Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ozvěny 7. kola KP II C

Dvě kola před koncem se tabulka KP II C začíná krystalizovat. Náš tým se po vysoké výhře v Poštorné vyhoupl na snovou třetí příčku a doplnil tak kolegy z jihu Moravy na špici tabulky. Střed pole tvoří tři brněnské týmy a boj o záchranu čeká poslední čtyři celky. Ovšem vzhledem k faktu, jak těžký los mají v posledních dvou kolech šachisté Mikulova (Kyjov a Duras), tak o jednom sestupujícím je už zřejmě rozhodnuto:

Poř. Družstvo V R P Body Skóre Partie
1. ŠKVeselÍ­ nad Moravou B 7 0 0 21 41.5 30
2. Š.K. 1923 Sokol Kyjov 5 1 1 16 31.5 21
3. Jiskra Strážnice 4 1 2 13 29.5 21
4. Jezdci Jundrov C 4 0 3 12 28.0 18
5. ŠK Lokomotiva Brno E 3 2 2 11 29.5 22
6. ŠK Duras BVK Královo Pole C 3 1 3 10 29.5 20
7. Klub Šachistů TJ Bučovice 2 0 5 6 22.5 15
8. VSK Univerzita Brno B 1 2 4 5 24.0 16
9. TJ Tatran Poštorná 1 1 5 4 23.5 15
10. Galerie Závodný Mikulov 1 0 6 3 20.5 11

7. kolo:

TJ Tatran Poštorná - Jiskra Strážnice 2 : 6

Kde jsou ty časy, kdy měla Poštorná v KP II hned dva celky?! Anebo kdy hrálo KP II pouze její céčko?! V letošní sezoně se Tatran potýká s problémy se sestavou a ještě se mu nepodařilo nasadit tu základní. V každém zápase chybí Davidu Ciprysovi minimálně dva hráči ze základu a proti Jiskře postrádal hned tři. Trio Věžník, Šťastný, Režný zastoupil sympatický Rudolf Kuřil a otec a syn Němečkovi. Také já jsem měl hlavu v pýru, když jsem skládal sestavu na zápas, ale poněkud z jiných důvodů - tím totiž byl nadbytek hráčů. Do zbraně se hlásil také Marián Hrubša, ale vzhledem k faktu, že nám Prušánky uvolnily Jaroslava Vrtala, se do sestavy nevlezl. Do Poštorné jsme tak vyrazili v základní sestavě, v níž se poprvé sešla naše jednička a dvojka - Gera Pribila s Jaroslavem Vrtalem. Zápas sice nezačal nijak pozitivně, ale postupem času se začala karta obracet. David Ciprys se dokonce při podepisování zápisu ptal, jestli tam nemám chybu, že se mu výsledek 2:6 zdá nějak moc vysoký.. Jiskra tak zvítězila potřetí v řadě a definitivně tak zachránila krajský přebor i pro příští sezonu. Teď se bude hrát o to, abychom se umístili v horní polovině tabulky a odehráli tak v příštím ročníku více domácích zápasů. V příštím kole nás čeká nováčkovský souboj v Bučovicích, kde bychom měli plnit roli favorita. Tak uvidíme...

Po zápase jsem si psal s našim hostem - Filipem Dvořáčkem - který tento víkend nastoupil za Slavii Boskovice v souboji prvních dvou týmů KP II A proti céčku Kuřimi. Filip hrál na 5. šachovnici černými kameny proti mladému Davidu Němcovi. Ten mimo jiné hraje i Extraligu dorostu, kde nastupuje na první šachovnici Kuřimi! Filip hrál na svého soupeře Caro-Kannovu obranu a jeho soupeř zvoli Panovův útok. Ve střední hře Filda ztratil důležitého pěšce na e6, ale nakonec se mu podařilo najít souhru svých figur, vyrovnal materiál a partie už z rovnováhy nevybočila. Filip tak získal důležitého půl bodu a přispěl k celkové remíze 4:4. Boskovice tak udržely svůj jednobový náskok na soupeře v tabulce KP II A.

Němec - Dvořáček 0,5 : 0,5

ŠK Lokomotiva Brno E - ŠK Veselí nad Moravou B 1 : 7

Když jsem tento výsledek uviděl, jenom jsem nasucho polkl. Měl to být těsný a vyrovnaný souboj, ovšem domácí se bez pěti hráčů základní sestavy ocitli proti základní sestavě Veselanů v roli králíka bojujícího s kobrou. A veselská kobra si také náležitě pochutnala. Jediný, kdo za domácí dokázal vybojovat alespoň remízu bylo duo Kalendovský - Vachek, zbytek týmu se musel sklonit před zkušenějšími soupeři. Veselané tak převálcovali i dalšího soupeře a jsou stále bez ztráty bodu. Navíc z odehraných 56ti partií prohráli pouhé tři!!! Lokomotiva zřejmě po porážce ve Strážnici ztratila motivaci, protože s touto sestavou to nemohla proti favoritovi soutěže myslet vážně. Anebo se v Lokálce opravdu něco děje, jak o tom nedávno psal Jaromír Veselý ve svém velmi výstižném příspěvku, viz ODKAZ

VSK Univerzita Brno B - ŠK 1923 Sokol Kyjov 4 : 4

Stejně jako proti Strážnici, tak i na Kyjov vyrukovalo béčko Univerzity v základní sestavě a také v tomto případě bralo bod za remízu 4:4. Hostům zase (stejně jako nám) chyběli dva hráči ze základu, a tak hráli bez úderného dua Kladňák - Matula. Navíc se jejich druhé auto dlouho toulalo po Brně, jelikož jeho osádka hledala místo dění podle mapy. Nakonec však kvarteto Čechal, Šmíd, Zubalík a Hejda dorazilo do hrací místnosti včas, ale zřejmě psychicky vyčerpané, což se podepsalo na výsledcích. Jindy spolehlivá dvojice Čechal - Šmíd totiž svorně své partie prohrála, na což v Kyjově nejsou zrovna zvyklí. Naštěstí pro hosty dokázali své partie dovést k výhře Michal Racek s Jaroslavem Hejdou, což při zbylých čtyřech remízách znamenalo pouhý bod. Kyjovu však může být víceméně jedno, že ztratil dva body, domácím už ne. Ti se nachází mezi čtyřmi ohroženými týmy a budou muset ještě zabojovat. Především poslední zápas proti Bučovicím může o lecčems rozhodnout.

ŠK Duras BVK Královo Pole C - Klub šachistů TJ Bučovice 5 : 3

Domácí vyrukovali na nováčka pouze s jedním náhradníkem, to hosté přivezli hned čtyři. Ale právě jejich náhradníci uhráli hned dva ze tří celkových bodů. Domácí měli na šesti šachovnicích velkou ELOvou převahu, ze níž vytěžili 5 bodů. Zajímavostí je, že se zastavil vítězný pochod kapitána Durasu Michala Zavadila, který po čtyřech výhrách v řadě tentokráte pouze remizoval. Bučovice i přes prohru stále drží nadějnou sedmou příčku, ale v posledních dvou kolech je čeká Strážnice a Univerzita, což pro ně bude opravdová zkouška. Také Duras se utká s Univerzitou a v posledním kole ho čeká Mikulov, tudíž se ho už boj o záchranu týkat nebude.

Galerie Závodný Mikulov - Jezdci Jundrov C 2,5 : 5,5

Oběma týmům chybělo po dvou hráčích ze základu. Ale zatímco Mikulov postrádal svoji jedničku - Josefa Mayera, tak hosté přivezli úderné duo náhradníků - Františka Blatu (ELO 1768) a Martina Vejnara, který má zatím bilanci 5/7. Pravda, tentokrát se jundrovští náhradníci příliš nevytáhli, neboť pan Blata prohrál se soupeřem, který ani nemá ELO a pan Vejnar dovedl svoji partii pouze k remíze. To hosty ovšem pranic nemuselo mrzet, protože ti svého soupeře zničili pěti body na prvních šesti šachovnicích. Pouze Maroš Klamár pokračuje ve výsledkovém trápení, když uhrál jedinou remízu z pěti partií (shodou okolností s našim Vojtou Šafaříkem). Jundrovští Jezdci tak vyhráli potřetí v řadě a v tabulce se nás drží jako klíšťata. Mikulov už to má naopak zřejmě sečteno a byl by zázrak, kdyby se dokázal odpoutat od posledního místa.

Ještě jednou uvádím ODKAZ na shrnutí 7. kola KP II C očima vedoucího soutěže.

Vložil: Pavel Solařík

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář