Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ozvěny 5. kola soutěže OP 1

Dvě kola před koncem základní části soutěže OP 1 se už pomalu začíná formovat tabulka pro následné PLAY-OFF a PLAY-OUT:

Poř. Družstvo V R P Body Skóre Partie
1. Vacenovice 4 1 0 13 22.0 14
2. Kyjov B 3 1 1 10 21.0 16
3. Hodoní­n B 3 1 1 10 19.0 12
4. Veselí nad Moravou­ C 3 0 2 9 21.0 17
5. Prušánky C 2 1 2 7 18.0 13
6. Ratíškovice 1 1 3 4 16.0 14
7. Ježov 0 2 3 2 13.0 8
8. Strážnice B 0 1 4 1 10.0 6

Jediné (a hlavní) překvapení je zatím páté místo Prušánek, které měly být jedním z hlavních favoritů na vítězství v soutěži. Ty ovšem mají ještě dva zápasy na to, aby se nakonec do první čtyřky prodraly. A není to pro Podlužan zrovna mission impossible, protože ten ztrácí na čtvrtou dva a na druhou příčku pouze tři body. Navíc v posledních dvou kolech hrají Prušánky s Ježovem a naší rezervou, tudíž los mají velmi příznivý. Tabulku stále vede jediný neporažený tým soutěže - Kvasaco Vacenovice, na opačném pólu je pak naše béčko. Pojďme se blíže podívat na včerejší zápasy, v nichž ve třech ze čtyř případů dominovaly hostující týmy, jediný Ježov dokázal doma získat alespoň bod.

5. kolo:

Ježov - Jiskra Strážnice B 3,5 : 3,5

Až v pátém kole dokázala naše rezerva poprvé v sezoně bodovat a ukončila tak nelichotivou šňůru čtyř porážek v řadě. Ještě v neděli ráno jsem se zajel podívat na část naší výpravy (asi proto, abych měl jistotu, že všichni dorazili na sraz a do Ježova opravdu odjeli) a popřál našim borcům nejen vše nejlepší do nového roku, ale také hodně štěstí v Ježově. Jediné obavy panovaly z hledání nové hrací místnosti ve staré škole, ale jelikož nikdo nic neříkal, asi se naši hráči dostavili na místo dění bez problémů. V samotném zápase si oba týmy rozdělily po dvou výhrách, zbytek partií skončil nerozhodně. Za nás určitě mrzí porážka Martina Benoviče, který partii sehrál dobře, ale v kritických chvílích postupoval možná až příliš riskantně a po ztrátě druhého pěšce vzdal. To Pavel Bartošek v partii tahal od začátku za kratší konec a jeho soupeř chytře využil oslabeného královského křídla k rozhodujícímu útoku. Zápasový chléb se pak lámal na sedmé a druhé šachovnici. Na té sedmé doslova utekl hrobníkovi z lopaty František Vodica, který v kritické pozici nastražil na svého soupeře poslední léčku, do níž se Radek Vajgara nakonec chytil a zlostně rozházel figury po šachovnici. Na druhé desce pak ELOvě favorizovaný Jiří Fanta dlouho nevěděl, jak  by se dostal do pozice svého soupeře, až v ní nakonec našel skulinu a jeho dáma se prodrala před černého krále. Jako bonus získal náš hráč pěšce. Jenže následně ho odevzdal zpátky, což se ukázalo jako chybný postup. V závěru partie byl Jirka Fanta rád, že v divoké koncovce (kterou domácí hráč nezahrál zrovna přesně) získal alespoň půl bodu a zachránil našemu týmu celkovou remízu v zápase. S Ježovem budeme mít ještě jednu šanci na reparát, protože je jisté, že se utkáme ještě v PLAY-OUT.

ŠK Veselí nad Moravou C - 1923 Sokol Kyjov B 2,5 : 4,5

Oba týmy se vytasily s velmi silnou sestavou. Za domácí tým nastoupilo víc mládežníků, a to nakonec rozhodlo. Velmi zkušená sestava Kyjova neponechala nic náhodě a rozhodla o výhře svého týmu třemi body na 4. - 6. šachovnici. Překvapením je prohra Romana Matuly s Janem Píštěkem, který dokázal pevného soupeře přehrát černými kameny. Další dílčí úspěch přidali domácí mladíci Michal Skalka a Ondřej Horňák, kteří odremizovali nebezpečné a zkušenější soupeře. Hosté v tomto zápase ukázali, že mají soupisku plnou silných hráčů a po právu si odvezli z veselské Orelky všechny body. Ještě uvádím ODKAZ na reportáž z tohoto zápasu ne veselském webu.

Podlužan Prušánky C - Kvasaco Vacenovice 3 : 4

Domácí tým si znovu dovolil luxus v podobě nenasazení prvních tří hráčů soupisky (všichni totiž nastoupili za B-tým v KP 1), což mělo fatální dopad v souboji s lídrem tabulky. Tomu ze základu chyběli dva silní hráči (Martin Londin a Radomír Nykl), přesto si odvezl z horké půdy silného soupeře všechny body. Ani po pátém kole tak celek Vacenovic neokusil hořkost porážky a i nadále vévodí celé soutěži. Prušánky (jak už jsem psal výše) se díky slabým výkonům nachází mimo první čtyřku, ale dá se očekávat, že se do ní vrátí. Za zmínku stojí první zápas Petra Krolopa v této sezoně, který dokázal porazit Caro-Kannovu obranu Jirky Neduchala. Také druhý Caro-Kann v podání dalšího domácího hráče - Františka Dryšla - skončil výhrou bílých figur, které v tomto případě vedl Lubomír Řičica:

Vacenovice tak stále drží první příčku a hned v dalším kole je čeká souboj s dlouho neoblíbeným Veselím. A pokud by Kvasaco zvítězilo, tak si už před posledním kolem zajistí prvenství po základní části. Ještě uvádím ODKAZ na fotoreportáž z tohoto zápasu na blogu Petra Krolopa.

Ratíškovice - Hodonín B 2 : 5

Domácímu týmu chyběly posily z Brna, konkrétně tedy rodina Richterova. Jediným Brňákem, který tým Ratíškovic posílil, byl tak Karel Glacner, ale jeho souboj s hostujícím kapitánem dopadl dle předpokladů. Hosté, kteří proti oslabeným Ratíškovicím nasadili základní sestavu, připustili jediné překvapení na čtvrté šachovnici. Za domácí přidali po dvou remízách už pouze Miroslav Matušina (2) a Lenka Kratochvílová (7). To však na zápasové body nemohlo stačit, a tak si favorizovaný Hodonín připsal očekávanou výhru a napodobil své áčko, které bylo rovněž úspěšné v souboji s Lokomotivou Brno B v KP 1.

Vložil: PS

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář