Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ozvěny 8. kola soutěže KP 2 C

Po předposledním kole se situace v KP 2 C začíná pomalu krystalizovat. Velký skok k záchraně soutěže udělaly Prušánky, sestupové starosti se budou týkat tria Hustopeče B, ŠK 64 a Slavkov, Mikulov má své už dávno jisté:

P Družstvo HS Z + = - B Sk V
1 ŠK Lokomotiva Brno "D"   8 7 1 0 22 44.5 36
2 ŠK 1923 Sokol Kyjov   8 7 0 1 21 41.0 30
3 ŠK Veselí nad Mor. "B"   8 5 2 1 17 36.0 24
4 ŠO Jiskra Strážnice   8 4 2 2 14 34.5 19
5 Moravská Slávia Brno "C"   8 4 0 4 12 32.5 19
6 SK Podlužan Prušánky "C"   8 2 3 3 9 29.0 16
7 ŠK Agrotec Hustopeče B   8 2 1 5 7 26.5 15
8 ŠK 64 Brno "A"   8 2 0 6 6 28.5 16
9 ŠK DDM Slavkov   8 2 0 6 6 25.5 13
10 ŠK Galerie Závodný Mikulov   8 0 1 7 1 22.0 12
P Družstvo HS Z + = - B Sk V

Situace na špici tabulky se už příliš měnit nebude, v posledním kole si to ještě o celkové prvenství rozdají na dálku Lokomotiva D s Kyjovem, také Jiskra by ještě za jistých okolností mohla pomýšlet na třetí příčku.

8. kolo:

Jiskra Strážnice - Moravská Slavia Brno C 4,5 : 3,5

Morenda nám včera ukázala, že brněnské týmy umí podat skvělý výkon, i když jsou oslabené. Do Strážnice dorazila s velkým předstihem, ale se čtyřmi náhradníky. Proti ní stála základní sestava domácích, ale na šachovnicích to byl zcela vyrovnaný souboj, který rozhodly maličkosti. Zajímavá byla především partie na druhé šachovnici, v níž Ivan Kubiš prošel kolem výhry, jak na to včera poukázal Vojta Šafařík:

kubis.jpg

Ivan v této pozici zahrál: 46. ... Jxe3. Správný postup vedoucí k výhře byl: 46. ... c2, 47. Vf1 Ke8 a po dalším tahu Vxa2 černý vyhraje.

Velmi dobrou partii sehrál na osmé šachovnici Ondra Jurásek, který čelil zkušenému Liboru Kepákovi. V závěrečné pozici, kdy se soupeři dohodli na remíze, byl Ondra už jasně vyhraný. Nicméně chvíli předtím se mohl dostat do velkých problémů, na což mě znovu upozornil Vojta:

jurasek.jpg

Libor automaticky sebral představenou dámu tahem 46. Dxf8, nicméně po jedovatém 46. f7+ by se Ondra dostal do svízelné situace vzhledem k možnosti šachu věže přes h7 s následnou ztrátou dámy a visící věži na d4. Šachy jsou prostě krásná hra! Nakonec se ale našemu týmu podařilo zvítězit a tím pádem máme definitivní jistotu záchrany. Jako bonus si v posledním kole zahrajeme v Mikulově o třetí příčku, kterou bude hájit Veselí. To se utká s druhým Kyjovem. Už nyní je ale jisté, že náš v pořadí už třetí ročník KP 2 budeme hodnotit znovu jako velmi úspěšný!

1923 Sokol Kyjov - Galerie Závodný Mikulov 6 : 2

Souboj dvou týmů z opačných pólů tabulky dopadl přesně podle očekávání. Kyjovští neměli se soupeřem větší problémy. První bod zapsal po půlhodině hry Jan Čechal, který získal figuru, následně podepsal remízu na první šachovnici Martin Kladňák skóre utkání poprvé (a naposledy) vyrovnal hostující Martin Vitula, který navzdory ELOvé převaze domácího kapitána Ladi Šmída dokázal ustát velký tlak a sérii šachů svého soupeře a nakonec z celé situace vyšel s figurou víc. Poté přijal po konzultaci nabízenou remízu na osmé šachovnici Jakub Strnad, který spěchal domů. Misky vah vrátil zpět na stranu Kyjova Jirka Neduchal, který proměnil zisk kvality v celý bod. Poté zvítězil Roman Pešák a krásnou výhru přidal i Miroslav Zubalík a vše zakončil čtvrtou výhrou v řadě Roman Matula, který mi svoji partii zaslal:

Kyjov si tak připsal povinné tři body a zajistil si tak druhou příčku. V posledním kole bude dokonce bojovat o vítězství v soutěži, to by ale musela vedoucí Lokomotiva klopýtnout v brněnském derby s Morendou.

Agrotec Hustopeče B - Veselí nad Moravou B 3,5 : 4,5

Domácí potřebovali nutně bodovat, ovšem do Hustopečí dorazili hosté pouze s jedním náhradníkem. Agrotecu chybělo duo Vaculík, Jurák, nicméně tentokráte ani jeden z obou náhradníků neprohrál. Bojovné utkání, v němž pouze tři partie skončily remízou, bylo nakonec velmi vyrovnané a šachistům Hustopečí unikly body velmi těsně. Veselané znovu prokázali svoji velkou sílu a můžou se těšit na závěrečný souboj s Kyjovem. Hustopeče čeká v posledním kole záchranářský souboj ve Slavkově.

Podlužan Prušánky C - DDM Slavkov 5 : 3

Také Prušánky už měly nůž na krku a potřebovaly po dvou remízách v řadě konečně (a podruhé v sezoně) naplno bodovat. K tomu jim mělo dopomoci hned šest hráčů základní sestavy.  Hosté dorazili rovněž bez dvou hráčů základní sestavy, ovšem bez těch nejsilnějších, když jim chyběla jednička a dvojka soupisky - Kulovaná a Kunčar. V Prušánkách čelili velké ELOvé převaze soupeře především na posledních čtyřech šachovnicích. Nakonec z toho byla výhra domácích, která mohla být ještě vyšší, ovšem Petr Krolop selhal v divoké partii s papírově slabším Martinem Netopilem. Jeho partie včetně mnoha fotografií je k nahlédnutí na jeho blogu, viz ODKAZ Prušánky čeká v posledním kole nepříjemný souboj v Brně s místním ŠK 64, o závěrečném zápase Slavkova se píše v odstavci výše.

Lokomotiva Brno D - ŠK 64 Brno 6 : 2

Lokálka hájila vedení v soutěži v brněnském derby proti ŠK 64. Do souboje vyslala tři náhradníky. ŠK 64 bylo hosty pouze na papíře, protože své domácí zápasy hraje ve stejné klubovně. Hostům chyběli rovněž dva hráči základní sestavy, a to jednička Josef Spodný a sedmička Daniel Hanus. Do boje vyrukovali se silným náhradníkem Petrem Krejčím (ELO 1929), tomu to ale letos příliš nelepí. Ze tří partií uhrál pouze půl bodu a také včera prohrál. Lokomotiva rozhodla o své výhře na prvních čtyřech šachovnicích a v posledním kole bude hájit první místo v tabulce znovu ve stejné klubovně, kde se utká s Moravskou Slavií. ŠK se zde rovněž představí ve výše zmiňovaném souboji s Prušánkami.

Autor: Pavel Solařík

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Maš pravdu Vojto!

(Milcek, 20. 2. 2020 18:43)

pekne vymyslene OK