Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ozvěny 9.kola KP II C

Krajský přebor 2. třídy skupiny C je u konce. Z pohledu zástupců okresu Hodonín se jednalo o velmi vydařený ročník, když obsadili první, druhou a čtvrtou příčku. A právě čtvrtá příčka patří v závěrečné tabulce našemu týmu, což je pro nás velký úspěch:

P Družstvo HS Z + = - B Sk V
1 ŠK Veselí nad Moravou B   9 8 0 1 24 49.0 33
2 Š.K. 1923 Sokol Kyjov   9 7 1 1 22 44.0 31
3 Jezdci Jundrov C   9 6 0 3 18 38.5 25
4 Jiskra Strážnice   9 5 2 2 17 38.5 26
5 ŠK Duras BVK Královo Pole C   9 4 2 3 14 39.0 27
6 ŠK Lokomotiva Brno E   9 3 2 4 11 35.0 23
7 Klub šachistů TJ Bučovice   9 3 1 5 10 31.5 22
8 VSK Univerzita Brno B   9 1 3 5 6 31.0 21
9 TJ Tatran Poštorná   9 1 1 7 4 30.0 19
10 Galerie Závodný Mikulov   9 1 0 8 3 23.5 12
P Družstvo HS Z + = - B Sk V

Už jistými sestupujícími týmy jsou Mikulov a Poštorná a také Univerzita B má už téměř jistou jízdenku do okresního přeboru (protože její záchrana je už v rovině pouhé teorie). Velkým překvapením je umístění Bučovic, které měly být jedním z hlavních adeptů na návrat do nižší soutěže, ale klub šachistů nakonec obsadil nečekanou (a pěknou) sedmou příčku.

9. kolo:

Jiskra Strážnice - ŠK Veselí nad Moravou B 5 : 3

Už před zápasem jsme věděli, že i případná porážka se suverénem letošního ročníku KP II C bude znamenat nejhůř pátou příčku, což je stále horní polovina tabulky. Přesto šlo stále o prestiž a zápas s Veselím měl pro nás být řekněme odměnou za udržení krajského přeboru i pro příští rok. Nastoupili jsme v základní sestavě a šli tedy do utkání s výhodou, jelikož hosté přivezli hned trio náhradníků. Zprvu to vypadalo na remízový zápas, protože remízy se podepisovaly jako na běžícím pásu. Utkání nakonec rozhodly naše první dvě šachovnice a nám se tak podařilo to, co v této sezoně nedokázal žádný jiný tým - obrat Veselí o body. A brali jsme hned tři! Navíc jsme byli jediným domácím týmem, který v 9. kole uspěl, jinak se radovaly zásadně hosté. V konečném účtování tedy bereme čtvrtou příčku a už teď se těšíme na příští ročník KP II C!

Lokomotiva Brno E - ŠK 1923 Sokol Kyjov 3 : 5

Domácí Lokomotiva nepojala zápas posledního kola s druhým týmem tabulky nikterak prestižně a poslala do boje dva náhradníky. To samo o sobě není možná zas takový problém, jako už je samotná absence dua Dvořák - Kalendovský. Hosté přivezli náhradníky tři... No, přivezli vlastně dva a třetí - Libor Machala - se měl dopravit po vlastní ose. Našel si vlakový spoj z Olomouce, kterým měl být v Brně lehce půl deváté, což bylo vzhledem k začátku utkání v 10:00 hod dostatečně brzy. Jenže tyto plány mu narušila kolejnice, která nevydržela silné mrazy a praskla. Vlak tak nabral obrovské zpoždění a Libor se dostavil do hrací místnosti až v 11:10 hod, tedy deset minut poté, co mu byla kontumována partie. Jediný, koho to však mohlo mrzet, byl právě sám Libor, protože Kyjov i přes tuto nepříjemnost zápas zvládl velmi dobře a na ostatních šachovnicích (řekněme v hraných partiích) už nedovolil domácím ani jednou zavěsit (hráči Lokomotivy už uhráli pouze čtyři remízy). Hosté tak potvrdili roli favorita, obsadili druhou příčku a ukázali, že budou i pro příští sezonu štikou soutěže. Lokomotivě naopak stačila povedená první polovina sezony k umístění v klidném středu tabulky.

TJ Tatran Poštorná - Jezdci Jundrov C 3 : 5

Domácí veledůležité utkání vůbec nezvládli a podlehli rozjetým Jezdcům, kterých do Poštorné dorazilo pouze sedm. I přesto zapsali pátou výhru v řadě, díky níž obsadili konečnou třetí příčku a stali se nejúspěšnějším brněnským týmem v soutěži. Domácí Tatran opouští krajský přebor (dle slov Davida Cipryse) se značnou pachutí. Utkání totiž poznamenala příhoda s telefonem, která se stala domácímu Tomáši Trnkovi. Poštorenský matador se touto partií loučil s aktivní hráčskou kariérou, ale zapnul se mu v kapse mobilní telefon a partie mu byla kontumována (blíže k celé situaci ZDE). Nezávidím Davidu Ciprysovi jeho pozici rozhodčího, nicméně půjdeme-li ještě hlouběji do pravidel FIDE, tak hráč neměl mít telefon ani v kapse!! Takže jestli měl pan Trnka vypnutý telefon v kapse, stále se tím provinil proti pravidlům. Ano, asi těžko se dá čekat, že ve svém věku bude toto zařízení používat k analýze partie (či jiným nekalým praktikám), ale pravidla jsou jednou dána a musí se dodržet. Na druhou stranu Poštorná nesestupuje jen díky tomuto zápasu, ale díky čtyřem porážkám v posledních čtyřech kolech. Je škoda, že tento tradiční tým opouští krajský přebor, protože hráče má kvalitní, jenom se v tomto ročníku nějak neuměli scházet. Tak snad se Tatranu podaří brzký návrat, já osobně bych to tomuto sympatickému týmu přál.

VSK Univerzita Brno B - Klub šachistů TJ Bučovice 3 : 5

Tento výsledek je prvotřídní bomba! Domácí totiž znovu nastoupili v základní sestavě (potřetí v řadě). Jenže Bučovice už v minulém kole ukázali, že umí hrát proti soupeři v základní sestavě (proti nám...) a i se dvěma náhradníky odvezli z horké brněnské půdy všechny tři body! Ivan Kubiš po zápase v Bučovicích chválil Martina Štrublíka (svého soupeře) za výbornou hru a celkový šachový přehled. Odhadl jeho výkonnost tak na ELO 2000 a Martin Štrublík jeho slova potvrdil, když si poradil s dvojkou Univerzity - Janem Šebkem (ELO 1897). Za zmínku pak stojí čtvrtá výhra ze čtyř partií bučovického náhradníka (a mého minulého přemožitele) Petra Horáčka. Hosté si touto výhrou zajistili účast v KP II C i pro příští sezonu, zatímco Univerzita se na 99% připojí k dvojici sestupujících, tedy k Mikulovu a Poštorné. To je určitě velké překvapení, protože má tento tým velmi silné a vyrovnané hráče. Jak ale rád říká Jirka Neduchal - ELO je jenom číslo a rozhoduje se na šachovnici. A tam to letos hráčům Univerzity příliš nešlo. Krom výhry v prvním kole nad Mikulovem už dokázali uhrát pouze tři remízy a to je prostě málo. Stejný osud (tedy sestup) pak čeká zřejmě i áčko Univerzity ve 2. lize, tudíž nebudou zřejmě v tomto týmu považovat ročník 2017/2018 za vydařený..

Galerie Závodný Mikulov - ŠK Duras BVK Královo Pole C 2,5 : 5,5

Také v tomto případě dorazili hosté pouze v sedmi hráčích a také tady je to nemrzelo. Domácí totiž ani ve své derniéře v krajském přeboru nepřekvapili a pokračovali v podprůměrných výkonech. Ke všemu jim proti Durasu chyběli hned čtyři hráči ze základu. Hosté sice postrádali hned pět borců ze základní sestavy, ale jejich náhradníci (a celkový kádr vůbec) je na vyšší úrovni, než je tomu u sympatického týmu z Mikulova. A byli to právě náhradníci Durasu, kteří získali rozhodující tři body. Na první desce pak potvrdil svou výbornou letošní formu kapitán hostí - Michal Zavadil. Domácí uhráli na šachovnicích jen tři remízy a to nemohlo stačit. Mikulov se tak po roční zkušenosti v kraji vrací do okresu, Duras se pak těsně vlezl do horní poloviny tabulky (5. příčka).

Vložil: Pavel Solařík

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář