Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ozvěny 5. kola soutěže KP II C

Krajský přebor 2. třídy se ještě před vánočními svátky přehoupl do své druhé poloviny a nutno podotknout, že jeho páté (nebo chcete-li přesně prostřední) kolo přineslo hromadu zajímavých výsledků. I po něm totiž zůstává bez ztráty jediného bodu suverénní Veselí nad Moravou B, na chvostu tabulky je pak dvojice nováčků:

P Družstvo HS Z + = - B Sk V
1 ŠK Veselí nad Moravou B   5 5 0 0 15 28.0 19
2 Š.K. 1923 Sokol Kyjov   5 4 0 1 12 23.0 15
3 ŠK Lokomotiva Brno E   5 3 2 0 11 25.0 19
4 ŠK Duras BVK Královo Pole C   5 2 1 2 7 21.0 13
5 Jiskra Strážnice   5 2 1 2 7 19.0 12
6 Jezdci Jundrov C   5 2 0 3 6 18.0 10
7 TJ Tatran Poštorná   5 1 1 3 4 18.0 11
8 VSK Univerzita Brno B   5 1 1 3 4 16.5 12
9 Galerie Závodný Mikulov   5 1 0 4 3 16.5 9
10 Klub šachistů TJ Bučovice   5 1 0 4 3 15.0 9
P Družstvo HS Z + = - B Sk V

Ovšem poslední dva týmy ztrácí na čtvrtý Duras pouhé čtyři body, takže ještě není nic ztraceno. Dolní polovina tabulky je totiž velmi vyrovnaná!

5. kolo:

Galerie Závodný Mikulov - Jiskra Strážnice A 3 : 5

Popravdě řečeno nejelo se nám do Mikulova vesele. Jediná pozitivní zpráva byla ta, že nás ve dvou autech nakonec opravdu sedělo osm a neodcestovali jsme do vinařského města potupně s v menším počtu. Naše sestava byla ovšem prošpikovaná náhradníky a to ještě těmi, kteří zrovna neoplývají oslnivou formou. I vedoucí soutěže si už všiml toho, že do každého kola nastupujeme v úplně jiné sestavě. Není to ovšem strategie, jak zmást soupeře, je to jenom důsledek ne zrovna valné docházky našich hráčů... Po příjezdu do moderní budovy Galerie Závodný se navíc naplnily moje obavy. Domácí proti nám nasadili téměř základní sestavu, z níž chyběl pouze David Konečný, kterého nahradil majitel galerie - Eduard Závodný. Od tohoto utkání jsem nic nečekal, ale čím se hrálo dýl, tím jsem víc a víc cítil v kostech (úsměv), že je to na správné cestě. Jediný, kdo stál totiž hůř, byl Michal Bačík (5), na žádné jiné šachovnici nebyla vidět výhoda pro domácí hráče. Vedoucí soutěže vidí hlavní díl naší výhry v úspěchu prvních šachovnic, já ho ale hlavně vidím v heroickém výkonu posledních tří hráčů. Ti totiž dokázali udržet na uzdě silnější soupeře a tím nechci snižovat vynikající šachy, které dnes předvedlo duo našich opor na prvních dvou deskách!! Naopak jsem hrozně moc rád za jejich pěkné výhry, ale kdyby naši zadáci nezahráli nad poměry, tak by jejich dva body jaksi vyšuměly. Jestliže jsme si v minulém kole vybrali smůlu, tak tentokrát si to sedlo tak jak mělo a z Mikulova jsme odvezli všechny body a udělali tak velký krok k záchraně soutěže!

ŠK 1923 Sokol Kyjov - Klub šachistů TJ Bučovice 5 : 3

Další (pro nás) důležitý zápas. Zde jsme potřebovali, aby domácí favorit nedovolil žádné překvapení na svůj účet a aby Bučovice nebodovaly. Dle slov Romana Matuly ovšem utkání nezačalo dobře a hosté se rychle ujali vedení 0:2. Na první šachovnici totiž potvrdil roli favorita hostující Petr Kunčar a potom Martin Kladňák při vedení o tři pěšce přehlédl, že dostává jednotahový mat. K obratu tak zavelel v souboji jmenovců Roman Matula, který pěkně porazil Tomáše Matulu. Další výhru přidal ve věžové koncovce host z Hodonína - Vladimír Misorin a následovaly další údery Pavla Strmicky a Ladi Šmída, ačkoliv ten byl dle slov Romana prohraný... V závěru zápasu, kdy už bylo o výsledku rozhodnuto, dali své partie za remízu pánové Neduchal a Doxanský a Kyjov tak potvrdil roli favorita.

obraz006.jpg
Pohled od 1. šachovnice, i když vlastně pořádně až od druhé...

obraz009.jpg
A tady zase pohled od zadních desek, na nichž se vyjímá dumající Josef Doxanský (úplně vlevo).

A díky Romanu Matulovi jsou z tohoto utkání dvě partiové ukázky:

Matula T - Matula R 0:1

Misorin - Švestka 1:0

VSK Univerzita Brno B - ŠK Veselí nad Moravou B 2,5 : 5,5

Zatímco áčko Univerzity dnes udělalo v Kroměříži ostudu, když nastoupilo k zápasu 2. ligy E pouze v šesti hráčích, tak jeho rezerva měla o poznání lepší docházkovou morálku. Ze základní sestavy chyběli pouze dva hráči, ale ani to po hříchu na rozjeté Veselany nestačilo. Ti sice nepřivezli silné duo Bílek - Navrátil (tedy jedničku a trojku soupisky), ale i bez nich v Brně dominovali. Domácí dokázali naplno bodovat pouze na druhé šachovnici, proti tomu se však museli před svými soupeři sklonit hráči na první, páté, šesté a osmé desce. A právě převaha veselských zadáků nakonec vtiskla konečnou podobu výsledku tohoto zápasu a lídr tabulky tak nastoupil na vlak z Brna nejen s platnou jízdenkou, ale také s pomyslnými třemi body. Tímto počinem si hráči Veselí zajistili titul půlmistra a zatím to nevypadá, že by je měl někdo na jejich spanilé jízdě přibrzdit.

ŠK Lokomotiva Brno E - TJ Tatran Poštorná 4 : 4

Velmi zajímavý zápas se dnes odehrál na brněnské Lokálce. Domácí se třemi, hosté zase se dvěma náhradníky. Favoritem byl určitě domácí soubor, který vtrhl do soutěže jako velká voda. Nicméně hráči Tatranu se dnes chtěli revanžovat za poslední zpackané utkání s nováčkem z Mikulova a to se jim nakonec podařilo, neboť vezou domů cenný bod za remízu. Jestliže v utkání s Mikulovem selhali Poštorné první tři desky, tak dnes na nich vybojoval Tatran hned dva body. Pouze David Cypris nestačil na ELOvě silnějšího Adama Dvořáka. Domácím pak zajistil výsledkovou rovnováhu svým úspěchem na páté šachovnici Jiří Vachek a já jsem už teď moc zvědavý na tradiční zprávu pana Kalendovského z tohoto zápasu. Zatím visí jenom krátká reportáž na webu Lokomotivy - viz ODKAZ

ŠK Duras BVK Královo Pole C - Jezdci Jundrov C 3,5 : 4,5

Také tady byl mírným favoritem domácí soubor. Na obou stranách naskočili do hry tři náhradníci, ale ti hostující byli o poznání silnější, než ti na straně Durasu. A to bylo právě těch pár "deko" navíc pro hostující mančaft, které převážily jazýčky vah na jeho stranu. Domácím navíc poprvé v sezoně chyběl spolehlivý Michal Zavadil a tak nakonec neodolali nájezdu jundrovských Jezdců a brněnské derby ztratili nejtěsnějším možným rozdílem. Nicméně v posledních čtyřech kolech čeká Duras už jen silný Kyjov, v ostatních zápasech bude favoritem. Jundrovští Jezdci se díky této výhře vyhoupli do čela vyrovnané skupinky ve druhé polovině tabulky a vzkázali zbytku soutěže, že budou ještě kousat.

Vložil: PS

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář