Jdi na obsah Jdi na menu
 


Šachy v době Covidu

Po dlouhé době přicházím na náš web s příspěvkem a přiznám se, že nebýt včerejší návštěvy Vojty Šafaříka, kterému jsem pomáhal s registrací na šachový web chess.com, tak bych žádný příspěvek nepsal.

Důvod je prostý - Covid 19. Ten nás sice nechal dohrát loňskou sezonu KP 2, ta nová už ale kvůli této nemoci nezačala. Důvodem byla druhá vlna, která udeřila začátkem října. Ještě začátkem podzimu se zdálo, že se bude normálně hrát, proběhly registrace soutěží, sestavení soupisek atd. atd., dokonce máme rozlosování (k nalezení ZDE), nicméně situace se velmi rychle změnila se zvyšujícím se počtem lidí nakažených Coronavirem a soutěž tak pochopitelně neodstartovala.

Z podzimní bezšachové letargie mě vyvedl až včerejší e-mail zaslaný sympatickým vedoucím soutěže - Radkem Skoumalem, ve kterém se píše, že počet nakažených klesá, což s sebou samozřejmě přináší zmírňování opatření a ŽE BY SE ŠACHOVÉ SOUTĚŽE MOHLY PŘECE JENOM ROZEHRÁT! Konkrétně už příští víkend, tedy 6. 12., kdy by naše Jiskra měla v rámci 4. kola hostit Déčko brněnské Lokomity.

Popravdě řečeno já tak optimistický nejsem, a to z několika důvodů. První je ten, že spousta hráčů, věnujících se v dnešní době šachu, patří do tzv. rizikové skupiny, tedy je už přeci jenom pokročilejšího věku. Za druhé nikdo asi nemá přehled, kolik by jich bylo schopných a hlavně ochotných nastoupit! Jejich schopnost záleží na tom, zda jsou v karanténě a zda nemají nějaké jiné zdravotní problémy, jejich ochota pak už záleží čistě s jejich ochotou prosedět několik hodin v zavřené místnosti s dalšími patnácti lidmi. Další zádrhel, který se týká především domácích zápasů našeho týmu, vidím v tom, že restaurace jsou stále zavřené a konkrétně my hrajeme své zápasy v salonku restaurace a nevím, zda by bylo vedení Hotelu Strážnice ochotné nás tam pustit. Alternativní hrací místnost na Jiskře je totiž velmi malá a tam by to byl opravdu pořádný masakr, pokud bychom nedali minimálně jeden stůl do jiné místnosti. Vojta dokonce navrhoval odehrát případné utkání dole v hale stolního tenisu. To jsou ale zatím předčasné prognózy.

Co je zatím jisté? Byly odložený první tři kola KP 2 s tím, že se odehrají v náhradním termínu. To znamená až na jaře, kdy už by se měla celá situace kolem této nemoci znovu zlepšovat. Já osobně jsem rád, že se celá soutěž nezrušila, ale že se kola odkládají, protože všichni, kdo milují šachy (stejně jako já), už musí mít pořádný absťák po zasednutí k šachovnici. Navíc ty, kteří už viděli nový báječný seriál Dámský gambit, který je zasazený do šachového prostředí a pojednává o neuvěřitelně talentované hráčce Bethany Harmonové (smyšlená postava), která se naučila hrát šachy ve sklepních prostorách sirotčince a dotáhla to až na samotný vrchol, musí už ruce opravdu svrbět. Kéž se znovu brzy posadíme k šachovnicím a zažijeme znovu ten slastný pocit kontaktu s dřevěnými figurkami pohybujícími se po vinylovém plátně a mačkání hodin! Kéž by!!!

Takže teď se bude s napětím očekavat, zda se rizikové skóre PES sníží příští týden ze čtvrtého o jeden stupeň níž, což by umožnilo konání soutěží.

Jen pro informaci přináším los Jiskry pro nadcházející sezonu KP 2:

1. kolo: 18. 10. 2020 (odloženo)

Jiskra Strážnice - Podlužan Prušánky B

2. kolo: 8. 11. 2020 (odloženo)

Jiskra Strážnice - Merta Slavkov

3. kolo: 22. 11. 2020 (odloženo)

Agrotec Hustopeče B - Jiskra Strážnice

4. kolo: 6. 12. 2020

Jiskra Strážnice - Lokomotiva Brno D

5. kolo: 10. 1. 2021

Veselí nad Moravou B - Jiskra Strážnice

6. kolo: 24. 1. 2021

Jiskra Strážnice - Veselí nad Moravou C

7. kolo: 7. 2. 2021

Sokol Kyjov - Jiskra Strážnice

8. kolo: 21. 2. 2021

Jiskra Strážnice - Slavoj Velké Pavlovice

9. kolo: 14. 3. 2021

Moravská Slavia Brno C - Jiskra Strážnice

Autor: Pavel Solařík

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář