Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jiskra Strážnice na prahu nové sezony

Letní dny jsou zřejmě nadobro ty tam, a tak se o slovo hlásí znovu čtyřiašedesát černo-bílých polí. Šachový oddíl Jiskra Strážnice má před sebou další sezonu, která bude oproti té minulé skýtat několik změn.

Tou hlavní změnou je fakt, že nebudeme přihlašovat B-tým do žádné soutěže. Důvody tohoto rozhodnutí jsou velmi jednoduché. Tím hlavním je nedostatek hráčů, ochotných pravidelně nastupovat. Už v minulém ročníku, v němž jsem měl B-tým na starosti já, pro mě jeho zápasy znamenaly jenom obrovské nervy a zbytečnou práci navíc. Většinou mi trvalo dva dny, než jsem sehnal všech sedm hráčů a musel kolikrát některé z nich přemlouvat během telefonických hovorů, které se natáhly na dlouhé desítky minut. Proto jsem už ke konci sezony avizoval, že pokud má hrát béčko i letos, bude se toho muset ujmout někdo jiný. Martin Benovič sice projevil zájem s tím, že by v béčku nechal rozehrát některé děti ze svého kroužku (samozřejmě je řeč o soutěži OP 2), ale vzhledem k tomu, že od něho nemám už několik měsíců žádnou zmínku, tak mám zato, že to neplatí. Vedoucí soutěží OP 1 a OP 2 sice přišel s revoluční informací, že se už volní hráči (tzn. ti, co jsou ve vyšší soutěži v základní sestavě) nebudou počítat mezi tzv. písmenkové, to nám ovšem neřeší zásadní problém - tzn. nedostatek našich kmenových hráčů (o tom v odstavcích níže). Proto bylo na schůzi (na níž rovněž nebyla zrovna hojná účast) rozhodnuto, že se B-tým letos nepřihlásí.

Veškerou energii budu tedy věnovat druhé sezoně našeho áčka v krajském přeboru 2. třídy. Ačkoliv označení "áčko" už pozbývá jaksi na významu. Na každý zápas v KP II bude totiž potřeba nasadit 5 kmenových hráčů Jiskry. A to může být v některých zápasech oříšek. Například takový Ivan Kubiš, který je de facto našim hráčem, už spadá mezi hráče písmenkové (cizinec) a nepomohl by ani jeho případný přestup do Strážnice. Pořád by figuroval jako cizinec a byl tedy písmenkový hráč. Nerozhoduje přitom ani počet partií, které za nás za posledních x let odehrál, ani případná změna bydliště, jediný způsob, jak docílit toho, aby nebyl písmenkovým hráčem, je změna federace. A ta je tak drahá, že jsem o tom neuvažoval ani na vteřinu (cca 250 EUR!!).

Pro tuto sezonu došlo na naší soupisce několika změnám. Tou největší (a pro nás asi nejcitelnější) je rozhodnutí Jaroslava Horáka, že už nebude hrávat šachy. Na soupisce sice stále figuruje (jednak z nostalgie, jednak i proto, že stále doufám, že by nám v případě nejvyšší nouze alespoň na jeden zápas pomohl), nicméně s ním už počítat nemůžeme, což je obrovský problém vzhledem k tomu, že je našim kmenovým hráčem a také proto, že je to výborný šachista. Jeho absence pro nás znamená i to, že se na soupisce tento rok neobjevil Jaroslav Vrtal, kterého p. Horák vozil na zápasy. Naopak dobrou (a pro mě velmi vítanou) zprávou je, že se mi před sezonou ozval Radek Dryšl, který projevil zájem za Jiskru v KP 2 nastupovat. Neváhal jsem ani na vteřinu, protože je Radek nejen silný hráč, ale hlavně skvělý člověk a můj dobrý kamarád a máme spolu výborné vztahy. S Radkem přichází na hostování rovněž prušánecký Marek Skočík a stejně jako loni nám Prušánky poskytly na hostování i Filipa Dvořáčka. Toho určitě hojně využijeme, protože letos pojedeme hned 3x do Brna, ale o tom až v dalším příspěvku. Už tradičně je jedničkou naší soupisky Gerhard Pribila a rovněž vítám s potěšením zájem jeho krajana Mariána Hrubši i nadále hostovat za náš tým. Posledním hostem je pak náš odchovanec Michal Bačík, kterého k nám posílá na hostování Veselí nad Moravou. Vzhledem k faktu, že se nám podařilo na soupisku doplnit tolik hostů, jsem tentokrát neoslovil Kněždub s hostováním bratrů Bartoškových, protože na tři volné místa pro písmenkové hráče máme už tak pořádný přetlak. Bota nás bude tlačit především na těch pěti šachovnicích, na nichž musí nastoupit naši kmenoví hráči. Proto budu věřit, že pánové Šafařík, Šuráň, Fanta a Jurásek (sebe samozřejmě nejmenuji), budou chybět co nejméně a přijmou kalendář soutěže za jakési dogma a budou se snažit jezdit na co nejvíc zápasů (nejlépe na všechny!). Do základní sestavy se tedy při absenci Jaroslava Horáka posunul Ondřej Jurásek. Mezi náhradníky (a tedy žhavé kandidáty na zápasy v KP 2) jsou pak Zdeněk Bína, Martin Benovič a Jirka Kořínek. Nevím, zda dovolí zdravotní stav zasáhnout do bojů Zdeňku Svobodovi a Jaroslavu Nožičkovi, u Gabriela Haly je hlavním problémem jeho vytíženost.

Cílem pro tuto sezonu zůstává znovu udržení soutěže. Vzhledem k faktu, že po změně jejího vedoucího (Jiřího Myšulku vystřídal Radek Skoumal) už neplatí to, že týmy, které skončily v horní polovině tabulky, hrají automaticky víc zápasů na domácí půdě (což jsme pocítili po losu bohužel i my), nás už nemusí zajím umístění do pátého místa. Budeme se prostě snažit jen nespadnout a zahrát si dobré šachy. Soutěž se oproti minulému ročníku dost zkvalitnila, takže to bude o něco těžší. Já i přesto věřím, že se Jiskra v nadcházející sezoně neztratí a dostojí svého dobrého jména, které si v minulých letech vydobyla.

Autor: Pavel Solařík

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář