Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ozvěny 5. kola soutěže KP 2 C

KP dvojka má za sebou neúplné 5. kolo. V jeho rámci se totiž odehrály jen tři ze čtyř plánovaných zápasů. Ten na Lokomotivě se nehrál, ale o tom níže. Vedení v tabulce si upevnila Moravská Slavia C, na druhou příčku se díky výhře v Prušánkách vyhouplo veselské béčko. 

P Družstvo HS Z + = - B Sk V
1 Moravská Slavia Brno "C"   4 4 0 0 12 23.0 14
2 ŠK Veselí nad Mor. "B"   4 3 0 1 9 18.5 11
3 ŠO Jiskra Strážnice   5 2 0 3 6 22.0 12
4 Podlužan Prušánky "B"   5 2 0 3 6 19.5 8
5 ŠK Lokomotiva Brno "D"   2 2 0 0 6 12.5 10
6 Tatran Poštorná   4 2 0 2 6 12.5 8
7 ŠK Merta Slavkov u Brna   4 1 1 2 4 14.5 9
8 ŠK Hustopeče "B"   4 1 0 3 3 11.0 3
9 ŠK Veselí nad Mor. "C"   4 0 1 3 1 10.5 6
P Družstvo HS Z + = - B Sk V

V 5. kole se konečně dokázali bodově prosadit šachisté Hustopečí, kteří doma porazili silný Slavkov. Tím se odpoutali ode dna tabulky, na kterém se teď nachází veselské céčko. Jiskra se po dvou porážkách v řadě propadla kupodivu jen na třetí příčku, což je především dílem soupeřů, kteří nedokázali využít našeho zaváhání. Pořadí v tabulce je ovšem stejně jen estetické, protože na postup jde tvrdě Morenda a dle mého názoru se z KP dvojky letos padat nebude, protože už teď tam chybí jeden tým. Pojďme tedy na zápasy:

5. kolo:

Jiskra Strážnice - Moravská Slavia Brno C 3 : 5

V neděli jsme rozhodně měli na to, abychom lídra tabulky obrali o body! To bychom ale nesměli promrhat svoje šance. V zápase s tak silným soupeřem musíme mít nejen štěstí, ale rovněž chytit každou příležitost za pačesy. A to se nám bohužel nepodařilo. Sestava byla poskládaná rychle. Poprvé nastoupil Gera. Dokonce se do zbraně hlásili oba další "bratia záhoráci" Ivan s Mariánem. Bohužel limit pro písmenkové hráče je neúprosný. Přitom Ivan už za Jiskru odehrál tolik zápasů, že je vlastně dávno "náš", ale díky tomu, že je cizinec, tak bychom ho mohli napsat na soupisku coby našeho hráče jen za hříšné peníze. Přitom na Slovensku mají pravidlo, že po určitém počtu odehraných partií za tamní klub se bere český hráč za naturalizovaného. Škoda. Škoda také partie na páté desce. Znovu jsem po očku sledoval Vojtu a jeho vedení figur byla znovu pastva pro oči. Když mu soupeř nabídl remízu, pošeptal jsem mu, že doufám, že ji nevezme. Vojta měl dle svých slov zdrcující úder g6! připravený už od 24. tahu, no stane se. Taky mrzí nevyžitá šance Jirky Fanty na sedmičce, ale vzhledem k jeho věku to asi musíme přijmout. Abych byl fér, tak musím uznat, že já jsem stál ve své partii na prohru. Kdyby si šel soupeř ve 40. tahu pro H pěšce, dostal bych se na kámen a byl by se mnou nejspíš ámen. Tady jsme měli zase štěstí my. Na druhou stranu měla partie na osmé šachovnici skončit remízou, protože soupeři třikrát zopakovali tahy. Bohužel si to Ondra prej nemyslel, škoda, že za mnou nezašel a nezeptal se. No, kdyby tato půlka nakonec rozhodovala o celkové remíze, to bych jen těžko rozdýchal, takto by z toho byla pouze korekce skóre. Morenda k nám dorazila bez tří hráčů základní sestavy a všechny tyto absence byly velmi citelné (ELO 2146, 1959 a 1951). Její velkou výhodou ovšem je, že její náhradníci jsou velmi silní. Myslím si, že v cestě za postupem ji už nic nezastaví a po právu a zaslouženě zmenší tu propast mezi béčkem v první lize a céčkem. Po novém roce nás čeká další těžký souboj, a to ve Veselí s místním béčkem.

Podlužan Prušánky B - ŠK Veselí nad Moravou B 3 : 5

Když jsme skončili zápas, narazil jsem před hotelem na Zdeňka Uřičáře a Jendu Skalku, jak stepují na parkovišti před hotelem. Pokoušeli se dostat dovnitř, aby se cestou z Prušánek podívali na to, jak bojujeme s Morendou, ovšem bylo zamčeno. Škoda. Referovali mi, že když odjížděli z Prušánek, vypadalo to na jejich výhru. Že právě Jenda dokázal porazit Vladana Předínského a Lidka Tutková na poslední šachovnici v zajímavé partii udolala Jaru Švástu. A právě Jenda mi popisoval, jak ve druhém kole hrál proti Alexandru Tikovskému a v časové tísni přijal nabízenou remízu, přitom mohl vyhrát, což mu po partii ukázal jeho silný soupeř. Hned jsem domluvil, aby mi tu partii poslal a stejně tak i tu s Vladanem Předínským a tady obě jsou!

Tikovský - Sklaka J. 1/2

Jenda měl na hodinách několik minut na zbývajících 16 tahů, a tak si nevšiml tahu 24. ... Vf4, který mu po partii ukázal soupeř, škoda.

Předínský - Skalka J. 0 : 1

Veselané měli obavy z toho, že jich bude vzhledem k paralelně hranému utkání druhé ligy v klubovně víc než 20, nicméně domácí přesunuli druhé utkání do jiných prostor, čímž byl problém vyřešen. Podlužan doplatil právě na zápasovou kolizi druhé ligy a KP 2. Co se týče výsledku, tak je tento zápas dost podobný tomu ve Strážnici. Zrodily se pouze dva rezultáty, zbytek partií skončil remízou.

ŠK Hustopeče B - Merta Slavkov u Brna 5 : 3

Přestože domácí znovu neposlali do boje Petra Kunce a znovu nehrál ani Ctirad Šedý, dokázali svého silného soupeře udolat. Tomu chybělo ze základní sestavy hned kvarteto hráčů a nespasil ho ani Ondřej Nepomucký na první šachovnici. Nečekanou výhru zajistili domácím Matyáš Hrádek s Lubošem Kuchynkou a rovněž náhradník Miroslav Polívka. Merta znovu doplatila na slabší sestavu ve venkovním zápase a dovolila Hustopečím, aby získaly své první body v letošní sezoně. Posledním týmem, který tak ještě nevyhrál, zůstává Veselí nad Moravou C, ze kterého se tak stává outsider soutěže.

Lokomotia Brno D - Tatran Poštorná

Jelikož nebyla Lokomotiva sto zajistit, aby se její utkání nekrylo ve stejných prostorách s dalším zápasem, odmítl kapitán Tatranu k utkání nastoupit a to se bude muset odehrát v náhradním termínu. 

Volný los měli v rámci 5. kola šachisté Veselí nad Moravou C

Autor: Pavel Solařík

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář