Jdi na obsah Jdi na menu
 


Blíží se 1. kolo KP 2 C - Čeká nás domácí derby s Kyjovem

Rok se s rokem sešel, za okny nastalo typické podzimní počasí, teplota se začala motat někde mezi nulou a desítkou, z šedého nebe často padají chladné kapky deště.. Ideální čas zasednout k šachovnici, co myslíte? (úsměv)

Jenže tento víkend bude pořádně horko! Nejen proto, že se nám znovu ukáže sluníčko a teplota se dle předpovědi vyšplhá až nad 20°C, ale hlavně proto, že se strážnická Jiskra v prvním kole nového ročníku KP 2 utká s těžkou váhou této soutěže - nedalekým Kyjovem!

Také minulý ročník KP dvojky jsme zahajovali proti Kyjovu, akorát s tím rozdílem, že jsme zajížděli na tamní Sokolovnu. Tentokrát se derby uskuteční na Hotelu Strážnice, tedy na domácí půdě Jiskry.

Kyjov před nedávnem (po postupu Hodonína do KP 1) zahájil svoji úspěšnou spolupráci právě s šachovým klubem z okresního města, která pokračuje i v tomto ročníku. Na jeho soupisce jsou z Hodonína velmi výrazné posily, a to Roman Pešák, Petr Trávníček a Filip Taptič. Soupiska Kyjova je ale i bez těchto tří posil už tradičně nadupaná a silnými hráči se to jen hemží! Proto je jasné, že nás v neděli čeká jeden z nejtěžších zápasů této sezony a jakýkoliv bodový zisk bude mít pro nás cenu zlata!

Náš tým totiž do letošní sezony vstupuje značně oslabený. Důvodem je postup Prušánek do KP 2. Tím pádem jsme přišli o vítanou posilu - Radka Dryšla, který nám ovšem velmi velkoryse přenechal i nadále svého kmenového hráče - Filipa Dvořáčka. Dále jsme přišli o dalšího hosta - Marka Skočíka, který se znovu zaměřil na své šachové působení na ostravsku. Jinak máme na soupisce víceméně ověřené jména, jediným "nováčkem" je Vlado Hrubša (Mariánův bratr žijící v Brně), který by nám měl pomáhat v zápasech v Brně. Tam ovšem budeme hrát jen jednou a zrovna v termínu, který se Vladovi nehodí, takže nám tento výborný hráč v této sezoně nepomůže. Abych ale nekřivdil dalším borcům, tak nám na soupisce přibyl další host, a to Lubomír Řičica, neboť jeho Vacenovice odmítly nabízenou možnost pokračovat v KP 2. Dalšími dvěma jmény jsou pak bratři Bartoškové, které náš klub získal po zániku kněždubského Sokola. V této sezoně bychom se tak chtěli spoléhat na ověřené hráče, tedy na Ivana Kubiše, Vojtu Šafaříka, Kubu Šuráně, Jirku Fantu a Ondru Juráska. Doufejme, že budou moci odehrát co nejvíc zápasů! V neděli nás tedy čeká zkouška ohněm, ve které se očekává výhra hostujících šachistů. My se jim to nicméně budeme snažit co nejvíc znepříjemnit.

Dalšími zápasy 1. kola KP 2 jsou:

Veselí nad Moravou - DDM Slavkov

Veselané se po odmlce vrací ke svému účinkování v nejnižší krajské soutěži a jejich soupiska napovídá, že budou tradičně silným a nepříjemným soupeřem. Jako první okusí jejich sílu další nováček ze Slavkova u Brna. Ten je velmi silný na svých prvních šesti šachovnicích, otázkou ovšem bude, kolik z prvních šesti hráčů (a hráček, abych nekřivdil Evě Kulované) do Veselí dorazí. Veselané mají soupisku přeci jen silnější a i v případě výpadku v základní sestavě mají kam sáhnout. Dle mého názoru by utkání mohla rozhodnout právě jejich převaha na zadních šachovnicích a domácí by měli brát tři body.

Podlužan Prušánky - Moravská Slavia Brno C

Tady se obávám vraždění neviňátek. Prušánky totiž (věrny své tradici) nasazují do soutěže až brutálně silnou soupisku plnou zvučných jmen a (na KP dvojku) extrémně výkonných šachistů! I tady je ovšem otázka, kolik z nich nakonec do zápasu zasáhne, protože minulost už ukázala, že realita se v případě Podlužanu výrazně rozchází s tím, co je na papíře. I tak budou Prušánky v zápase vysokým favoritem, protože i případných pár absencí mají stále čím nahradit a měly by "Morendu" bez větších problémů porazit.

Lokomotiva Brno D - Galerie Závodný Mikulov

Také v tomto případě by nemělo být co řešit. Na základní školu ve Staňkově ulici přijede si přijede pro šachovou lekci tým Mikulova, který se do KP 2 vrací po roční pauze. Jenže oproti minulému účinkování na jeho soupisce chybí zvučná jména a pro tým, hrající své zápasy v mikulovské Galerii, to nebude v tomto ročníku žádný med. Lokálka před touto sezonou naopak výrazně posílila a očividně by chtěla tentokrát hrát výraznější roli, než v posledních dvou letech. Dle mého názoru v neděli opravdu uštědří Mikulovu výraznou šachovou lekci.

Agrotec Hustopeče B - ŠK 64 Brno

Před tímto ročníkem došlo k několika změnám, co se týče nasazení brněnských týmu do KP 2 C. V soutěži chybí Univerzita, Duras a Bystrc, které se představí v KP 2 B (letos tak budeme ochuzeni o tradiční a skvělé postřehy pana Kalendovského). Naopak se v KP 2 C nově představí Moravská Slavia a hlavně ŠK 64 Brno, které v této skupině účinkovalo už před několika lety. A právě tento tým bude v rámci prvního kola zajíždět do nedalekých Hustopečí. Ty už v minulém ročníku ukázaly, že si umí na leckoho vyšlápnout a také tentokrát by měly být mírným favoritem. Těžko se mi tipuje výsledek tohoto klání a budu vařit z vody (rozumějte z pohledu na soupisky) když řeknu, že by hráči Agrotecu mohli těsně vyhrát. Zápas však může dopadnout jakkoliv.

Autor: Pavel Solařík

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář