Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ozvěny 4. kola soutěže KP 2 C

První adventní neděle přivála krom chladného počasí také urputné boje na šachovnicích. 4. kolo KP 2 C přálo (až na jednu výjimku) domácím týmům a přineslo několik překvapení. V čele soutěže se o skóre usadila obrozená Lokomotiva Brno D, na chvostu tabulky je pak další brněnský celek, a to ŠK 64. Strážnická Jiskra se po premiérové výhře vyhoupla do klidného středu tabulky:

P Družstvo HS Z + = - B Sk V
1 ŠK Lokomotiva Brno "D"   4 3 1 0 10 23.0 20
2 ŠK Veselí nad Mor. "B"   4 3 1 0 10 19.0 13
3 Moravská Slávia Brno "C"   4 3 0 1 9 19.0 12
4 ŠK 1923 Sokol Kyjov   4 3 0 1 9 17.5 11
5 ŠK Agrotec Hustopeče B   4 2 0 2 6 13.5 9
6 ŠO Jiskra Strážnice   4 1 2 1 5 17.5 9
7 SK Podlužan Prušánky "C"   4 1 1 2 4 14.5 7
8 ŠK DDM Slavkov   4 1 0 3 3 12.5 4
9 ŠK Galerie Závodný Mikulov   4 0 1 3 1 11.5 6
10 ŠK 64 Brno "A"   4 0 0 4 0 12.0 5
P Družstvo HS Z + = - B Sk V

Zklamáním (tedy alespoň pro mě) je zatím umístění Podlužanu Prušánky a premiérový bod slaví outsider soutěže z Mikulova. Pojďme se tedy podívat na zápasy z minulého hracího dne.

4. kolo:

Jiskra Strážnice - Agrotec Hustopeče B 6,5 : 1,5

Výsledkově se zdá, že to byla pro domácí hráče snadná práce, opak je ale pravdou! Hosté měli na třech šachovnicích jasnou výhru, ve všech třech případech to ovšem dopadlo přesně naopak. Ano, měli jsme opravdu velké štěstí, ale to přeje připraveným a štěstí je v šachu velmi důležitým faktorem. Z tohoto zápasu jsem měl velký respekt, jelikož Hustopeče platí za velmi silného a nepříjemného protivníka. Ten nám to dost usnadnil tím, že přivezl hned tři náhradníky, oproti našemu jednomu. Za hosty dokázal vyhrát pouze Petr Kunc, který má letos formu jako hrom a po čtyřech partiích si stále drží stoprocentní bilanci! Výhry na týmem Hustopečí si opravdu cením, protože nás do konce roku ještě čeká utkání se silným Veselím a v této sezoně se bude hodit každý uhraný bod!

Galerie Závodný Mikulov - Veselí nad Moravou B 4 : 4

Tak to je bezesporu největší překvapení 4. kola! Favorizovaný lídr tabulky odváží z mikulovské galerie pouze bod za remízu s místním "bezejmenným" soupeřem. Tím myslím fakt, že Mikulov letos neangažoval žádného silného hosta (jako například v předminulé sezoně Josef Mayera). Hostům chybělo úderné duo Bílek - Navrátil, domácí nasadili pouze jednoho náhradníka. Ti o zisku bodu rozhodli na prvních dvou šachovnicích, kde duo Dostál - Konečný nehledělo na ELOvou převahu svých soupeřů (Skalka Jan, Křížek) a nečekaně získalo dva body! Veselané díky tomuto klopýtnutí přišli o vedení v tabulce, nicméně Veselský šach je na dlouhodobém vzestupu, což dokazují jeho týmy napříč všemi soutěžemi a dá se očekávat, že hráči z místní Orlovny na sebe ještě upozorní výbornými výkony. Jen by s tím mohli ještě jedno kolo počkat (úsměv).

Lokomotiva Brno D - Podlužan Prušánky C 5,5 : 2,5

To je další velké překvapení a nyní už je jasné, že výborné výkony Lokálky z úvodu soutěže nebyly náhodné. Hosté přitom do sklepní místnosti v ZŠ Staňkova přivezli hned čtyři silné ranaře, ti ovšem paradoxně uhráli pouze jeden bod! Lokomotivě chyběl pouze Jaromír Veselý (jednička soupisky), toho nahradila kapitánka Jitka Vavřínková a ta se (společně se svými dcerami) zasadila o výraznou výhru svého týmu nad silným soupeřem. A to mohl být rozdíl skóre ještě vyšší, nebýt překvapivé (a pro mě těžko pochopitelné) výhry Marka Budína nad protřelým a ostříleným Vlastimilem Ličkou. Lokomotiva si tak po Kyjovu vyšlápla na dalšího věhlasného soupeře a ukázala, že není na čele tabulky náhodou. Naopak Prušánky zatím zůstávají za očekáváním, pod čímž se ovšem podepisuje termínová kolize KP 2 s druhou ligou. Z tohoto zápasu je k vidění již tradiční fotoreportáž na blogu Petra Krolopa, viz ODKAZ

1923 Sokol Kyjov - ŠK 64 Brno 5,5 : 2,5

Domácí byli sice oslabeni o duo Pešák - Matula, ovšem vynahradili to nasazením dvou silných náhradníků, kterými byli Jenda Čechal a Josef Doxanský. Hosté, kteří zatím nezískali ani bod, si se sestavou nedali nijak zvlášť záležet (3 náhradníci), a tak není divu, že i z kyjovské Sokolovny odjeli s prázdnou. Domácí se plně rehabilitovali za výsledkové zaváhání z minulého kola a vrátili se na vítěznou vlnu, ŠK 64 naopak bude mít plné ruce práce se záchranou soutěže.

Moravská Slavia Brno C - DDM Slavkov 5 : 3

Morenda potvrdila roli favorita ve vyrovnaném zápase, jemuž dominovaly remízové partie, přetlačila outsidera z Slavkova. Dle očekávání zvítězila její jednička David Holemář, druhý celý bod přidal na sedmé šachovnici Pavel Turza, jenž přehrál ELOvě slabšího soupeře. A tady je právě zakopaný pes. Hosté přijeli bez prvních tří hráčů své soupisky, čímž byli citelně oslabení. Domácí sice nasadili taky tři náhradníky, ti byli ovšem výkonnostně silnější, což byl rozhodující faktor zápasu. Slavkov tak zůstává na třech bodech, Morenda udržela krok s čelem tabulky.

Autor: Pavel Solařík

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář