Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ozvěny 1. kola soutěže OP 1

Svůj start má za sebou také soutěž OP 1, do níž naši borci vstoupili porážkou s jedním z favoritů, tedy Kyjovu B. Ten se také po prvním kole usadil na čele tabulky, náš tým je analogicky na opačném konci:

Poř. Družstvo V R P Body Skóre Partie
1. Kyjov B 1 0 0 3 4.5 4
2. Prušánky C 1 0 0 3 4.5 4
3. Ježov 0 1 0 1 3.5 3
4. Ratíškovice 0 1 0 1 3.5 3
5. Vacenovice 0 1 0 1 3.5 2
6. Hodonín B 0 1 0 1 3.5 2
7. Veselí C 0 0 1 0 2.5 2
8. Strážnice B 0 0 1 0 2.5 2

Tabulku nemá cenu hodnotit, ale dá se říct, že dle síly jednotlivých týmů si to o vítězství rozdají zřejmě Kyjov B a Prušánky C. Pojďme na jednotlivé zápasy z víkendu.

1. kolo

Kyjov B - Jiskra Strážnice B 4,5 : 2,5

Domácí nastoupili až po čtvrtou desku s velmi silnými hráči a tady se také lámal zápasový chléb, když na prvních čtyřech šachovnicích smetli naše hráče v poměru 4:0. Na posledních dvou deskách se pak v domácích barvách představilo dravé mládí, které se ovšem tentokrát muselo sklonit před větší zkušeností našich šachistů. Kyjov si tak splnil povinnost, my jsme zase neudělali ostudu, takže se dá říct, že všechno dopadlo asi tak, jak mělo, protože při naší oslabené sestavě jsme jen těžko mohli pomýšlet na export bodů z kyjovské sokolovny.

Podlužan Prušánky C - Veselí nad Moravou C 4,5 : 2,5

Na to, že hráli Veselané na půdě jednoho z nejtěžších protivníků soutěže, si dovolili obrovský luxus v podobě nasazení pouze tří hráčů základní sestavy. Domácí sice kontrovali v podobném duchu, když nenasadili ani svou jedničku, která svojí výkonností patří tak minimálně o dvě soutěže výš (Dalibor Mlénský), ale nakonec si dokráčeli ke třem bodům. Za hosty překvapili dvě mladé pušky. Michalové Skalka a Bačík si oba připsali velmi cennou výhru, především pak první jmenovaný znovu ukázal, že už bude platit za obávaného soupeře. V domácím týmu se za šachovnicí po dlouhých letech objevil Petr Zálešák a také Radek Šimek nastoupil po delší odmlce. Je sympatické s jak mladým týmem Veselané v Prušánkách nastoupili, ovšem tentokráte šlo získávání zkušeností na úkor bodového zisku.

Kvasaco Vacenovice - Hodonín B 3,5 : 3,5

Postup A-týmu Hodonína znamenal odliv několika opor z rezervy a ta se dle soupisky jeví jako nejslabší za poslední roky. Ve Vacenovicích chyběl ze základní sestavy pouze Zdeněk Hasík, to domácí nastoupili hned se třemi náhradníky. Zajímavostí pak je, že barvách Kvasaca vyrazil proti svému bývalému týmu Lubomír Řičica. V utkání skončily hned čtyři partie rezultativním výsledkem, a to po dvou na obě strany. Milým překvapením je výkon mladičkého Lukáška Londina, který už v minulým ročníku ukázal, že se pod vedením svého tatínka výrazně zlepšuje. V dalších partiích žádné výrazné překvapení nevidím.

Ježov - Ratíškovice 3,5 :3,5

Oba týmy ukázkově téměř v základní sestavě (pouze s jedním náhradníkem), domácí však značně posílení na zadních šachovnicích. Za hosty bodovala pouze brněnská enkláva, tedy rodina Richterova a Karel Glacner, kteří vlastně uhráli svému týmu zápasovou remízu (3,5 bodu). Za domácí zase bodovali zkušení ranaři. Ježovští budou zřejmě i v příštích zápasech spoléhat na bodové žně na zadních šachovnicích. Jak domácí, tak hosté nechali odpočívat jednoho zkušeného hráče (Jiří Tomek - Miroslav Matušina), a tak není celková remíza žádným velkým překvapením. ZDE je odkaz na reportáž z webu Ratíškovic.

Vložil: PS

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Ježov a šachy....

(Martin Macek, 28. 10. 2017 8:32)

Já jen doplním, že rozhodující partii pro náš tým sehrál mladý Rudík Richtr, který byl asi prohraný, ale soupeř podle mne zahrál špatně kocovku, kdy obětoval jezdce za pěšáka a spoléhal na to, že své čtyři pěšáky protlačí s pomocí krále a střelce na královské křídle proti jednomu souepřovému hravě. Jenže Rudík měl také dva pěšáky proti jednomu na dámském křídle a tak byl král nucen bránit tuo hrozbu. (evidentně se to nepodařilo). Možná si teď pletu královské a dámské křídlo.....(jsem jen "blb" co hrát šachy neumí a jen do všeho kecá) Pravdou je, že koncovka byla složitá a Rudík ji pak zahrál velmi dobře.
Pakliže mě zbude tento víkend čas, pokusím se koncovku rozhodující partie vystavit na náš web. Také na 6. desce jsme mohli v jednu chvíli vyhrát i prohrát a tak je remíza spravedlivá.
A ještě jednu věc bych dodal pro případné spekulanty: V Ratíškovicích jsou šachy v pozadí zájmu, děti se k nám nehrnou a to že hrajem OP I, je jen díky rodině Richterových. My máme takovou dohodu. :-) V tuto chvíli jsou naše tři děti a mládež v Koutech - Rudík, Julča a Martin Šlahůnek.
Další tři hráče jsme půjčili do jiných klubů, páč OP II už nemá smysl stavět. Může se tedy stát, že po skončení sezóny šachy v Ratíškovicích jako takové skončí a bude od "Macka" klid. :-) Já už na šachy nemám tolik času (letos vůbec) a rohoduji se vždy těsně před sezónou co bude dál. Nemáme žádné ambice a já sjem rád, že aspoň těch pár dětí chodí do kroužku, který vede Lukáš. Ten ale v příštím roce odchází pryč a je docela pravděpodobné, že i on se šachama skončí. Co bude tedy v další sezöně nevím. Tuto sezónu dohrajem, i když budeme poslední a bod v Ježově byl asi první a poslední co náš tým získal, o nic v podstatě nejde.
My budeme nastupovat v podstatě v podobné sestavě (nikoho jiného ani nemáme) a pokud si na nás bude chtít někdo "vystrouhat ostruhy" má šanci. :-)

Re: Ježov a šachy....

(Josef Doxanský, 28. 10. 2017 12:05)

V padesátých letech byl v ratíškovicích silný šachový oddíl s několika prvotřídními šachisty (Toman Petr, Bláha , Martišek Karel a několik dalších).Když ale přestoupili do Hodonína, v Ratíškovicích šachy skončily. Později se ještě znovu obnovily a opět hrály Ratíškovice poměrně důstojnou roli v OPI.Proč tehdy skončily ani nevím. V této době je to další pokus vrátit Ratíškovice do šachového světa ovšem už za úplně jiné konstelace.

Re: Re: Ježov a šachy....

(Pavel Solařík, 31. 10. 2017 7:25)

To je, pane Doxanský, hudba minulosti. Stejně jako šachy v Šardicích, Vracově atd. Šachy na vesnici většinou stojí a padají s jedním člověkem (např. pan Duda v Sudoměřicích) a když ten už nemá chuť, čas a energii se tomu věnovat (anebo náhle odejde, jako Mira Čajka v Kněždubě), jde to pak z kopce.. Ratíškovice se znovu objevili na šachové mapě díky Martinu Mackovi s cílem přivést malé děti k této hře. Dobrý byl i nápad spolupráce s místní školou. A teď tady čtu, že stejně rychle, jak to začalo, tak to tam zase i skončí.. Je to škoda, protože šachy jsou pro malé děti výborný koníček. Včera jsem dokonce narazil někde na článek "Šachová partie je jako lidský život" (jenom nemůžu teď narychlo dohledat odkaz). Učí děti správným rozhodnutím v správnou chvíli, neunáhlit se a dobře si promyslet, co udělají. A taky je učí, že si ze zbrklých rozhodnutí nesou následky... Ale na našem okrese je to složité, protože jediné dva oddíly, kde opravdu funguje práce s mládeží, jsou Veselí a Kyjov. Hlavně teda to Veselí...