Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ozvěny 1. kola soutěže KP 2 C

1. kolo KP dvojky je úspěšně za námi a při pohledu na jeho výsledky se dá říct, že jediné překvapení se zrodilo na úkor našeho týmu, o něco menší je pak zisk jednoho bodu veselského céčka za remízu se silným Slavkovem. Tabulku nemá cenu po prvním kole jakkoliv komentovat, přesto ji sem ze zvyku vložím:

P Družstvo HS Z + = - B Sk V
1 ŠK Veselí nad Mor. "B"   1 1 0 0 3 6.5 5
2 ŠK Lokomotiva Brno "D"   1 1 0 0 3 5.0 3
3 Podlužan Prušánky "B"   1 1 0 0 3 5.0 2
4 ŠK Veselí nad Mor. "C"   1 0 1 0 1 4.0 3
5 ŠK Merta Slavkov u Brna   1 0 1 0 1 4.0 3
6 ŠO Jiskra Strážnice   1 0 0 1 0 3.0 1
7 ŠK Hustopeče "B"   1 0 0 1 0 3.0 0
8 Tatran Poštorná   1 0 0 1 0 1.5 0
9 Moravská Slavia Brno "C"                
P Družstvo HS Z + = - B Sk V

A nyní už k jednotlivým zápasům:

1. kolo:

Jiskra Strážnice - Lokomotiva Brno D 3 : 5

Trefně ohodnotil tento zápas po jeho skončení Jirka Neduchal slovy: "To je soupeř, kterého jsme měli porazit". Ano, souhlasím. A nebylo to rozehráno špatně. Na dvou deskách kvalita v náš prospěch, tyto partie stačilo neprohrát a už bychom bodovali. Nemůžeme se vymlouvat na oslabení o Vojtu Šafaříka, takové hrubé chyby by se nám v partiích neměly prostě dít. Přitom hosté přijeli se dvěma náhradníky až z chvostu soupisky. Přesto dokázali uhrát 1,5 bodu. Nám příliš nezahrály první čtyři desky, kde jsme ze čtyř možných brali jen dva body, a to hlavně díky krásné výhře Jirky Neduchala. Na zadních čtyřech deskách už z toho byl jenom jeden bod za dvě plichty a s tím se opravdu bodovat nedá. Brněnští šachisté ukázali větší koncentraci a lepší vedení svých partií a nakonec odjeli se všemi body. I když jsem se v duchu pousmál, když Karel Martišek opouštěl hrací místnost se slovy: "Tak jo chlapi, vyhrajte to". Nakonec se jeho přání naplnilo a my budeme prostě muset zabojovat se silnějšími soupeři. Nevím, jestli naše chyby byly dílem nerozehranosti po dlouhé pauze nebo nekoncentrovanosti, já jen doufám, že se jim v dalších kolech vyhneme.

Veselí nad Moravou B - Tatran Poštorná 6,5 : 1,5

K tomuto zápasu jsem našel velmi vtipný komentář na Facebookovém profilu Tatranu, který tam vložil kapitán hostů Mira Slavík, a tak ho dávám k dobru:

"Ke slabší sestavě nás ráno ještě zmrazila mlha, respektive namrzlá mlha. Nicméně posílení odhodláním, které dodával Broněk Pochylý ("Dnes jedu vyhrát!") jsme vyrazili směrem 55 silnicí. Trochu s předstihem jsme se mohli stavit ve Strážnici v Penny a nakoupit něco k snědku. A to se hodilo..

Na první hrál profesor se Skalkou (vcelku mladý borec). Na tréninkách dával pozor a silnější věžovku přemostil do vítězství.

Vedle hrál Broněk. Exligovému Křížkovi bílými nepustil ani tempo, tlačil ho jako v MMA do "zug-zwangu", ale po více než hodině nastavení v pozici, kdy opravdu nešlo zahrát rozumně žádný úder, přijal se zklamáním remízu.

Na trojce Pepa rozehrál zkušeně pozici. Oba do toho koukali a dohodli se na remíze. Byla to netypická pozice, tak nikdo neví.

Saša hrál s domácím kapitánem Vičarem. Saša chtěl bílými vyhrát, útočil, soupeř se nechtěl pouštět do žádných větších akcí, nakonec remíza. Pan Vičar pak přiznal, že je po noční. Život nejsou jen šachy...

Další partie Matěje se hrála bojovně, ale někde se zapomnělo krýt záda.

Kapitán hostů (já) s bílými rozehrál až moc dobře a vybízelo to k útoku. Ale soupeř Petr Galuška není "ořezávátko" a úžasná kombinace se v konfrontaci s realitou ukázala naplno mylná.

Tomáš hrál s dalším z klanu Skalků a byl oskalkován.

V řeči čísel poslední tři desky: dáma za věž, za střelce a za nic. 

Tož na první zápas post-covidové doby v KP (dokonce!!) to zas není propadák. Škoda, že jsme nebyli v osmi. Trochu by se to posunulo. Zahrála by si i mladá Daniela, sice nebezpečná Skalková, ale nemuselo by to dopadnout vyloženě KO. Tak doma se Slavkovem! Musíme analyzovat Napoleona, kde udělal chybu, abychom historii neopakovali."

Musím se přiznat, že komentář Miry mě vyloženě pobavil, stejně jako jeho poslední věta: "P.S. Gramatika pisatele odpovídá gramatice šachové", nicméně já jsem jeho text s dovolením přepsal bez gramatických chyb (úsměv). Domácí Veselané tak naplno splnili roli vysokého favorita a proti nekompletnímu soupeři si připsali povinné tři body. Tatran se tak vrátil do krajského přeboru porážkou a já osobně jsem zvědavý, zda analýza Napoleonových chyb k něčemu bude. 

Veselí nad Moravou C - Merta Slavkov u Brna 4 : 4

Hned na začátek se sluší říct, že to hosté svému soupeři dost usnadnili tím, jakou sestavu na Orlovnu přivezli. Mezi náhradníky mají i silnější kusy. Ke všemu nepřivezli ani jednu svoji těžkou váhu z předních šachovnic. Na to veselané sice odpověděli rovněž nenasazením svojí těžké váhy (Jana Hudečka), ale jejich dva náhradníci (Radek Horňák a Petr Eliáš) měli přeci jen při vedení partie pevnější ruku a svými dvěma body zařídili domácímu týmu cennou remízu. Opravdu cennou, protože mám takové tušení, že se Slavkovem se letos nebude příliš bodovat. Uvidíme, jak to bude mít Merta v dalších kolech, na soupisce má totiž z čeho vybírat! 

Podlužan Prušánky B - ŠK Hustopeče B 5 : 3

O postřehy z tohoto zápasu jsem požádal jeho přímého protagonistu, tedy Petra Krolopa. Jeho skvělý blog už bohužel zanikl a ten nový není aktualizovaný, což mně přijde škoda. Petr totiž pravidelně zásoboval šachovou veřejnost krásnými fotoreportážemi, které teď docela chybí, tak snad se jich znovu dočkáme! Tady už jsou Petrova slova k zápasu:

"Pokud se nepletu, tak má poslední soutěžní partie se datuje k 1. 3. 2020 a byla to partie OP proti Jirkovi Neduchalovi. Od té doby nic. Přiznám se, že jsem nebyl potěšen, když mně na konci týdne volal Radek Dryšl s tím, že potřebuje, abych v neděli 17. 10. 2021 nastoupil proti Hustopečím B. Jelikož jsem na soupisce až na 14. příčce, tak jsem vůbec neplánoval strávení neděle u šachovnice. Potěšen jsem nebyl, v době covidové jsem si zvykl na abstinenci ledasčeho.

Sestavy obou týmů nebyly rozhodně nejsilnější. Ovšem, že vyfasuji na 6. šachovnici 12ti letého kluka, to jsem rozhodně nečekal. A navíc s Elem 1280! Partie, která nemůže nic dát, ale jenom vzít. Ale během ní a postupem času jsem začal zjišťovat, že onen klouček nebude až takovým začátečníkem a moje předpokládaná výhra nebude nejen rychlá a vlastně ani jistá!

Moje partie byla první výhrou domácích Prušánek, a to po více než třech hodinách hry! Ovšem první ukončená partie skončila remízou zhruba po 18 tazích, jedná se o partii Jurák - Budín. A pak už se výrazně rýsovala pěkná výhra Veroniky v partii Ganzová - Kočí. Veronika svého soupeře pěkně přehrála. Vedli jsme tedy 2,5 : 0,5 po více než třech hodinách hry. K jásání však bylo ještě dost daleko. Pravda, remízou skončila i partie Urban - Kocáb. Ale těžkou, přetěžkou pozici držel dlouho Vladan Předínský v partii s Martinem Vaculíkem a na 8. šachovnici měl jasně prohranou pozici domácí Jára Švásta. Mírně lepší pozici měl František Dryšl. Velice pevnou obrannou pozici vybudoval jeho syn Radek v partii s nadějným Matyášem Hrádkem. Ten se znovu a znovu marně pokoušel nějakým způsobem najít sebemenší skulinu v Radkově obraně. No, a pak se začaly dít věci! Járovi Švástovi se podařilo nějakým zázrakem vyměnit pěšce a bránil úspěšně svého krále jezdcem proti soupeřově dotírající věži. Na první šachovnici vyrobil nějakou nepřesnost Martin Vaculík, čímž dovolil bílé dámě Vladana Předínského útočit na černého krále, který náhle působil poměrně nechráněně. Partie posléze skončila remízou, stejně jako ta Járy Švásty. Vyhráli jsme tedy v poměru 5:3, takže asi spokojenost."

Moc děkuji Petrovi za zaslané řádky, jimiž nás vtáhl do děje nedělního zápasu a taky za jeho zaslanou partii. Prušánky poslaly do boje opravdu hodně okleštěnou sestavu, v níž bylo hned pět náhradníků! Hustopeče nasadily náhradníky pouze tři, přesto měli domácí hned na šesti šachovnicích ELOvou převahu. Z tohoto hlediska je jejich výhra zřejmě zasloužená a Podlužan potvrdil roli favorita. 

První kolo je tedy za námi, to další se tradičně hraje až za tři týdny, tedy 7. 11. 2021. Tedy doufejme, že se bude hrát, protože i tady budou k vidění zajímavé zápasy. O tom ale až příště.

Autor: Pavel Solařík

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář