Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ozvěny 4. kola soutěže KP 2 C

Čtvrté kolo KP dvojky je za námi a určitě bylo něčím jiné, než předchozí tři kola. Předcházely mu totiž zmatky vyvolané svazem, který nejdřív zpřísnil pravidla pro konání soutěží a potom ve stylu krále z Pyšné princezny (..."Odvolávám, co jsem odvolal, slibuju, co jsem slíbil"...) zase přišel s výjimkou pro zápasy do dvaceti účastníků, na které se žádná omezení nevztahují. Náš tým i přesto vyrazil do Poštorné značně oslaben a po těsné porážce ho v čele soutěže vystřídal její největší favorit, tedy Moravská Slavia Brno C:

P Družstvo HS Z + = - B Sk V
1 Moravská Slavia Brno "C"   3 3 0 0 9 18.0 12
2 ŠO Jiskra Strážnice   4 2 0 2 6 19.0 12
3 Podlužan Prušánky "B"   4 2 0 2 6 16.5 8
4 ŠK Veselí nad Mor. "B"   3 2 0 1 6 13.5 9
5 ŠK Lokomotiva Brno "D"   2 2 0 0 6 12.5 10
6 Tatran Poštorná   4 2 0 2 6 12.5 8
7 ŠK Merta Slavkov u Brna   3 1 1 1 4 11.5 8
8 ŠK Veselí nad Mor. "C"   4 0 1 3 1 10.5 6
9 ŠK Hustopeče "B"   3 0 0 3 0 6.0 0
P Družstvo HS Z + = - B Sk V

Poštorná se díky této výhře naopak vyhoupla do středu tabulky, na jejím chvostu jsou (pro mě nečekaně) Hustopeče B a taky Slavkov, jenže ten má odložený zápas k dobru a ještě neřekl poslední slovo. Pojďme k jednotlivým zápasům.

4. kolo:

Tatran Poštorná - Jiskra Strážnice 4,5 : 3,5

Do zápasu jsme museli jít díky lockdownu na Slovensku bez Gery, Mariána a Ivana, navíc už dlouho dopředu se omluvil kvůli studijním povinnostem Martin Kladňák. Pravá rána ovšem přišla v sobotu v devět večer, kdy mi psal Kuba Šuráň, že dostal horečku a taky nemůže nastoupit. Celá sestava se tak posunula o jednu šachovnici nahoru a díru po Kubovi musel zalepit Pavel Bartošek. Ten jednak nehrál šachy už pořádně dlouho (myslím vážnou partii), hlavně mě ale nechal zavzpomínat na moje časy v Kněždubu. Tam pravidelně končíval mezi prvními, většinou s nevalným výsledkem a po zbytek zápasu kafral do partií všem svým spoluhráčům a přesvědčoval je, jak to hrají špatně. A stejný scénář proběhl i v neděli v Poštorné. Pavel prohrál svoji partii v rekordním čase (zhruba po necelé půlhodině hry) a dostal náš tým hned ze startu do nevýhody. Přemýšlel jsem, že to bylo, jako bychom do Poštorné dorazili jen v sedmi lidech. Jediný rozdíl byl v tom, že bychom prohrávali o půl hodiny dřív. I přes tento špatný start jsme na body určitě mohli dosáhnout, ovšem vlastními chybami jsme se o ně připravili sami a zopakovali tak výkon z prvního kola proti Lokomotivě, které jsme rovněž darovali body na zlatém podnose. Poslední partii jsem dohrával já, ale bylo jasné, že z ní nevydoluju ani tu půlku a byl to boj s větrnými mlýny. 

Domácí kapitán - Miroslav Slávik - byl z vítězství doslova nadšený, nabádal své spoluhráče k vítěznému pokřiku a entusiasmus z něj doslova čišel. Na facebookový profil Tatranu pak napsal tento komentář:

"Jiskřičky, Jiskřičky, kdo pak vám vzal jas? Tatránek maličký nebo Covid zas?

Nejdříve to vypadalo, že se hrát nebude. Ale agilní kapitán hostů měl velký zájem utkání odehrát, obligátně i předsedkyně STK. Přes epidemii, pandemii a sněho-liják se sešlo 8 borců k zápasu. Vcelku s pravděpodobností 6/8 bychom se tak sešli plánovaně. Kapitán hostů Pavel Solařík měl ráno vyloženě dobrou náladu, že bude hezký zápas jeho vedoucího týmu a již se ptal o dovolení, že jak dohraje, že by na laptopu přehrál partie. Trochu jsem ho musel zarmoutit, že jeho soupeř hrává nejdelší partie a končívá poslední. To ještě netušil, co bude následovat. Ale nepředbíhejme.

Nejprve dohrál Matěj. Ono by to nebylo nic zvláštního. Měl napadenou věžku, ale správně postoupil pěchem. Když postup na poslední řadu byl zastaven, zahrál nekrytelný mat. 

David na jedničce remizoval s Jirkou Neduchalem. Když se David vyhnul Kubovi Šuráňovi, tak by zde mohl být bodík. Ale Jirka je zkušený turnajový hráč. 

Profesor Bohuslav měl nejsilnějšího soupeřova hráče sestavy. Zde ELO mládí hrálo roli. Profesor mi po partii řekl: "Já jsem zamlada Šafaříka porážel, toho, co umřel". Ono to asi bude tím, že soupeř byl dost živý!

Broňa hrál opět nekompromisně s kapitánem Pavlem Solaříkem. Byla to rozhodující partie za stavu 3,5 : 3,5. Zato Pavel nebyl moc šťastný. Broňa jde až do konce. Nutno uznat, že ne každý tak hraje s ohledem, že remíza není špatná a taky nějaké to ELO. Jen houšť!

Tomáš s Jirkou Fantou to neměl lehké. Jirka se do důchodu ještě nechystá! Tak vicemistr Evropy v "dešťovkách" si musel každý tah dobře promyslet. Ale mladý hospodář umí dobře počítat!

Alex to s bílými trochu přepískl. Útočně, to ja. Ale bacha na zadní vráááátka....

Jara měl pozici, jakou svět neviděl. Pěchy na bílých polích a jeden z nich opožděný střelec na volném sloupci. To zřejmě soupeře rozladilo, že to musí přeci vyhrát! Ale Jara zná své "šejdy". S ním bych nechtěl hrát.

Jo a já - kapitán na osmičce - jsem byl nejslabším článkem dávajícím soupeři šanci. Papírově jsem měl partii vyhrát. Ze zahájení jsem nestál dobře, ale podařilo se mi pozici vylepšit. Ale Martin mne do ničeho nepustil. Byly tam nějaké počítačové kombinace, ale "dva borci z VUT" se regulérně dohodli na remíze, počítačově vyčíslené "0".

Závěrem ještě takovou Mikulášskou perličku. Já jako rozhodčí vždy říkám, kde je hrací prostor, WC atd. Ještě jsem zapomněl dodat důležitou informaci, že než se vejde do klubovny, jsou napravo sprchy ženy, tož tam ne! To by byla asi jiná zajímavá koncovka...

Docela je mi líto kapitána hostů, který určitě s aktuálním vedoucím týmem soutěže zamýšlel na štědrý bodový zisk. Musím říci, že tak 4:4 (čili remíza) jsem si nějak asi ve snu představoval. Anebo je Poštorná zpět?!

Mirek Slavík, hrající kapitán, předseda a rozhodčí v jedné osobě vlastní rukou."

Co k tomu dodat? Nečte se mi to dobře. Už se mi ani nechce vyjadřovat k tomu, že jsem měl velký zájem utkání odehrát. On je totiž rozdíl mezi tím, když to regule dovolují a když se někomu vysloveně nechce (jako domácímu kapitánovi, který už týden před zápasem jasně naznačil, že mu odložení utkání vyloženě hraje do karet). Nebýt našich hloupých chyb, nemuseli jsme teď číst tyto uštěpačné řádky, ale to k tomu (bohužel) patří a musíme si vypít kalich hořkosti až do dna. Jedeme dál, v příštím kole nás čeká domácí souboj s vedoucím (a zatím suverénním) parním válcem s visačkou Moravská Slavia a dle slov našich hráčů to bude asi masakr!! To každopádně! (úsměv)

Moravský Slavia Brno C - Podlužan Prušánky B 5 : 3

Domácí se na souboj s nevyzpytatelným soupeřem sešli ve velmi silné sestavě (pouze dva náhradníci, oba ale dost silní), sestava Prušánek byla znovu značně okleštěna o dvojici Mlénský - Balšínek, která nastoupila ve druhé lize v Jundrově. Také jsem očekával, že pro zápas v Brně bude Prušánkám k dispozici Filda Dvořáček, ale nebyl. Přesto musím smeknout před hostujícími náhradníky, kteří dokázali své ELOvě silnější soupeře odremizovat. Výhru Morendě zařídili Vít Bureš s Jaroslavem Tůmou, kteří přetavili svoji obrovskou ELOvou převahu v celý bod. Utkání tak sice dopadlo dle papírového očekávání, Podlužan nicméně zaslouží velkou pochvalu za to, jak to svému favorizovanému soupeři znepříjemnil! Morenda tak odvalila na svojí cestě nepříjemný balvan a dál kráčí soutěží bez ztráty bodu.

ŠK Veselí nad Moravou B - ŠK Veselí nad Moravou C 5,5 : 2,5

Toto utkání pojal šachový klub z Veselí jako ideální trénink pro svoji mládež. Zkušení borci na prvních třech šachovnicích podepsali remízy, zato mladíci dole se do sebe (respektive do svých soupeřů) pustili pěkně zostra a všech pět partií od čtyřky dolů skončilo rezultativním výsledkem. Dva zkušení hráči se dokonce stali kořistí mladých dravců, a to Petrové Galuška a Eliáš. V tomto derby dle očekávání nakonec zvítězilo silnější béčko, nicméně výsledek byl až na druhém místě. Mladí kluci a holky z veselské líhně si zahráli vážnou partii a získali cenné zkušenosti. A vo tom to přece je!

Merta Slavkov u Brna - Lokomotiva Brno D ODLOŽENO

Ve svém článku před 4. kolem jsem tak trochu podezříval Slavkov, že v návaznosti na mail jeho vedoucího nebude chtít zápas odehrát. Jenže nakonec to bylo úplně jinak. Utkání se tedy opravdu neodehrálo, ale bylo to na žádost hostující Lokálky, která nebyla sto dát dohromady dostatečný počet hráčů. Zápas je tedy odložen a bude sehrán v náhradním termínu. Ten mi zatím není znám.

Volný los měla v rámci 4. kola rezerva Hustopečí.

Autor: Pavel Solařík

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

panu Slávikovi

(Lubomír Řičica, 8. 12. 2021 11:11)

Jara měl pozici, jakou svět neviděl. Pěchy na bílých polích a jeden z nich opožděný střelec na volném sloupci. To zřejmě soupeře rozladilo, že to musí přeci vyhrát! Ale Jara zná své "šejdy". S ním bych nechtěl hrát.
Ale starou belu - kdybych dokázal spočítat ve 13. nebo 14. tahu správně taktiku, měl bych figuru za pěšce, ale bohužel, za hloupost se co? Platí!!! A 29. tah? Jakbysmet...ale na kdyby se nehraje.