Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ozvěny 3. kola soutěže KP 2 C

Krajský přebor 2. třídy má za sebou 3. kolo, po kterém se naše Jiskra nečekaně vyhoupla do čela soutěže. Tam se ocitla po totální demolici oslabeného Slavkova. Hned za námi (pouze o skóre) je další zástupce okresu Hodonín, třetí a čtvrtá příčka patří pronásledovatelům z Brna, kteří však mají svorně o zápas míň a obě své dosavadní utkání vyhráli. Na chvostu soutěže je (alespoň pro mě) nečekaně tým Hustopečí, kterému se nejen že nedaří nasazovat silné hráče ze základní sestavy, tento víkend si dokonce dovolil "luxus", když na Lokomotivu dorazil pouze v pěti lidech, o tom ale níže, teď pohled na tabulku:

P Družstvo HS Z + = - B Sk V
1 ŠO Jiskra Strážnice   3 2 0 1 6 15.5 10
2 Podlužan Prušánky "B"   3 2 0 1 6 13.5 8
3 Moravská Slavia Brno "C"   2 2 0 0 6 13.0 10
4 ŠK Lokomotiva Brno "D"   2 2 0 0 6 12.5 10
5 ŠK Merta Slavkov u Brna   3 1 1 1 4 11.5 8
6 ŠK Veselí nad Mor. "B"   2 1 0 1 3 8.0 5
7 Tatran Poštorná   3 1 0 2 3 8.0 5
8 ŠK Veselí nad Mor. "C"   3 0 1 2 1 8.0 5
9 ŠK Hustopeče "B"   3 0 0 3 0 6.0 0
P Družstvo HS Z + = - B Sk V

Třetí kolo se neslo v duchu jednoznačných výsledků. Ve třech případech se radovaly domácí týmy, pouze favorit soutěže - brněnská Morenda - řádil ve Veselí. Pojďme se tedy detailněji podívat na jednotlivé zápasy uplynulého kola.

3. kolo:

Jiskra Strážnice - Merta Slavkov u Brna 7 : 1

Jak říkali hostující hráči, tuto sezonu to bude především ve venkovních zápasech slabší. Cílem Slavkova (i přes nabušenou soupisku) je především záchrana, ačkoliv já bych se divil, kdyby z nekompletní soutěže vůbec někdo sestupoval. Do Strážnice dorazili pouze čtyři hráči základní sestavy (konkrétně trojka až šestka soupisky) a i mezi náhradníky jsou na soupisce Merty popravdě silnější kusy. To se samozřejmě náramně hodilo do karet domácí Jiskře, která měla ze soupeře nahnáno, a tak poslal do boje to nejlepší, co má. Ještě Lubomír Řičica byl připravený a měl velkou chuť nastoupit! V průběhu celého zápasu nebyl ani jediný okamžik, kdy by se to domácímu týmu nějak vymykalo kontrole a dá se fotbalovou terminologií říct, že to byla hra na jednu bránu. Jiskra tak dokonale využila toho, že jí los přisoudil Mertu na její půdě, protože ve Slavkově by to byl zřejmě pořádný masakr. Oproti prvnímu domácímu zápasu jsme se vyvarovali zbytečných chyb ve vyhraných pozicích (které nás tenkrát stály lacino body), i tak byla (a stále je!) pro mě výsledek zápasu až příliš jednoznačný a ani ve snu jsem nečekal takovou nakládačku. V týmu je cítit výborná atmosféra a to je hlavní. Po té dlouhé době jsme už všichni potřebovali znovu zasednout k šachovnicím. Jen je otázka, zda nebude sezona brzo přerušena a nebude se muset dohrávat někde na jaře nebo v létě. To nikdo z nás neovlivní. Ještě chci říct, že velmi profitujeme z pomoci našich hostů Martina Kladňáka a Jirky Neduchala, kteří podávají výborné výkony a dokáží eliminovat silné hráče soupeřů na předních deskách. To je skvělá a vítaná pomoc! Příští kolo zajíždíme do Poštorné, kde so pokusíme znovu bodovat. Nicméně i domácí si na nás (dle slov Miry Slavíka) budou věřit a určitě nás tam nečeká žádná procházka růžovým sadem, to ani náhodou. I tak se na ten zápas těším, protože poštorenský šach má velkou tradici, útulnou klubovnu a já jsem rád, že se Tatran vrátil do Krajského přeboru, kam dlouhodobě patří!

Podlužan Prušánky B - Tatran Poštorná 7 : 1

Mám takový pocit, že i v Poštorné trpí slavkovským syndromem, tedy že na venkovní zápasy se nevozí hlavní opory a hvězdy týmu. Přitom do Prušánek je to co by kamenem dohodil. Hosté přesto přivezli pouze dva (!!) hráče základní sestavy a v tomto složení nebyli schopní domácím konkurovat. Ti se rovněž příliš nevytáhli (tři hráči ze základu), nicméně mezi náhradníky se objevil například silný Jaroslav Vrtal, který hrál na můj vkus až nechutně nízko (úsměv). Dění v prušánecké klubovně znovu popsal Mira Slávik na Facebookovém profilu Tatranu:

"Tažení na Prušánky.

Tak jako v dějinách - ne všechny tažení ve jménu kříže jsou úspěšné - tak dnešní duel znamenal porážku poštorenských stavů. Nicméně rezervní tým vedle hrajících Prušánek A - tuto chvíli již vítězných - měl asi 11 hráčů, bo tři hráli vedle za Béčko.

I kdyby dojel Martin na bílém koni, tak by to nebylo lehké. Na jedničce proti sobě Pepa Mayer a profesor Bohuslav. Zde profesor podal znamenitě vyrovnaný výkon čase i pozičně a pozice byla na výhru. Ale byla z toho remíza, lepší pro nás.

Na dvojce Radim, který po block-downu Fr. Režným si nemohl zahrát OP, bojoval s Honzou Kocábem. Pozice velice slibná, hrálo se dlouho a Radim chtěl vyhrát. Někde se to ale rozprchlo.

Trojku hrál Alex s kapitánem Radkem Dryšlem. Radek hraje se sílou pentií a Alexe vyclearoval.

Jara Němeček hrál s Marou Budínem. Marek je silný hráč, ale Jara umí dělat výsledek - to jako že: "Ne, dneska mi není dobře, a pak to své udělá". Soupeř musel na stadion M. Valenty na zápas jeho Sparty, proto politická remíza.

Matěj hrál s Jarou Vrtalem. Soupeř ho provrtal jako červotoč. Žel pálenka by na to asi nestačila, bo Jara má své turbo kořalky, po kterých to nedává ani Pepi Maya (velký úsměv). Takže bez šance. 

Na šestce bílými kapitán hostů. Je blbé, když soupeř zahraje v prvním tahu 1. ... c5. Ještě blbější je, když Prušánečák žijící v Poštorné (mimochodem rodák z Hustých Pečí) mi v předvečer řekne, že soupeř hrává Sicilku. Asi komunikační šum. Nicméně je blbé se vymlouvat na první tah. Nějak jsem se lekl a po jeho opatrném a6 jsem hrál a4 a b5 a bral černým střelcem na c6. Tak jsem si nějak rozbil dámské křídlo a bylo to sólo černých hřebců. Možná jsem se lekl nápisu na soupeřově tričku "Dark kraft" a tomu podlehl.

Vojta hrál asi zajímavou partii s Jarou Švástou, byl za sloupem a tak jsem viděl akorát bílé figury, že černých ubývalo nějak rychle (kéž by tomu bylo tak v životě).

Tož Jiskra anděje bude až na domácí zápas, snad se sejdeme zase v lepší konstelaci!"

Přiznám se, že některým slovním obratům Miry jsem příliš nerozuměl, ale podávám to tak, jak to napsal.

Míra pořídil i několik fotografií:

259781775_751259402483125_9190497530745883254_n.jpg

259624390_751259212483144_5133728561614165563_n.jpg

260182589_751259259149806_733091798470779310_n.jpg

259866203_751259529149779_6693920855116111474_n.jpg

Podlužan tak i ve druhém domácím zápase dostal od soupeře dárek v podobě slabší sestavy, tím však nechci snižovat výkony šachistů z Prušánek!

ŠK Veselí nad Moravou C - Moravská Slavia Brno C 1,5 : 6,5

Morenda má velmi silnou soupisku, včetně náhradníků. Do Veselí sice přivezla pouze čtyři hráče ze základu, nicméně na oslabené domácí to stačilo. Oslabené píšu proto, že ani ve třetím zápase nenastoupil Jan Hudeček ani Michal Fridrich. Domácí dokázali pouze tři partie zremizovat, v ostatních byli svými soupeři zdecimováni a brněnský favorit si tak z Veselí odvezl pohodlně a očekávané vítězství. Morenda i svůj druhý zápas dokázala vyhrát vysokým rozdílem (oba hrála proti veselským týmům) a vyslal zbytku soutěže jasný vzkaz o tom, kdo je největší favorit!

Lokomotiva Brno D - ŠK Hustopeče B 7,5 : 0,5

Nevím, co se v Hustopečích stalo, ale ruku na srdce - přijet na Lokálku v pěti lidech, to není důstojné! Mezi pěti statečnými byli pouze dva hráči ze základní sestavy, zbytek náhradníci. Domácí vyslali do boje čtyři náhradníky, tři z nich ovšem na druhé straně stolu nenašli soupeře. Čestnou půlku pro hosty vybojoval na první desce Martin Vaculík, jinak by Hustopeče vezly z Brna kanára. Za mě je velká škoda, že tak silný klub s tak širokou soupiskou není sto na KP dvojku postavit pořádnou sestavu. Z tohoto důvodu jsou Hustopeče právem na poslední příčce tabulky a pokud nezačnou nastupovat v lepší sestavě, tak tam asi zůstanou. Uvidíme. Lokomotiva si připsala druhou výhru ze dvou zápasů. Tentokrát to ale měla hodně, hodně snadné.

Volný los mělo ve 3. kole Veselí nad Moravou B

Autor: Pavel Solařík

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář