Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ozvěny 9. kola soutěže KP 2 C

Sezona 19/20 v Krajském přeboru 2. třídy je minulostí a její 9. kolo bylo nejvyrovnanějším ze všech. Přineslo totiž hned tři nejtěsnější možné výhry a zrodilo se několik zajímavých výsledků. Mimo jiné přišla první porážka vedoucí Lokomotivy D, která tento tým nakonec stála vítězství v soutěži. Také se odehrály dva důležité záchranářské souboje, ale o tom později. Tabulku tak ovládl celek Kyjova, poslední pak skončili se ziskem jediného bodu hráči z Mikulova. Strážnická Jiskra nakonec obsadila skvělou čtvrtou příčku, přičemž od bronzu nás dělilo půl partiového bodu!

P Družstvo HS Z + = - B Sk V
1 ŠK 1923 Sokol Kyjov   9 8 0 1 24 46.0 33
2 ŠK Lokomotiva Brno "D"   9 7 1 1 22 48.0 39
3 ŠK Veselí nad Mor. "B"   9 5 2 2 17 39.0 25
4 ŠO Jiskra Strážnice   9 5 2 2 17 39.0 21
5 Moravská Slávia Brno "C"   9 5 0 4 15 37.0 23
6 ŠK 64 Brno "A"   9 3 0 6 9 33.0 19
7 SK Podlužan Prušánky "C"   9 2 3 4 9 32.5 18
8 ŠK DDM Slavkov   9 3 0 6 9 30.0 17
9 ŠK Agrotec Hustopeče B   9 2 1 6 7 30.0 18
10 ŠK Galerie Závodný Mikulov   9 0 1 8 1 25.5 13
P Družstvo HS Z + = - B Sk V

9. kolo:

Galerie Závodný Mikulov - Jiskra Strážnice 3,5 : 4,5

Domácí nasadili svoji obvyklou sestavu, tedy sedm hráčů ze základu. Chyběl pouze Martin Vitula, který z pozice šestky nastoupil v tomto ročníku k jedinému zápasu. My jsme přivezli náhradníky dva a šli do zápasu z pozice papírového favorita. Jak už ovšem ukázala historie, tak tato role našemu týmu vůbec nesedí. Vždycky se nám lépe hraje proti silným soupeřům, se kterými můžeme pouze překvapit. Utkání začalo dvěma rychlými remízami a prohrou nekoncentrovaného Ivana Kubiše na první desce. Naštěstí nám znovu pomohla výhra Lubomíra Řičici, která zahájila obrat v zápase. Tu další, v zápase poslední a tím pádem rozhodující výhru pak přidal Ondra Jurásek. Škoda partií Mariána a Kuby, které byly rovněž vyhrané, na druhou stranu stál na jasnou prohru Jirka Fanta, ovšem znovu dokázal (jako už předtím v průběhu sezony), že umí skvěle kouzlit v koncovkách. Z Mikulova tak nakonec vezeme nejtěsnější možnou výhru, ale co je důležitější, odvezli jsme všechny tři body. Mým předsezónním cílem byla tentokrát záchrana soutěže, neboť ta byl letos enormně vyrovnaná a silná! To, že jsme se nakonec umístili v první polovině tabulky, beru jako velký úspěch, ze který našim hráčům děkuju!

Moravská Slavia C - Lokomotiva Brno D 4,5 : 3,5

Když jsem klábosil po skončení mojí partie se svým soupeřem z Morendy (a jejím kapitánem) Jiřím Prokopem, který mezi větami popíjel pivko, vykládal mi o tom, jak měl v plánu do posledního kola nasadit nejen Davida Holemáře, ale i dokonce silného náhradníka - Alexandra Tikovského, aby konečně Lokálku někdo porazil. Jeho plány ovšem vzaly za své poté, co musel druhý jmenovaný s bolavými zády do lázní a tak domácí kapitán nevyužil ani služeb svojí věhlasné jedničky, která si za zápasy samozřejmě nechává platit. V duchu jsem si tedy pomyslel, že to má Lokomotiva v kapse. Když jsem si otevřel výsledky, spadla mi brada až na zem! Morenda se i bez tří hráčů základní sestavy vzepjala svému osudu a dokázala porazit silnou lokálku, které sice chyběla jednička Jaromír Veselý, ovšem nahradil ho "náhradník" Jiří Vachek, který ještě v minulých ročnících hrával hodně vysoko! A bylo to právě nečekané selhání pana Vacheka, který poprvé v sezoně prohrál, přestože z předchozích osmi partií posbíral úctyhodných 7,5 bodu!! A ke všemu v posledním kole padl s ELOvě slabším hráčem, kterým byl Pavel Lapúnik (ELO 1692). Samozřejmě není fér házet vinu na bedra sympatického pana Vacheka, protože za hosty ještě prohráli pánové Mrazík a Martišek a také mladá Eliška Vavřínková. Ti ovšem čelili mnohem vyrovnanějším soupeřům. V bojovném zápase se nakonec zrodila jediná remíza a z této divoké přestřelky nakonec vyšla coby nečekaný vítěz domácí Morenda, která na poslední chvíli sesadila z první pozice Lokomotivu. Ono tedy o nic moc nejde, protože Kyjov rozhodně nebude postupovat do KP 1, ale hráče Lokálky to přeci jenom může mrzet, protože předchozích osm kol soutěž vedli a právě Kyjov dokázali v zájemném souboji porazit. Lokomotiva tak ukázala, jak obrovský potenciál má, pan Prokop mi také prozradil, že do příštího ročníku vstoupí Morenda v ještě větší síle, než v jaké hrála letos, máme se tedy na co těšit...

Veselí nad Moravou B - 1923 Sokol Kyjov 3 : 5

Tento zápas měl být šlágrem kola, bohužel k němu tak nepřistoupili domácí Veselané, kteří nasadili hned dva náhradníky. Absence dua Uřičář, Vičar byla více než citelná a právě dva body zkušeného dua Šmíd, Čechal převrátily misky vah na stranu hostí. V opatrném utkání se zrodily čtyři remízy a jediný, kdo dokázal za domácí zavěsit, byl Petr Bílek na první desce. Šachisté z Kyjova tak jen potvrdili, že měli v tomto ročníku KP 2 C formu jako řemen a zaslouženě obsadili první příčku. Veselané nakonec se štěstím uhájili třetí místo, což je ovšem vzhledem k jejich výkonům v průběhu sezony zasloužené. Velmi pozitivním faktem je, že jsou na prvních čtyřech místech tabulky hned tři týmy z okresu Hodonín, což je vzledem k silné brněnské konkurenci velký úspěch!

ŠK 64 Brno - Podlužan Prušánky C 4,5 : 3,5

Důležitý záchranářský souboj, do kterého vstupoval Podlužan s náskokem tří bodů na svého soupeře. Hosté však do Brna přivezli znovu jen torzo základní sestavy a nasadili pět náhradníků. Mezi nimi byli sice ukrytí ranaři, jako Stanislav Stánec a Petr Krolop, i tak ovšem Podlužan tahal v souboji s nepříjemným soupeřem za kratší konec. Domácím nevadila ani absence dvou hráčů základní sestavy a nakonec slavili těsnou výhru a zisk tří bodů, díky kterým se bodově dotáhli na svého soupeře a dokonce ho díky lepšímu skóre v tabulce přeskočili (i zde rozhodlo půl partiového bodu!). Prušánky tak nedokázaly využít svůj obrovský potenciál a doplatily na termínovou kolizi KP 2 s druhou ligou. Jejich soupiska sice naháněla hrůzu, většina jejich es se ovšem v KP 2 jen mihla a Oskar Hájek dokonce neodehrál ani jeden zápas. ŠK 64 se nakonec dokázalo vyhoupnout v tabulce na bezpečnou šestou příčku a zajistilo si tak jistotu setrvání v soutěži i pro příští ročník.

DDM Slavkov - Agrotec Hustopeče B 4,5 : 3,5

Nováček soutěže, posílený o duo Kolvaná, Kunčar čelil nepříjemné rezervě Hustopečí. Ty mají skvělou základní sestavu, ovšem v průběhu sezony se musely často spoléhat na výpomoc náhradníků, kteří měli ovšem tristní bilanci. Do Slavkova hosté přivezli pouze jednu náhradnici - Lucii Kuchynkovou - přesto nakonec odjeli s prázdnou. Domácí totiž neponechali nic náhodě a také jim chyběl pouze jeden hráč základní sestavy. Na rozdíl od Hustopečí se ovšem mohli opřít o výkony hráčů na zadních šachovnicích. Především šestá prohra v řadě jindy nepříjemného a protřelého Karla Kočího, který tentokrát nestačil na Odřeje Hejduška, je pro mě zklamáním. S panem Kočím jsem měl tu čest dvakrát hrát a vím, jak nepříjemné, útočné šachy umí hrát. Nevím, co se skrývá za jeho výkonnostním propadem (zdravotní stav??), nicméně je velká škoda, že se takový hráč potácí od porážky k porážce. Také toto utkání bylo velmi bojovné a také tady se zrodila pouze jedna remíza. Z divoké přestřelky pak vyšli těsně lépe domácí pistolníci, kteří se na poslední chvíli vyhoupli z předposlední na třetí příčku od konce a na předposlední přikovali právě poražené Hustopeče. Přiznám se, že se příliš neorientuju v sestupové matematice a nedokážu tak odhadnout, nakolik bylo toto vítězství hráčům Slavkova platné, nicméně z KP 1 to vypadá na sestup áčka Hustopečí, tím pádem si v KP 2 zřejmě pouze vymění místo se svojí rezervou.

Autor: Pavel Solařík

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář