Jdi na obsah Jdi na menu
 


Hráči Jiskry pod mikroskopem - shrnutí sezony 2021/2022

Šachisté Jiskry Strážnice mají za sebou sezonu, na jejímž začátku bylo hodně otazníků nad tím, zda se vůbec odehraje celá a v jejím průběhu pak několik komplikací kvůli vládním nařízením ve sportu. Tyto však nakonec zasáhly především jiné kluby. My můžeme ročník 21/22 hodnotit jako úspěšný, neboť se nám podařilo splnit předsezónní cíl, což bylo umístění v první polovině tabulky. Náš tým určitě zanechal v soutěži dobrý dojem, pojďme se blíže podívat na výkony jednotlivců dle naší soupisky:

1. Gerhard Pribila

Utkání: 2, Získané body: 1,5, Úspěšnost: 75 %

Gera je naší dlouholetou jedničkou, když pravidelně hostuje z týmu Nafta Gbely. V tomto ročníku nastoupil pouze k povinným dvěma partiím. V té první si připsal cennou remízu s nebezpečným Davidem Holemářem, ve druhé nakonec dokázal přetlačit Vladana Předínského. Gera nastoupil pouze dvakrát proto, že jeho roli jedničky týmu v ostatních partiích převzal Martin Kladňák, čímž nebyl takový tlak na naše slovenské eso.

2. Martin Kladňák

Utkání: 6, Získané body: 3,5, Úspěšnost: 58 %

Martin šel do Strážnice na hostování díky tomu, že se do KP 2 nepřihlásili šachisté z Kyjova. Tento mladík z Ratíškovic ještě nastupuje v KP 1 za Hodonín, kam přestoupil z Durasu Brno. Ve Strážnici předvedl na první šachovnici spolehlivé výkony, když v celém ročníku nenašel přemožitele! Díky němu jsme měli napředu jistotu v tom, že nebudeme muset dohánět ztrátu. Pokud by byl ochotný u nás hostovat i v dalších sezónách, budeme jen rádi.

3. Jakub Šuráň

Utkání: 6, Získané body: 2, Úspěšnost: 33 %

Kuba to měl převážně na druhé šachovnici těžké. Potkával se tam s velice silnými soupeři. Začátek sezony ještě nebyl tak špatný, když dokázal dvakrát v řadě vyhrát, poté už přišly tři porážky po sobě a především po té poslední v Prušánkách byl Kuba dost rozladěný a řekl, že v příští sezóně už nechce být na soupisce tak vysoko. No jo, ale koho místo něho? Já jsem osobně rád, že Kubu v týmu máme. Je mladý, šachy ho baví a může v nich uplatnit svoji inteligenci (krom studia na vysoké škole). Také on ještě občas zaskočí pomoct v KP 1 Hodonínu. V Kubovi vidím velký potenciál do budoucna, ale chápu, že se nesmí šrouby utahovat přes závit. Pro příští sezonu to zkusíme nějak vymyslet...

4. Jiří Neduchal

Utkání: 7, Získané body: 3,5, Úspěšnost: 50 %

Jako by to bylo včera, co jsem Jirku potkal s rozjařeným úsměvem na tváři v Petrově na Pivokoštu a on se mě zeptal, jestli ho nechceme do týmu, že Kyjov nebude přihlašovat KP dvojku. Ještě ráno jsem se musel štípnout, jestli se mi to nezdálo. Byla to pro náš tým velice vítaná pomoc! Jirku jsme (i proti jeho přání) napsali na soupisce dost vysoko a on se se svojí rolí převážně zápasové trojky popasoval nad míru dobře! Přemožitele našel až v posledním kole v podobě Filipa Dvořáčka z Prušánek, jinak jsme v něm měli obrovskou jistotu, že na trojce neztratíme body. V drtivé většině případů nastupoval proti mnohem silnějším soupeřům a ty dokázal se železnou pravidelností odremizovat. Potvrdil tak to, co o něm říkám pořád, že hraje nechutné šachy, na které je těžké najít recept. Já osobně proti němu hrozně nerad hraju, a tak jsem rád, že ho máme v týmu. (úsměv) Doufám, že nám bude pomáhat i v dalších sezonách.

5. Vojtěch Šafařík

Utkání: 6, Získané body: 4, Úspěšnost: 67 %

Vojta je největší ikonou strážnického šachu. Je to hráč s neskutečnými zkušenostmi z ligy, na svém kontě má nespočet skalpů silných hráčů. Pro náš tým je obrovskou oporou a základním stavebním kamenem. Je to člověk, ke kterému mám velký respekt a jsem rád, že i přes to, že už by si mohl užívat pohodlí penze, je ochotný opustit svoji komfortní zónu a chodí hrát šachy, i když to znamená brzké vstávání, nervy a často pozdní příchod k nedělnímu obědu. Nebýt střevní virózy a pokaženého kotle, nastoupil by ke všem zápasům. V šesti odehraných partiích nenašel přemožitele a mrzet ho může jen ta z 5. kola, kdy mu mezi prsty utekla jasná výhra. Za vrchol tohoto ročníku považuju jeho vítězství v Poštorné, kde doslova zničil nebezpečného profesora Bohuslava. Vojta je pro náš tým obrovským přínosem nejen díky svým výkonům, ale také svojí osobností.

6. Marián Hrubša

Utkání: 5, Získané body: 3, Úspěšnost: 60 %

Marián nemohl nastoupit k více zápasům kvůli restrikcím slovenské vlády, která v rámci boje se šířením Covidu na čas zakázala svým občanům vycestovat za hranice. Nastoupil tak k pěti partiím, z nichž čtyři remizoval. Většinou se jednalo o rychlé, tzv. velmistrovské remízy. Nejlepší partii za Jiskru sehrál náš host ze Skalice ve Veselí, kde svojí výhrou v dramatické partii se Zdeňkem Uřičářem zajistil našemu týmu celkové vítězství. Občas jsem měl sice názor, že by mohl svoje partie hrát dýl, na druhou stranu Marián neprohrával a tato jistota se pokaždé hodí.

7. Pavel Solařík

Utkání: 8, Získané body: 4, Úspěšnost: 50 %

Je těžké hodnotit sám sebe, nota bene po takové podprůměrné sezoně. Dosáhl jsem padesátiprocentní úspěšnosti s tím, že jsem vyhrál pouze s ELOvě slabšími soupeři, dvakrát šťastně remizoval, dvakrát naopak remizoval partie, které jsem měl vyhrát a dvakrát prohrál. Především poslední partie v Prušánkách mi ukázala, že moje výkonnost stojí za starou belu. Po sezoně jsem si dal předsevzetí, že nastuduju víc teorii a zlepším se v taktice, namísto toho jsem se naučil skládat Rubikovu kostku a zjistil, že na šachy absolutně nemám čas. Proto se bílými uchyluju k pevnému Londýnskému systému a černými zase ke Caro-Kannovi, kterého jsem jediného jakž-takž prošel v knize. Ego jsem si aspoň trochu nahonil v KP 1 za Hodonín, kde jsem ze tří partií získal 2 body, ovšem přihlédnu-li k tomu, že v partii s Petrem Adamem ze Znojma (ELO 2077) jsem přehlédl čtyřtahový mat a jasnou výhru, tak se vlastně není ani čím chlubit. Jsem ale rád, že se můžu podílet na tom, že šach ve Strážnici pořád funguje a hlavní výzvou je teď otevření mládeže.

8. Jiří Fanta

Utkání: 8, Získané body: 4, Úspěšnost: 50 %

Jirka, jako jediný se mnou, nastoupil ke všem partiím. Také on skončil na úspěšnosti 50 % s tím, že jeho porážky v 1. a 4. kole byly naprosto zbytečné. I tak je ale stále velkou oporou našeho týmu, má rovněž obrovské zkušenosti a - stejně jako Vojta - je také ikonou strážnického šachu. Jsem rád, že můžu být v jednom týmu s takovými hráči. Jirka i přes svůj věk podává stále velmi pevné a spolehlivé výkony, udržuje se v kondici pravidelným cvičením a je velkým šachovým nadšencem. Ve Strážnici se věnoval výchově mládeže a já doufám, že se k tomu vrátí i tento rok. Snad mu zdraví vydrží a pomůže našemu týmu ještě v dalších sezonách!

9. Ivan Kubiš

Utkání: 2, Získané body: 1,5, Úspěšnost: 75 %

Ivan prochází těžkým životním obdobím. Díky mozkové mrtvici se zhoršila jeho mobilita a člověk, který byl zvyklý být neustále "v terénu" a pohybu najednou zůstává sám v bytě. To se samozřejmě podepisuje na jeho psychické stránce. Jsem rád, že i přes tyto problémy nezanevřel na šachy, které stále umí hrát nad míru výborně a v nichž má obrovské zkušenosti a vědomosti! Jeho nastupování za Strážnici bylo rovněž ztíženo zavřenými hranicemi, a tak hrával hlavně na Slovensku za Holíč. I díky online partiím se postupně vrací do bývalé formy a je stále velmi silným a platným hráčem. My s ním samozřejmě počítáme i do budoucna!

10. Ondřej Jurásek

Utkání: 5, Získané body 2, Úspěšnost: 40 %

Ondra to měl těžké díky tomu, že krom šachů hraje ještě fotbal, což se pochopitelně dvakrát nelíbí jeho manželce. Doma má totiž dvě malé děti, a tak byl úspěch, že nastoupil k pěti partiím. V těch se mu vůbec nevedlo se soupeři z Brna, naopak naplno zabodoval proti Slavkovu a v Poštorné. Poslední partie v Prušánkách se mu pak nepovedla vůbec, ale tam to nevyšlo většině týmu. Je to mladý hráč z kněždubské líhně, kterého šachy baví a hrává je i na internetu. V minulosti mu to na zadních deskách docela šlo a já věřím, že se mu v budoucnu forma zase vrátí a coby správný gólman pochytá víc bodů. (úsměv)

11. Lubomír Řičica

Utkání: 6, Získané body 5, Úspěšnost: 83 %

Přestup Luboše do Strážnice považuju za absolutní majstrštyk! Což o to, on už za nás nastupoval v minulosti, ovšem díky tomu, že byl pouze host, tak ho do mnoha zápasů nepustil limit pro písmenkové hráče, kteří můžou do každého zápasu nastoupit pouze tři. No a vzhledem k tomu, že naše slovenské posily jsou rovněž "písmenkoví", byl to problém. Před touto sezonou jsme se s Jirkou Neduchalem dohodli, že nám Luboše pustí z Vacenovic na přestup a on půjde zpátky do OP 1 hostovat. Za to Jirkovi ještě jednou moc děkuju. Luboš se totiž stal naším esem, v šesti odehraných partiích nenašel přemožitele, čtyři vyhrál a stal se naší obrovskou jistotou na zadních šachovnicích! S úspěšností 83 % se stal nejlepším hráčem Jiskry v této sezoně! Doufám, že mu forma vydrží i do dalších ročníků!

16. Pavel Bartošek

Utkání: 1, Získané body 0, Úspěšnost: 0 %

Pavel musel narychlo naskočit do zápasu v Poštorné díky náhlé nemoci Kuby Šuráně, ovšem stejně jak narychlo naskočil, tak narychlo sehrál i svoji partii a ta měla pro něj logicky rychlý konec. Škoda, že si s ní nedal víc záležet a natahal ji za nějakých 20 minut. V Poštorné jsme těsně padli a tam se každý půlbod hodil. Těžko ale hodnotit hráče po jedné zpackané partii.

18. Martin Benovič

Utkání: 2, Získané body 1,5, Úspěšnost: 75 %

Na Martina vyšly v tomto ročníku jen dvě partie, ale v obou podal dobré výkony. V Poštorné to ještě na výhru nestačilo, ale doma s Veselím se pěknou výhrou podílel na celkovém vítězství našeho týmu. Martin je mladý hoch, kterého šachy baví a krom jejich hraní se rovněž angažuje tím, že vede šachový kroužek pro děti, se kterými objíždí i turnaje. Já doufám, že nám pomůže s mládeží a že si udrží dobrou výkonnost, až bude muset příště znovu zasednout k vážné partii za Jiskru!

Autor: Pavel Solařík

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Díky za pochvalu

(Lubomír Řičica, 18. 4. 2022 18:00)

Pochvala mě samozřejmě těší, ovšem si uvědomuju, že moji soupeři byli, snad až na jednu výjimku, elově slabší než já. Takže papírově bylo mojí skoro povinností neztrácet body. Jenže někdy je těžké vyhrát černými, když i soupeř neudělá chybu, kterou by bylo možné nějak využít. Navíc ne vždy dokážu hrát správně koncovku (viz Poštorná). A samotné ELO? To je velice zrádné, spoléhat se na ELO zejména u mladých vůbec nedá, mladý kluk má ELO sice nízké, ale to je tím, že ještě málo hrál a skutečná výkonnost může být daleko jiná. Na druhou stranu, ať už hraju jak hraju (dobře nebo špatně), na velmistrovské remízy já nehraju.