Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ozvěny 7. kola soutěže KP 2 C

V dobách, kdy Omikron přitápí pod kotlem a počty nakažených lidí stoupají, se odehrálo 7. kolo KP 2 C ("pánbů" zaplať za to!), přesto se této potvoře přece jen podařilo zasáhnout do šachového dění, když bylo kvůli ní odloženo utkání veselského béčka na Lokomotivě. Hrály se tak jen tři zápasy, které měly společného jmenovatele, a to že v nich uspěly favorité. Nejdřív se ale podívejme na tabulku:

P Družstvo HS Z + = - B Sk V
1 Moravská Slavia Brno "C"   6 6 0 0 18 34.5 23
2 ŠO Jiskra Strážnice   7 4 0 3 12 32.5 18
3 Podlužan Prušánky "B"   6 3 0 3 9 25.0 12
4 ŠK Veselí nad Mor. "B"   5 3 0 2 9 21.5 12
5 ŠK Merta Slavkov u Brna   5 2 1 2 7 21.0 14
6 ŠK Hustopeče "B"   6 2 0 4 6 18.5 8
7 Tatran Poštorná   6 2 0 4 6 16.5 9
8 ŠK Lokomotiva Brno "D"   3 2 0 1 6 15.0 11
9 ŠK Veselí nad Mor. "C"   6 0 1 5 1 15.5 7
P Družstvo HS Z + = - B Sk V

O postupujícím už delší dobu není pochyb, řeší se vlastně už jen kosmetické úpravy na dalších příčkách. Naše Jiskra se díky dvěma výhrám v řadě osamostatnila na druhé příčce, nicméně jak Prušánky, tak Veselí B v minulém kole nehrály, tudíž se dá předpokládat, že se na nás tito soupeři ještě dotáhnou. Také Slavkov má ještě jedno utkání k dobu (doma s Lokomotivou), tudíž je tabulka zavádějící a neúplná. Dost klame právě postavení Lokomotivy na předposledním místě, i když vzhledem k tomu, že má odložené zápasy právě ve Slavkově a doma se silným Veselím B, možná to až tak slavné s posunem nahoru nebude. Beznadějně poslední zůstává veselské céčko. Ale nechme tabulku tabulkou a pojďme aspoň letmo k zápasům.

7. kolo:

Jiskra Strážnice - ŠK Veselí nad Moravou C 5,5 : 2,5

Popravdě nebyl jsem zrovna nadšený, když Marián s Vojtou velmi brzy podepsali remízy. Nejsem zrovna zastáncem těchto velmistrovských remíz a zastávám názor, že když už člověk vstává, aby na zápas přišel, tak by si měl pořádně zahrát. Proto jsem nepřijal nabídku smíru od svého soupeře. V utkání jsme se dostali do problémů jen na páté šachovnici, kde Jirka Fanta lacině odevzdal pěcha, nicméně trpělivou a vynalázavou hrou ho dokázal získat zpátky. Tady jsem ale měli štěstí. Smůlu jsme si naopak vybrali v mojí partii na 4. desce, kde jsem měl partii jednoznačně vyhrát a tady mi taky proteklo půl bodu mezi prsty. Pochvalu zaslouží především hráči na zadních šachovnicích, ale jedním dechem musím dodat, že všichni měli nad svými soupeři výkonnostně značně navrch. To se také projevilo na výsledcích partií, když jsme brali všechny tři body. Přiznám se, že jsem se toho utkání docela bál, protože kdyby hosté přivezli Jendu Hudečka a Michala Fridricha a nastoupil i druhý z bratrů Horňákových Radek, nebyla by to zase taková procházka růžovým sadem. Takže Veselané nám to v neděli svojí sestavou dost usnadnili. Nás čeká už jen jeden zápas, a to doslova v jámě lvové (v Prušánkách) a v 9. kole budeme mít volný los. Ve hře už jsou pro nás tedy jen 3 body. Předsezónním cílem bylo umístit se v první polovině tabulky, tak snad se nám to podaří. Uvidíme.

ŠK Hustopeče B - Moravská Slavia Brno C 2 : 6

Také domácí to favoritovi svojí sestavou značně usnadnili. Čekal jsem, že na domácí zápas s tak silným soupeřem se budou chtít Hustopeče vytasit s pořádnými esy, realita byla ale úplně jiná. Nejen že nastoupili čtyři náhradníci, ale chybělo hlavně úderné trio Kunc, Urban a Šedý. Hosté sice nechali doma Davida Holemáře, přesto přivezli extrémně silnou sestavu, v níž byli dva hráči s ELO 2100 a tři velmi silní náhradníci. Především Vít Bureš (ELO 2095 - psaný až na 4. šachovnici) dokazuje, že v KP 2 nemá soupeře a jeho 6 bodů z šesti zápasů je toho jasným důkazem. Jediným překvapením (ale za to pořádným!!) byla prohra Arnošta Zemana s mladičkým Kubou Škňouřilem. Byla to po hříchu teprve druhá partiová prohra Morendy v tomto ročníku, Kubíkovi na dálku gratuluju k tomuto úspěchu (do té doby totiž získal jen půl bodu z pěti partií). Jinak to byl ale pro hochy z Morendy docela příjemný výlet do nedalekých Hustopečí a cesta do KP 1 je už nejen vydlážděná, ale leží na ní dokonce červený koberec.

Merta Slavkov u Brna - Tatran Hustopeče 6,5 : 1,5

Mira Slávik opět nezklamal. Nejen, že po zápase přišel z originálním komentářem k tomuto utkání, nečekaně navíc zveřejnil dopředu sestavu svého týmu. No, spíše torzo sestavy. Ze základu totiž do Slavkova vyrazili jen dva šachisté (!!!) a s nimi hned sextet náhradníků. A podle toho také utkání dopadlo. Domácí si tak zpříjemnili neděli snadnou výhrou a Mira zápas okomentoval na Facebookové stránce Tatranu takto:

"Zápas ve Slavkově.

Tož Napoleon tam jel vyhrát. My jsme se jeli zúčastnit. To nám moc nepomohlo, ale neskončili jsme úplně v jámě bitvy.

Jak to tak bývá, na zápas se silným soupeřem a daleko se nikomu moc nechce. Hlavně řidičovi, když hlásili poryvy větru o síle orkánu.

Do hrací místnosti jsme nakonec dorazili zhruba na domluvený začátek. Domácí kapitán poslal zevrubný plán obce Slavkov a my jsme pak našli i tu školu a správný vchod.

Prvně remizoval cca po 50ti minutách profesor Bohuslav. Rozehrál vhodnou variantu, která při správné hře vedla k remíze.

Zato Broňa přehodil nějaké tahy a zhruba ve stejný čas se vzdal. Škoda, že si vybral slabší moment na KP 2 za Poštornou. 

Saša jede! Jeho soupeř Sysel se moc nelakotil a po hodince to byla remíza. Oh woe!

Jara věrný svému, že rád žije naplno a šel spát ve 2 hodiny ráno, to rozehrál opravdu dobře. I jeho soupeř (+400) to taky tak viděl a byla z toho remíza. Kruté!

Ráďa to měl dlouho na zablokovanou remízu. Ale soupeř si řekl, že to někde nakonec půjde a ono to šlo. Ale opět dobrý výkon, i když bez bodu.

Na šesté kapitán po náhlém zatmění ztratil kvalitu. Tak se snažil něco aktivně hrát. Jelikož jsem moc nevěděl, jak postavit matový útok, tak to bylo sem-tam. Ale zřejmě bych tím i remizoval, protože byly oboustranně jeden pěšcový řetězec. Dál už to nebudu komentovat.

Snad jen že v čase, kdy se čekalo na patiána, který ve špatné pozici zakládal matové hrozby, profesor vyčoval Sašu z istorie matiky a fyziky. Škoda, že Saša neměl dnes maturitu, už by to měl!! Mít takového učitele, tak snad dodělám i tu vysokou (smích).

No výlet stál za to! Borci utratili žold v Kauflandu a už "všeci gólali dom". (smích)."

Míra opět nezklamal. Já se u jeho komentářů pokaždé bavím. Ještě pár slov k domácím. Před zápasem jsem si psal s Vláďou Sládkem a ten z něj měl obavy. Nicméně ty se nepotvrdily. Merta poslala do boje Ondřejem Nepomuckého (ELO 2155!!) a všichni tři náhradníci byli stoprocentně úspěšní. Také tady platí to, že to pro Slavkov byla pohodová neděle, mě jen mrzí, že týmy v KP 2 nejsou schopny víc nasazovat svoje elitní hráče a dost se tím dehonestuje celá úroveň této soutěže, která ještě pár let zpátky bývala daleko daleko vyšší. Teď mám občas pocit, že se jedná spíše o okresní než o krajský přebor. Škoda...

Volný los v rámci 7. kola vybíraly Prušánky.

Autor: Pavel Solařík

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář