Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ozvěny 2. kola soutěže KP II C

Krajský přebor druhé třídy má za sebou druhé kolo, které už leccos napovědělo o ambicích jeho účastníků, viz tabulka:

P Družstvo HS Z + = - B Sk V
1 ŠK Bystrc Oilers   2 2 0 0 6 13.0 11
2 Jezdci Jundrov "C"   2 2 0 0 6 11.0 7
3 Š.K. 1923 Sokol Kyjov   2 2 0 0 6 9.0 6
4 ŠK Duras BVK "C"   2 1 0 1 3 11.5 10
5 ŠK Agrotec Hustopeče "B"   2 1 0 1 3 9.0 7
6 ŠO Jiskra Strážnice   2 1 0 1 3 8.5 5
7 ŠK Lokomotiva Brno "D"   2 1 0 1 3 5.5 4
8 KVASACO Vacenovice   2 0 0 2 0 6.5 4
9 VSK Univerzita Brno "B"   2 0 0 2 0 5.5 2
10 Klub šachistů TJ Bučovice   2 0 0 2 0 0.5 0
P Družstvo HS Z + = - B Sk V

Tabulku vede zatím suverénní Bystrc, která je v KP dvojce očividně jenom na skok. Zatím stoprocentní jsou také Jezdci z Jundrova a také Kyjov. Na opačném pólu tabulky je bez bodu trojice týmů, ale zatímco u Vacenovic a Univerzity se jedná o dočasný stav, tak u Bučovic to na výrazné zlepšení nevypadá. Jediná remíza z šestnácti odehraných partií totiž hovoří za vše, ale o tom níže.

2. kolo:

Jiskra Strážnice - Kvasaco Vacenovice 5 : 3

Už v prvním kole nám body doslova protekly mezi prsty. V tom druhém už jsme nutně potřebovali bodovat, protože je teď před námi série zápasů s brněnskými týmy a tam člověk nikdy neví. Vacenovice - dle očekávání - přivezly velmi silnou sestavu, o to větší překvapení je pro mě konečný výsledek. Jediný celý bod jim totiž vystřelil až za rozhodnutého stavu Martin Kladňák, což bylo pro Kvasaco málo. Přesto vím a věřím, že tento tým ještě neřekl svoje poslední slovo. Už v prvním kole s Lokomotivou D sahaly oslabené Vacenovice po bodech. Pokud se jim bude dařit nastupovat v této sestavě, nemám o ně strach. Já jsem se tohoto utkání nezúčastnil a nakonec jsme i bez mojí účasti brali všechny body. Našim hráčům patří za toto utkání velká pochvala a rozverný Vojta Šafařík mi po zápase řekl, že bychom měli zvolit nového kapitána, protože pod mým vedením jsme v Kyjově nebodovali (úsměv). No, v příštím kole už legrace skončí, protože pojedeme do Bystrce. Ale na druhou stranu si aspoň zahrajeme pořádné šachy! Ještě jednou uvádím ODKAZ na reportáž ze zápasu na blogu Petra Krolopa.

Lokomotiva Brno D - Bystrc Oilers 1 : 7

Ano, favorizoval jsem hosty (a naše příští soupeře) na výhru na Lokomotivě a věřil jsem jim, že to takzvaně zvládnou v suchém triku. Ovšem že uštědří domácím takovou nadílku, to jsem opravdu nečekal! Lokálka uhrála pouhé dvě remízy, na ostatních šesti deskách už padaly její hlavy. Hosté měli vlastně na každé šachovnici výraznou ELOvou převahu, kterou dokázali dokonale přetavit ve vysoké vítězství. Na jejich webu je k tomuto zápasu jen pár řádků (viz ODKAZ), na webu Lokomotivy pak vůbec nic. Bohužel z tohoto zápasu nebude ani zpráva pana Kalendovského, který mi sdělil, že měl co dělat se svojí partií, a tak neposbíral od svých spoluhráčů partiáře a na zpětnou výzvu reagovali pouze dva. Takže tentokrát si přehrajeme pouze tři partie Olejářů a i za ně patří panu Kalendovskému velký dík!!! Víc partií Olejářů si ale určitě přehrajeme z příštího kola..

Martišek - Gajdoš 0:1

Vavřínková - Kalendovský 0:1

Pospíšil - Alexandr 0:1

Duras BVK Královo Pole C - Sokol Kyjov 3,5 : 4,5

Roman Matula mi k tomuto zápasu poreferoval pár postřehů a dokonce zaslal svoji partii, v níž tahal za delší konec, ale nakonec se musel spokojit jen s remízou (viz níže). Dle jeho slov se hosté proti mladému, talentovanému týmu ujali rychle vedení 3:1, když jako první skončily partie na posledních čtyřech deskách. Na nich zavěsil nejen čerstvý přeborník okresu Kyjov v rapidu - Jaroslav Hejda, ale také Libor Machala, remízy pak přidalo zkušené duo Čechal - Šmíd a především plichta druhého jmenovaného se silným Michalem Zavadilem je cenná. Laďa se proti němu pustil do nebojácného útočení a ve chvíli, kdy přijal nabízenou půlku, stál prý o trošičku líp. Další půlku mohl přidat i Michal Racek, ten ale ve věžové koncovce příliš tlačil na pilu a ve chvíli, kdy se rozeběhli dva soupeřovi volní pěšci, mu nezbylo, než kapitulovat. Dlouho byla vyrovnaná také partie na první desce, kde však nakonec David Barák (loňský pokořitel Miroslava Zubalíka) získal v partii s Romanem Pešákem figuru a zvítězil. Poslední se dohrávala partie na druhé šachovnici, v níž právě Miroslav Zubalík získal po divokých výměnách kvalitu. Jeho soupeř se však bránil velmi vynalézavě a houževnatě, dvakrát dokonce nastavil dámu, po jejímž dobrání by partie skončila patem. Mira Zubalík však prokázal svoji zkušenost a všechny tyto soupeřovy nástrahy prokoukl a nakonec vrátil kvalitu, po níž mu zbyli dva pěšci navíc. Když pak vynutil výměnu dam, získal pro svůj tým rozhodující bod a kyjovští šachisté tak (přesně jak jsem čekal) neodjeli z Durasu s prázdnou, ba co víc - brali všechny body! Gratulujeme!!!

Matula - Tajovský 1/2 : 1/2

Agrotec Hustopeče - Klub šachistů Bučovice 7,5 : 0,5

Toto byl pro oba soupeře důležitý souboj, protože oba budou zřejmě hrát o záchranu v soutěži. Věřil jsem víc domácím, ale ani ve snu mě nenapadlo, že Bučovice i ve druhém utkání propadnou takovým způsobem! Vždyť tento papírový outsider dokázal v minulém ročníku obrat o body už tolik jasných favoritů! Ale letos to hráčům Bučovic zatím nějak nelepí. Jak už jsem psal výš - víc než nula bodů na kontě je varovným signálem pro Bučovice jediná remíza ze šestnácti odehraných partií (!!!). To je věru vzácný úkaz. Na obranu Bučovic musím říct, že jim v obou zápasech chyběli první dva hráči soupisky, což je citelná ztráta. Také Hustopeče postrádaly v prvním kole svoji jedničku, ale ve druhém už jim chyběl jenom sympaťák Stanislav Jurák. I bez něj dokázaly své soupeře vyprovodit velmi přesvědčivým způsobem a vzkázaly zbytku soutěže, že se s nimi musí počítat!

Jezdci Jundrov C - Univerzita Brno B 4,5 : 3,5

Jestliže padli hráči Univerzity v prvním kole na půdě favorizované Bystrce přesvědčivým způsobem, tak tentokrát už jim body utekly opravdu jen kozími vrátky. Také ve druhém kole nastoupila Univerzita v základní sestavě a stává se tak nejpoctivějším týmem v tomto ohledu. Domácí Jezdci museli nasadit hned tři náhradníky, ovšem ti nakonec uhráli dvě remízy (nicméně Bronislav Chmelíček je náhradník jenom na papíře...). V tomto zápase se celkově zrodilo nejvíc nerozhodných partií z celého kola. Ovšem jediná výhra na poslední šachovnici nemohla hostující Univerzitě na body stačit, a tak si oba soupeři vedli stejně, jako v prvním kole - tedy Jezdci podruhé vítězně, Uni podruhé poražena. Ta ovšem určitě ještě neřekla poslední slovo! Na závěr ještě ODKAZ na report na jundrovském webu, kde jsou k nalezení i dvě partie!

A ještě přináším ODKAZ na shrnutí 2. kola KP 2 C na webu Jihomoravského šachového svazu, které přináší především pár postřehů ze zápasu v Hustopečích.

Autor: Pavel Solařík

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář