Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ozvěny 5. kola soutěže KP 2 C

Třetí adventní neděle přinesla nesmlouvavé boje na šachovnicích a konkrétně v KP 2 C se zrodilo několik překvapivých výsledků, které nám popravdě příliš nehrály do karet. Nejdříve ale pohled na tabulku:

P Družstvo HS Z + = - B Sk V
1 ŠK Lokomotiva Brno "D"   5 4 1 0 13 28.0 24
2 ŠK Veselí nad Mor. "B"   5 4 1 0 13 24.0 16
3 ŠK 1923 Sokol Kyjov   5 4 0 1 12 24.0 17
4 Moravská Slávia Brno "C"   5 3 0 2 9 21.0 13
5 ŠK DDM Slavkov   5 2 0 3 6 17.5 8
6 ŠK Agrotec Hustopeče B   5 2 0 3 6 16.5 11
7 ŠO Jiskra Strážnice   5 1 2 2 5 20.5 10
8 SK Podlužan Prušánky "C"   5 1 1 3 4 16.0 8
9 ŠK 64 Brno "A"   5 1 0 4 3 18.0 10
10 ŠK Galerie Závodný Mikulov   5 0 1 4 1 14.5 8
P Družstvo HS Z + = - B Sk V

Jiskra má na svém kontě zatím pět bodů a momentálně se nachází na 7. příčce tabulky. Dobrou zprávou je, že oba nejsilnější týmy (tedy Kyjov a Veselí) už máme za sebou a po novém roce přijdou důležité zápasy s konkurenty v boji o záchranu soutěže, tedy se Slavkovem, ŠK 64 Brno a Mikulovem. Tabulku vede stále obrozená Lokomotiva D, ovšem jen o skóre před Veselany. Ani jeden z těchto týmů zatím neokusil hořkost porážky. Třetí příčka (s odstupem pouhého bodu) pak patří Kyjovu. Na chvostu tabulky se dle očekávání nachází Mikulov, dále již zmiňované ŠK 64 Brno a pro mě překvapivě i céčko Prušánek, které očividně doplácí na termínovou kolizi 2. ligy s KP 2 C.

5. kolo:

Veselí nad Moravou B - Jiskra Strážnice 5 : 3

Když mi v týdnu před zápasem volal Vojta Šafařík, bylo mi jasné, že to nebudou dobré zprávy. Vojta má potíže se zády a bere silné prášky od bolesti. Proto nemohl nastoupit a my jsme pro zápas s favoritem soutěže přišli o jednu z našich největších opor. Další problém pro nás znamenala termínová kolize 2. ligy na Slovensku s naší soutěží, díky níž nemohlo nastoupit duo Pribila - Hrubša. Ani náhradníci se z různých příliš neměli k tomu, aby nastoupili, a tak jsme nakonec vezli do Veselí dva z nich. Domácí se na nás vytáhli - nasadili základní sestavu, a tak se očekával jednoznačný průběh utkání. Nakonec jsme nebyli tak daleko bodů. Pavel Bartošek totiž dokázal ustát hokusy-pokusy svého soupeře a najednou hrál jednoznačně na výhru, jenže si nechal dát věčný šach. Také Ivan Kubiš stál v partii na první šachovnici lépe (což potvrdil i jeho soupeř Petr Bílek), jenže se necítil fit kvůli nachlazení. Dle svých slov by normálně přijal nabízenou remízu, ale když viděl, že prohráváme, tak hrál dál a prohrál. Je pravda, že náš tým i tak podal na veselské Orlovně heroický výkon. Na polovině šachovnic čelil místy až brutální ELOvé převaze soupeřů, a tak je pro nás porážka 3:5 nakonec dobrým výsledkem vzhledem k naší sestavě. Ten bod byl ale blízko...

Podlužan Prušánky C - 1923 Sokol Kyjov 1,5 : 6,5

Domácí měli naději na dobrý výsledek jedině v případě, že by se jim proti favorizovanému Kyjovu podařilo nasadit co nejvíce hráčů ze základní sestavy. Realita byla ovšem taková, že ze základní sestavy Podlužanu naskočili do zápasu pouze Josef Mayer a Jan Kocáb, tedy pětka a sedmička soupisky, zbytek týmu tvořili náhradníci. Hosté sice rovněž přivezli tři náhradníky, ovšem o dvojici Čechal - Hejda nelze příliš hovořit jako o náhradnících, tudíž měli na většině šachovnic drtivou převahu. Jediný, kdo za domácí dokázal zavěsit, byl Petr Krolop, který překvapivě přehrál nebezpečného Filipa Taptiče a ještě k tomu černými kameny (tato partie a fotografie ze zápasu jsou k nalezení v tradiční reportáži na blogu Petra Krolopa - viz ODKAZ). Pak už domácí uhráli pouze remízu na vyrovnané poslední šachovnici, zbytek partií už byl v režii silných hostů. Prušánky tak stále zůstávají za očekáváním a doplácejí na termínovou kolizi KP 2 C s druhou ligou. Zato hosté jsou stále na dosah první příčce tabulky a zle, nedobře dýchají na záda vedoucí dvojici.

Agrotec Hustopeče B - Lokomotiva Brno D 3 : 5

Vedoucí Lokomotivu čekala velmi těžká zkouška v podobě výjezdu do nedalekých Hustopečí. Domácí mají potenciál na to, aby v KP 2 C porazili prakticky kohokoliv, ovšem to pouze v případě nasazení co nejvíce hráčů ze základu. Tentokrát nasadili pouze dva náhradníky, ovšem právě jejich porážky nakonec možná rozhodly o osudu celého zápasu. Byli to totiž právě tři hostující náhradníci, kteří jeden vedle druhého zapsali celý bod za výhru a výrazně pomohli svému týmu k cenné výhře v Hustopečích. Zajímavostí tohoto utkání bylo, že se v něm představili tři hráči se stoprocentní zápasovou bilancí. Na domácí straně do byl Petr Kunc, za hosty to byl Jan Matyáš Dvořáček a Jiří Vachek. Po zápase si pouze dva z nich i nadále udrželi 100%, když se podařilo zvítězit domácímu Petru Kuncovi a hostujícímu Jiřímu Vachekovi, zatímco mladík Dvořáček remizoval. Hosté si touto důležitou výhrou udrželi první příčku, na které stráví vánoční svátky, ovšem hned po novém roce je čeká v jejich klubovně tuhý boj o vedení, když vyzvou o skóre druhé Veselí. To také ještě neprohrálo a skalp Lokomotivy pro Veselany bude jistě velmi lákavý. To ale až v příštím kole.

ŠK 64 Brno - Moravská Slavia Brno C 6 : 2

V tomto utkání byli domácí a hosté pouze na papíře, protože oba týmy využívají k domácím zápasům sklepní prostory ZŠ Staňkova. Hráči ŠK měli před tímto utkáním bilanci čtyř porážek a proto byli logicky outsiderem. Do zápasu šli se dvěma silnými náhradníky a podařilo se jim obrátit papírové předpoklady vzhůru nohama, a to především i proto, že hosté nasadili náhradníky tři a podruhé v sezoně za ně nenastoupila jednička - David Holemář. V bojovném zápase se zrodily pouze dva nerozhodné výsledky. V rezultativních partiích jasně dominovali domácí, kteří vyhráli na pěti deskách, za hosty korigoval pouze na druhé šachovnici Arnošt Zeman. Hráčům ŠK se tak podařilo poprvé v sezoně bodovat a vzkázali zbytku soutěže, že se s nimi ještě bude muset počítat.

DDM Slavkov - Galerie Závodný Mikulov 5 : 3

Oba týmy na tom před vzájemným střetnutím nebyly nijak valně. Slavkov měl na svém kontě 3 body za těsnou výhru na brněnským ŠK, Mikulov pouhý bod za překvapivou remízu z minulého kola s Veselím. Favoritem byli určitě domácí a nakonec se jim papírové prognózy podařilo naplnit. Do zápasu sice nezasáhla jednička a trojka soupisky, tedy duo Kulovaná - Žabenský, i tak si dokázali poradit s téměř základní sestavou hostí (jeden náhradník). Hráči Mikulova už v minulém kole ukázali, že ELO je pouze číslo na papíře a také tentokrát to potvrdil jejich hráč Radek Zlámal (ELO 1674), který porazil domácího Lubomíra Janíčka (ELO 1937). Další překvapení už se hostům ovšem nepodařilo přidat, a tak se ani po souboji nováčků neodpoutali z poslední příčky soutěže. Zato Slavkov si touto výhrou pomohl na 5. příčku tabulky, kterou bude hájit po novém roce u nás - ve Strážnici.

Nezbývá než popřát všem návštěvníkům našeho webu klidné prožití Vánoc a do nového roku především pevné zdraví, lásku a hodně úspěchů jak v osobním, tak šachovém životě!

Autor: Pavel Solařík

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář