Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ozvěny 5. kola soutěže KP II C

Krajský přebor 2. třídy se nám týden před Vánocemi přehoupl do své druhé poloviny a po pátém kole se už leccos začíná rýsovat. Soutěž vedou po naprosto dominantních výkonech jundrovští Jezdci, za nimiž se drží (k naší velké spokojenosti) strážnická Jiskra! Papírově největší favorit z Bystrce se vrátil na vítěznou vlnu a stále drží kontakt s čelem tabulky. Na jejím chvostu je beznadějně poslední klub šachistů z Bučovic, druhá od konce je pak Lokomotiva Brno D a rovněž béčko Univerzity Brno bude ještě mít co dělat, aby se posunulo do klidného středu. V tom si zatím hoví Vacenovice a Duras, viz tabulka:

P Družstvo HS Z + = - B Sk V
1 Jezdci Jundrov "C"   5 5 0 0 15 28.0 22
2 ŠO Jiskra Strážnice   5 4 0 1 12 24.5 18
3 ŠK Bystrc Oilers   5 3 0 2 9 25.0 18
4 Š.K. 1923 Sokol Kyjov   5 3 0 2 9 21.0 14
5 ŠK Duras BVK "C"   5 2 2 1 8 24.0 18
6 KVASACO Vacenovice   5 2 1 2 7 21.0 13
7 ŠK Agrotec Hustopeče "B"   5 2 0 3 6 19.5 12
8 VSK Univerzita Brno "B"   5 1 1 3 4 17.5 11
9 ŠK Lokomotiva Brno "D"   5 1 0 4 3 11.5 8
10 Klub šachistů TJ Bučovice   5 0 0 5 0 8.0 4
P Družstvo HS Z + = - B Sk V

5. kolo:

Lokomotiva Brno D - Jiskra Strážnice 2,5 : 5,5

Na utkání se nám podařilo nasadit slušnou sestavu. Sice nás nemohli podpořit pánové Pribila a Hrubša, jejichž týmy paralelně měřily síly ve 2. lize na Slovensku, i tak jsme však vyrazili na Lokálku posílení o tři silné písmenkové hráče. Domácí měli znovu problémy se sestavou, ale krom Di Libertiho nasadili vlastně všechny své silné hráče. Ve dvou případech se opakoval souboj z minulého roku, a to v partiích Vachek - Šuráň a Fanta - Polák. Dokonce i barvy zůstaly zachovány, jenom ten výsledek byl jiný. Ne tedy v partii Jirky Fanty, který i napodruhé dokázal svého soupeře přehrát. Mluvím o Kubovi Šuráňovi, který znovu podal skvělý výkon a svému soupeři oplatil porážku. Kuba má momentálně 4,5 bodu z pěti možných a je naší velkou oporou! Nerad vyzdvihuji jedince, ale to samé se dá říct i o Vojtovi Šafaříkovi! Ten taky ještě neprohrál a dosud nasbíral jen o půl bodu méně, než Kuba. V neděli navíc přidal oku lahodící mat a potvrdil, že hraje ve velké formě a pohodě! V autě - cestou na zápas - jsme se s Ivanem bavili, jak si prý představuju, že vyhrajeme. Trochu v žertu jsem mu nastínil, že prvních pět šachovnic nám bude určitě bodovat a my nazadu to budeme jistit. A nakonec to byly právě naši zadáci, kdo se značnou měrou podílel na vysokém vítězství našeho týmu! Protože právě na posledních čtyřech deskách jsme byli stoprocentní! Vánoce tak strávíme na krásném druhém místě a hned v lednu si to rozdáme s dosud suverénními Jezdci Jundrov! Už se na ten zápas těším!

Sokol Kyjov - Jezdci Jundrov C 3 : 5

Cestou z Brna jsem hned volal Romanu Matulovi, který mi sdělil, že Kyjov momentálně prohrává 3:4, ale že poslední hrající Mira Zubalík stojí na výhru. Má prý volného pěšce a podporuje ho mnoha figurami. Když jsme si s Romanem volali podruhé, dověděl jsem se, že Mira partii prohrál. Podporoval volného pěšce natolik, až se do jeho oslabeného týlu dostala soupeřova dáma a po několika tazích stál domácí borec pod matem. Přitom měl v partii několikrát jasnou remízu, ale tu nechtěl a hrál na výhru, což se mu nakonec stalo osudným. Roman byl po zápase trochu nazlobený na dva svoje spoluhráče. Především na Pavla Strmisku (8), který už někde v šestém tahu ztratil lajdácky figuru a zbytek partie už jenom šlapal vodu a také na Laďu Šmída, který v lepší pozici podepsal remízu a nechal tak rozhodnutí na ostatních. A právě Roman také odmítl nabídku remízy a hrál partii až do vítězného konce (viz níže). Velmi krásnou partii prý sehrál Filip Taptič, který hrál svůj oblíbený královský gambit a po zjednodušení pozice hrozil tolika hrozbami, že se soupeř raději vzdal. Jeho další dva kolegové z Hodonína už tak úspěšní nebyli. Vladimír Misorin nestačil na silného Slepova a Roman Pešák měl pozici vyrovnanou až do chvíle, kdy jeho soupeř obětoval figuru za tři pěšce. A když se právě jeho tři přebyteční pěšci dali do pohybu, bylo po partii. Kyjov tak (proti mému očekávání) neobral Jezdce o jejich první body. Jundrov má letos formu jako řemen a je právem lídrem naší soutěže. Jen škoda, že na jejich webu nejsou k přečtení nějaké reporty ze zápasů jejich céčka v KP 2. Závěrem ještě Romanova partie:

Blata - Matula 0 : 1

Bystrc Oilers - Agrotec Hustopeče B 5 : 3

Domácí tentokrát poskládali dost kombinovanou sestavu, nicméně s velmi silnými zadáky. A právě převaha nazadu (poslední čtyři šachovnice 4:0) rozhodla o výsledku utkání.  Díky panu Kalendovskému se ke mně dostalo šest partií z tohoto zápasu, tak je dávám k dobru. Pan Kalendovský k nim ve svém dokumentu připojuje i několik komentářů, viz ODKAZ

Gajdoš (Bystrc) - Markovič (Hustopeče B) 1/2 : 1/2

Urban (Hustopeče B) - Messerschmidt (Bystrc) 1/2 : 1/2

Kunc (Hustopeče B) - Kalendovský (Bystrc) 1 : 0

Nikodém (Bystrc) - Vaculík (Hustopeče B) 1 : 0

Kubíček (Bystrc) - Kočí (Hustopeče B) 1 : 0

Šebesta (Hustopeče B) - Řehůřek (Bystrc) 0 : 1

Kvasaco Vacenovice - Klub šachistů Bučovice 5,5 : 2,5

Vacenovice - opět bez Petra Krolopa a tedy s jedním náhradníkem Lukášem Londinem - přivítaly outsidera soutěže z Bučovic. Ty přivezly sice taky jen jednoho náhradníka, ovšem sestava domácích se ukázala mnohem silnější. Bučovice zavěsily pouze na první šachovnici, kde přehrál zkušený Petr Kunčar černými Martina Kladňáka, to bylo z jejich strany ovšem (co do vyhraných partií) vše. Za domácí tým mířilo do černého kvarteto hráčů (Neduchal, Šebesta, Horňák a Londin ml.) a Kvasaco si tak připsalo druhou výhru v řadě a usadilo se v klidných vodách středu tabulky. Vacenovice tak zvládly i druhý souboj s přímým konkurentem o záchranu a dovolím si tvrdit, že jsou z nejhoršího venku. Zato Bučovice už to mají zřejmě spočítané a musel by se v posledních čtyřech kolech stát pořádný zázrak, aby se odlepily ode dna tabulky.

VSK Univerzita Brno B - Duras BVK Královo Pole C 4 : 4

Když dorazil Duras dvě kola zpátky v šesti lidech do Vacenovic, pomyslel jsem si, že se mladým klukům asi nechtělo na venkov. On ale bude zřejmě zakopaný pes někde jinde, protože ani na nedalekou Univerzitu nedokázali borci z Durasu dorazit kompletní, ba naopak jim znovu chyběli dva hráči. Domácí ovšem hráli pouze v sedmi, protože se jim znovu nedostavil k partii Jan Uhmann. A to je nakonec stálo dva body! Hosté z Durasu totiž dokázali zvítězit na dvou šachovnicích, a to díky zkušené dvojici Barák - Palovský. Kdyby nebyl Duras oslaben i o Michala Zavadila, mohl i v šesti lidech dokonce pomýšlet na výhru, to je ovšem pouze "kdyby". Domácí dokázali zvítězit pouze díky (rovněž velezkušenému) Josefu Hladíkovi a pak brali dva body za kontumace na posledních dvou deskách. Duras tak zažil deja vu, když znovu v šesti lidech remizoval 4:4. Univerzita propásla skvělou příležitost k zisku tří bodů. Závěrem ještě uvádím ODKAZ na krátkou reportáž z tohoto zápasu na jejím webu.

Autor: Pavel Solařík

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Partie Nikodém - Vaculík

(Martin Londin, 18. 12. 2018 23:27)

V této partii jde krásně vidět, že i jasně vyhraná partie se dá ještě pokazit a prohrát jediným tahem. Tady se tak naštěstí pro Bystrc nestalo, ale posuďte sami....
Ve 42. tahu zahrál bílý místo vyhrávajícího Vh8+ (nebo Vg8+) Ka7, Vgg8 b5, Vh7+ Sb7, c6... atd., tah Vgh7 - který ho mohl stát partii, protože kdyby černý zahrál 42. ... Ve5, tak bílý nezabrání matu!!

Re: Partie Nikodém - Vaculík

(Pavel Solařík, 20. 12. 2018 19:53)

No jo, to Ve5 vyhrávalo okamžitě... :)