Jdi na obsah Jdi na menu
 


Blíží se 4. kolo soutěže KP 2 C - zajíždíme do Poštorné

Nadpis článku zní možná až příliš optimisticky ve světle událostí, které se odehrály za poslední zhruba týden. Na snadě je spíš filozofické zamyšlení: "Hrát či nehrát?". Ve středu 24. 11. 2021 totiž vydal Šachový svaz České republiky přísnější opatření týkající se soutěží jím konaných. V praxi to znamenalo, že do zápasů už nebudou moci zasáhnout neočkovaní hráči, aniž by se prokázali dokumentem o prodělání nemoci Covid-19 anebo PCR testem. Jenže ten je pro neočkované dost drahý a nikdo z nich není ze zcela pochopitelných důvodů ochotný investovat několik set korun jen pro to, aby si zahrál šachy. K tomu se přidal lock-down na Slovensku v okrese Skalica a pozitivní nález u naší jedničky - dalšího slovenského hráče Gery Pribily. Proto jsem už v průběhu neděle informoval jak vedoucího soutěže Radka Skoumala, tak kapitána Poštorné Miru Slávika, že nebudeme schopní k zápasu nastoupit. Jenže.. Druhý den přišel mail ze svazu, v němž paní Šťastná informovala, že v zákoně Ministerstva zdravotnictví je výjimka pro utkání do 20ti účastníků, na které se nevztahuje nutnost kontroly bezinfekčnosti, což vlastně znamená, že neočkovaní hráči nakonec nastoupit můžou a my bychom hráli "jen" bez svých slovenských opor. Za těchto okolností bychom tedy byli schopni k zápasu nastoupit i za cenu oslabení sestavy. Nicméně... Z Poštorné přišly zprávy, že domácí kapitán stěží poskládá vůbec osm šachistů a že jich možná do zápasu nakonec zasáhne jen pět (podle toho, jaké mu přišly odezvy). Probíral jsem to s ním několikrát jak po telefonu, tak mailem a výsledkem je domluva, že mi dá v průběhu pátku vědět, zda bude Poštorná vůbec schopná k utkání nastoupit. No potěš.

Přesně v tomto duchu pak rozeslal kapitánům týmu hrajících KP 2 svůj mail předseda šachového klubu Merta Slavkov Vít Vykoukal, který je vyzval k bojkotu soutěže, neboť ta se kvůli změně pravidel v jejím průběhu stala neregulérní a zvýhodňuje některé týmy před ostatními. Víceméně má pan Vykoukal pravdu, protože z dané situace by mohl některý tým jasně těžit. Proti tomuto mailu jde pak vyjádření pana Hurty a paní Šťastné ohledně pravidel pro utkání do 20ti hráčů. Jenže to má také svůj háček. Například Veselí nad Moravou pravidelně hrává zápasy tak, aby v jeden víkend hrálo v klubovně jak béčko, tak céčko, tudíž počtem zúčastněných jasně převýší počet oněch 20ti šachistů v jedné místnosti. Takže z toho máme docela solidní guláš.

No, ale abych se vrátil k zápasu v Poštorné. Zatím to nechávám otevřené a budu čekat na zavolání pana Slávika v průběhu pátku a na základě těchto informací budu následně kontaktovat hráče. Bude to na poslední chvíli, ale snad se zápas odehraje. Včera večer mi kapitán Poštorné sdělil, že by to snad mohli nějak poskládat, ale že zatím nedostal od drtivé většiny hráčů zpětnou vazbu. Nad možným výsledkem zápasu popravdě nemám ani chuť polemizovat, protože vůbec nevím, v jaké sestavě bychom nastoupili my a v jaké soupeř (především v jakém počtu), proto není na místě někoho favorizovat. Samozřejmě podle postavení v tabulce bychom mohli být favoritem, nicméně pan Slávik při včerejším telefonátu skloňoval i jména Martina a Davida Ciprysových a to jsou jó silní hráči, takže bacha... Ohledně sehrání či nesehrání tohoto zápasu mě tak napadá známá hláška: "Uvidíme, řekl slepý"... A ta zřejmě nejlépe vystihuje celou tuto situaci....

Dalšími zápasy 4. kola KP 2 C jsou:

Merta Slavkov u Brna - Lokomotiva Brno D

Zřejmě šlágr kola, protože jak bylo naznačeno hráči Slavkova, tak ti budou především v domácích zápasech velmi silní. Pikantní zápas to bude pro Evu Kulovanou, která hostuje právě v A-týmu Lokomotivy ve 2. lize. Co se týče síly soupisek, tak tady hosté tahají jasně za kratší konec, nicméně bude otázkou, zda Slavkov k zápasu vůbec nastoupí (viz informace výše o postoji jeho předsedy k odehrání zápasů) a pokud ano, tak zda opravdu v tak silné sestavě. 

Moravská Slavia Brno C - Podlužan Prušánky B

Pro hosty bude platit pořekadlo: "Teď, nebo nikdy!". Myslím tím nasazení svých silných hráčů z horní části soupisky. Nicméně mám takové tušení, že se jejich kapitán Radek Dryšl dostane do svízelné situace právě kvůli zápasové kolizi s 2. ligou, v níž působí dost slovenských šachistů. Takže pokud se toto utkání odehraje, budu moc zvědavý na sestavu Podlužanu. Tu totiž bude v Brně čekat jistě znovu velmi silný soupeř, který zatím v KP 2 válcuje všechno, na co přijde. Osobně vidím Morendu jako jasného favorita.

ŠK Veselí nad Moravou B - ŠK Veselí nad Moravou C

Výše jsem mluvil o tom, že Veselané by mohli mít problém v případě, že jejich béčko a céčko budou hrát v ten samý den v klubovně. Tady jim to ale hraje do karet, jelikož je čeká pikantní derby a určitě splní podmínku 20ti hráčů v klubovně. Béčko odehrálo zatím jenom dvě utkání s bilancí jedné výhry a jedné prohry, céčko se krčí na předposlední příčce tabulky se ziskem jediného bodu ze tří zápasů. Takže nejen podle síly soupisky, ale i z tohoto hlediska bude "domácí" béčko favoritem zápasu a mělo by vyhrát tento víceméně tréninkový zápas.

Volný los má v rámci 4. kola tým Hustopečí.

Autor: Pavel Solařík

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Merta Slavkov u Brna - Lokomotiva Brno D

(Michal Sysel, 3. 12. 2021 13:59)

Ahoj, zápas byl odložen na žádost Lokomotivy.