Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ozvěny 2. kola soutěže KP 2 C

V krajském přeboru 2. třídy skupiny C je za námi druhé kolo, které přineslo dvě výhry favoritů a dva překvapivé výsledky. Jedním z nich je nečekaně vysoká výhra nováčka z Poštorné nad veselským céčkem, tím druhým je rovněž nečekaně vysoká výhra strážnické Jiskry v Hustopečích. Díky ní se náš tým zničeho nic vyhoupl na druhou příčku tabulky:

P Družstvo HS Z + = - B Sk V
1 ŠK Merta Slavkov u Brna   2 1 1 0 4 10.5 8
2 ŠO Jiskra Strážnice   2 1 0 1 3 8.5 4
3 ŠK Veselí nad Mor. "B"   2 1 0 1 3 8.0 5
4 Tatran Poštorná   2 1 0 1 3 7.0 5
5 Moravská Slavia Brno "C"   1 1 0 0 3 6.5 5
6 Podlužan Prušánky "B"   2 1 0 1 3 6.5 2
7 ŠK Lokomotiva Brno "D"   1 1 0 0 3 5.0 3
8 ŠK Veselí nad Mor. "C"   2 0 1 1 1 6.5 5
9 ŠK Hustopeče "B"   2 0 0 2 0 5.5 0
P Družstvo HS Z + = - B Sk V

Na jejím chvostu tak zůstaly právě Hustopeče a taky céčko Veselí, nicméně po dvou kolech je předčasné dělat jakékoliv závěry, pojďme tedy rovnou k jednotlivým zápasům:

2. kolo:

ŠK Hustopeče B - Jiskra Strážnice 2,5 : 5,5

K zápasu na půdě silného soupeře jsme přistoupili velmi zodpovědně, co se sestavy týče. Když jsem ji diktoval domácímu kapitánovi, měl jsem z ní opravdu dobrý pocit a nikde jsem necítil slabinu. K tomuto pocitu ale přispěl i fakt, že jsem už věděl, že domácí nebudou kompletní. Šanci jsem větřil především na zadních šachovnicích s tím, že ani na těch předních neměl soupeř žádnou zdrcující ELOvou převahu (až tedy na dvojku, kde má ale Kuba notně podhodnocené ELO). Vlastně jen u třetí šachovnice jsem si nebyl úplně jistý v kramflecích, protože vnímám Matyáše Hrádka jako nebezpečného a velmi protřelého šachistu. Velmi brzy se můj pocit začal transformovat do reality. Na dvou zadních šachovnicích jsme stáli na výhru, stejně tak i Kuba na dvojce tlačil na soupeřovu pozici a měl obrovskou prostorovou převahu. Jirka na trojce sváděl se svým soupeřem opravdu lítý boj a na ostatních deskách to bylo víceméně v rovnováze. Za chvíli ještě přidal Marián na pětce pěcha k dobru, a tak byla nálada v hostujícím táboře po právu dobrá. Vlastně jsme během utkání žádné komplikace nepřipustili. Nejvíc se nakonec opravdu zapotil Jirka na trojce, který čelil postupu soupeřova pěšce do dámy. Matyáš Hrádek remízu odmítl se slovy, že chce partii vyhrát a zmírnit tak domácí porážku, nicméně po hrubé chybě ztratil střelce a zbyl mu tak na tváři jen sarkastický úsměv směrem k Luboši Kuchynkovi. Jenže Jirka neměl náladu trávit u partie další čas a spokojil se s půl bodem za remízu. Cestou v autě si pak pochvaloval, že bude doma brzo a stihne ještě online přenos z extraligy. Z Hustopečí se jelo opravdu s dobrou náladou, ještě aby ne, vždyť naše poslední návštěva v tomto městě skončila výpraskem 1:7! Ještě bych se rád vrátil k postavě Jiřího Tesaře - domácího kapitána a rozhodčího v jedné osobě. Ten se vžil do své role opravdu s velkou noblesou a svými slovními obraty a místy až básnickým střevem vykouzlil úsměv na rtech všech účastníků. Vtiskl tak zápasu velmi slavnostního ducha a taky pobavil například větou: "Agrotec se na nás vykašlal, a tak jsme už pouze ŠK Hustopeče zapsaná společnost", načež Luboš Kuchynka odvětil: "Zapsaný spolek, když tak a už nezdržuj" (úsměv). Tak či onak náš tým získal důležité body, jako jediný hostující celek ve 2. kole dokázal bodovat a napravil si reputaci po zpackaném zápase s Lokomotivou. V tom dalším nás čeká souboj s těžkou váhou soutěže - přijede k nám Merta Slavkov, o tom ale až příště.

Merta Slavkov u Brna - Podlužan Prušánky B 6,5 : 1,5

Jelikož tentokrát Petr Krolop nastoupil v Prušánkách v soutěži OP 2, tak jsem o pár informací poprosil Radka Dryšla. Dověděl jsem se, že Prušánky byly rády, že do Slavkova odjely vůbec v osmi lidech a že tím pádem hrál každý, kdo měl ruce a nohy. Proti slátané sestavě hostí nasadili domácí naopak sedm hráčů ze základu a tím byl ráz zápasu jasně předurčen. Po chvíli se do velkých problémů dostal na poslední šachovnici Jara Švásta a rovněž Jan Kocáb na druhé brzy ztrácel půdu pod nohama po tazích své soupeřky. Domácí Merta měla ELOvou převahu na všech šachovnicích a na pěti ji dokázala přetavit v celý bod. Na prvních dvou deskách za ni nastoupili Ondřej Nepomucký a Eva Kulovaná, tedy hráči, kteří svojí výkonností jasně převyšují úroveň KP 2. Prušánky už podruhé v řadě nasadily slátanou sestavu (tentokrát čtyři náhradníky), zatímco doma s Hustopečemi i přes absence bodovaly naplno, tak ve Slavkově to už na body nestačilo. Merta se prý chce v soutěži zachránit, ovšem zbytku soupeřů vyslala jasný signál, že bude spíše štikou KP 2.

Moravská Slavia Brno C - Veselí nad Moravou B 6,5 : 1,5

Domácí Morenda, která měla v prvním kole volno, vletěla do soutěže jako kulový blesk. I bez jedničky Davida Holemáře nasadila velmi silnou sestavu, v níž byli jen dva (přesto velmi silní) náhradníci. Veselané sice přivezli také jen dva náhradníky, ti ovšem svojí kvalitou nemohli těm domácím konkurovat. Stejně jako Prušánky ve Slavkově, tak ani Veselí B v Brně nedokázalo vyhrát ani jednu partii a získalo pouze tři půlky za tři remízy. Ty nejcennější si připsali členové dynastie Skalků, když Honza na první desce černými odremizoval silného Alexandra Tikovského (ELO 2146) a Tomáš bílými dovedl k remíze partii s Jiřím Šimberou (ELO 1942). Jinak to ovšem ze strany Veselanů byla labutí píseň a ti tak cestou z Brna asi nebyli vůbec veselí. Morenda zase naplno ukázala svoji sílu a každý tým bude mít velký problém s ní bodovat.

Tatran Poštorná - Veselí nad Moravou C 5,5 : 2,5

V prvním kole se Tatran vracel z Veselí s prázdnou, tentokrát přijeli borci z Veselí na jeho půdu. Už v pozvánce na 2. kolo jsem psal, že pokud bude chtít Tatran bodovat, budou muset nastoupit členové Ciprysovy rodiny. Ti nakonec opravdu nastoupili a hned všichni tři a všichni dokázali své partie vyhrát! Ze základní sestavy Poštorné chyběli jen dva hráči, stejně jako hostům. Nicméně neúčast Jana Hudečka (ELO 2214) a Michala Fridricha (ELO 1891) byla pro Veselí příliš citelná a domácí toho dokonale využili. Mira Slávik znovu přináší k zápasu originální komentář:

"Narvaná klubovna.

Nestává se často, aby se sešlo 8 a 8 členů sestav, 2 diváci a jeden nehrající rozhodčí. 19 lidí se v klubovně nevyskytuje v součtu ani za rok. Co se tedy jedné slunečné, ale chladné neděle stalo? Podařilo se sestavit téměř základní sestavu k prvnímu domácímu utkání KP2. Téměř po roce žádných aktivit. To asi bylo nedílnou součástí, že ač hráči nepřislibují stálou účast, tak to zajistilo právě tento zajímavý zápas s očekáváním dobrého výsledku.

Na první Martin (jeden ze známé dynastie Ciprysů), kandidát mistra dostal soupeře, kterého pěkně přehrál. Po mnoha a mnoha letech neaktivní činnosti tak mohl slavit comeback. Trochu se štěstím, protože veselská jednička KM 2200 hrál asi někde ve 2. lize.

Na dvojce šachová jednička David - opět po dlouhé době, kdy si odskočil od zkumavek a baněk - s černými sehrál velmi pěknou partii. Škoda, že jsem mu nepodstrčil propisovací partiáře. Nu ale ve 20. tahu jsem si všiml, že mu zbývá něco přes 6 minut do časové kontroly! Zajímavé bylo, že ve 40. tahu tomu bylo stejně. Za tento kousek by se nemusel stydět ani Kuba "houba" Uřičář, kdy ve 2. lize takto boural psychicky soupeře pravidelně.

Na trojce profesorovi zazvonily hodiny. Chtělo by se říci: "Už je čas, pane profesore". Škoda dobře rozehrané partie, ale soupeř a kapitán v jedné osobě zná bitvy ve 2. lize. Žel co profesor hrál v lize, to už bylo před mnoha diferenciálníma rovnicema a už to zderivoval čas. Ano, ten čas, co nyní profesorovi scházel.

První lajnu uzavíral Broněk pod trenérem Davidem Ciprysem. Vrací se do let aktivních turnajových zápasů. Tentokrát soupeře udolal na jeden partiář TKO (technický knock-out).

Pátá deska s bílými Radim potvrdil očekávání. Již při nabídce hostování jsem si vzpomněl, jak na okresní jedničce hrál ostře s Lubošem Kuchynkou. Pozice symetrická, zdála se na remis. Ale když se chce hrát, tak je potřeba přesně. Radim správně vedl monarchu k prosazení piona a soupeř se poté musel vzdát. 

Tomáš Vrzal taktéž po dlouhé době pod trenérem Davidem Ciprysem hrál černými a pozice pasivní, slabší. Podařilo se materiálně dorovnat a symetrická rovná pozice tu remis ukázala. 

Libor Štípský posila (kamarád Martian Cipryse) je host a nikdo nevěděl, jak bude hrát. Pozice byla pěkná a dlouho to vypadalo na jeden z prvních bodů. Ale situace na bojišti se změnila a již neotočila. 

Sestavu uzavíral Saša pod trenérem Pavlem Balšínkem. Partie byla krátká. Trvala sice nějakou dobu, ale tahů tolik nebylo. Inu ty moderní tréninky mládeže s kvalitním trenérem mají svůj přínos!

Výhra 5,5 je parádní! Na další domácí zápas na Mikuláše s Jiskrou Strážnice bychom v utkání mohli taky zajiskřit! Po dnešním zápase ta chuť bude. Tak určitě!"

Pan Slávik znovu velmi originálně okomentoval dění kolem zápasu Tatranu a k tomu přidal ještě několik fotek a taky videa!

tatran.jpg
Pohled na hrací místnost.

tatran1.jpg
Boje od první šachovnice dál.

tatran2.jpg
A tady pohled od osmé šachovnice.

tatran3.jpg
Radim Ciprys už dostává Frantu Vašíčka do problémů.

tatran4.jpg
Stejně tak i Martin Ciprys na první desce Jednu Píšťka.

Děkujeme Miroslavovi a jeho Facebookové stránce Tatran Poštorná, že nás tak vtáhl do děje tohoto zápasu. Na dálku gratulujeme k prvním bodům v KP 2 po dlouhých letech a doufáme, že na Mikuláše jeho tým proti tomu našemu nezajiskří! (úsměv).

Volný los měla ve 2. kole Lokomotiva Brno D.

Autor: Pavel Solařík

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář