Re: Stránky

(Pavel Solařík, 23. 11. 2022 13:40)

Perfektní, moc děkujeme!