Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ozvěny 1. kola soutěže KP II C

V neděli 15. 10. 2017 odstartovala šachová sezona po Jiskru Strážnice, která se po dlouhých dvaceti letech podívala do krajské soutěže. A těžko jsme si do ní mohli přát lepší vstup, ale o tom níže. Na úvod také zvítězili oba největší favorité, tedy béčko Veselí a Kyjov, a pohled na tabulku je velmi příjemný:

Poř. Družstvo V R P Body Skóre Partie
1. ŠK Veselí nad Moravou B 1 0 0 3 7.0 6
2. Jiskra Strážnice 1 0 0 3 5.0 4
3. Š.K. 1923 Sokol Kyjov 1 0 0 3 4.5 4
4. VSK Univerzita Brno B 1 0 0 3 4.5 4
5. ŠK Duras BVK Královo Pole C 0 1 0 1 4.0 4
6. ŠK Lokomotiva Brno E 0 1 0 1 4.0 4
7. Galerie Závodný Mikulov 0 0 1 0 3.5 3
8. TJ Tatran Poštorná 0 0 1 0 3.5 3
9. Jezdci Jundrov C 0 0 1 0 3.0 2
10. Klub šachistů TJ Bučovice 0 0 1 0 1.0 0

Po prvním kole jsou totiž na prvních třech příčkách všichni tři zástupci okresu Hodonín. Dalším tříbodovým týmem je pak Univerzita Brno B, která udolala houževnatého nováčka z Mikulova. Poslední příčka pak zatím patří šachistům Bučovic. Pojďme na jednotlivé zápasy!

1. kolo:

Jezdci Jundrov C - Jiskra Strážnice A 3 : 5

Domácí pouze se dvěma náhradníky, hosté zase s jedním. Oba týmy na první šachovnici s jedničkou soupisky, domácí ostřílení z vyšších soutěží s jasným předsezónním cílem - scházet se v osmi hráčích. Hosté s cílem udržet se v KP. Začátek zápasu se nám příliš nevydařil. Když Martin Benovič (8) získal zpět ztraceného pěšce, řekl jsem si, že asi začne hrát na dámském křídle, kde má pěšcovou převahu. Při dalším pohledu na šachovnici ovšem vidím už jen rozbombardovaný kryt před králem a spoustu hrozeb černého. Mezi dveřmi potkávám Geru Pribilu (1) a ptám se, jak to vypadá a on mi odpovídá, že je prohraný, ačkoliv já to při zkoumání pozice tak černě pro černého nevidím. Za nás přidávají dvě "půlky" Kuba (5) a Vojta (4). K obratu skóre velím jako správný kapitán já (7), ačkoliv vyhrávám díky chybě (spíše chybám) soupeře a dílo zkázy dokončuje duo Záhoráků - Marián (3) a Ivan (2) a zkušený Jirka (6), který pomalu ale jistě dokráčel k výhře. Konečné skóre tedy vypadá jednoznačně, ale především v první polovině zápasu to na body z Jundrova moc nevypadalo. Nakonec vezeme všechny a mají pro nás cenu zlata. V příštím kole hostíme našlapaný Kyjov.

1923 Sokol Kyjov - Tatran Poštorná 4,5 : 3,5

Domácí sice nasadili dva náhradníky, ovšem i tito dva hráči by měli v jiném týmu jisté místo v základní sestavě. To hosté přivezli o poznání slabší dvojici náhradníků, ačkoliv především Rudolf Kuřil (7) šokoval výhrou nad zkušeným ranařem Janem Hejdou! Ten sice ztratil dámu, ale za kompenzaci v podobě věže, střelce a dvou volných pěšců. Partii ho nakonec stálo přehlédnutí ztráty věže. Jako první dohrál a opustil hrací místnost pan Doxanský, který v diskusi na blogu Petra Krolopa prorokoval, že to pro domácí nevypadá příliš dobře. Ti se i přesto ujali vedení 4:0 a stačilo jim půl bodu (za pro mě překvapivou vidím především výhru Jirky Neduchala nad ratingově silnějším Tomášem Trnkou). Jenomže ve zbývajících čtyřech partiích to s domácími nevypadalo dobře. Na prohru totiž stáli všichni dohrávající hráči, tedy Mira Zubalík, Martin Kladňák, Roman Matula i Jan Hejda. Sám Laďa Šmíd to dle svých slov viděl bledě. Z výše uvedeného kvarteta nakonec uhrál kýženou půlku Martin Kladňák, jelikož jeho soupeř - zkušený Jan Bohuslav - nezvolil nejpřesnější postup. Hráči Kyjova se tak na výhru nečekaně nadřeli, ale jak se říká - konec dobrý, všechno dobré - mají tři důležité body.

Veselí nad Moravou B - Klub šachistů Bučovice 7 : 1

V Bučovicích si z výsledků příliš hlavu nelámou a už při losu měli přání hrát venkovní zápasy v kraji dobrého vína (úsměv). Do Veselí pak nepřivezli ani svoji jedničku a podle očekávání odjížděli hosté s debaklem. Domácím sice chybělo duo Bílek - Křížek, ale to vůbec nevadilo, protože i náhradníci byli nad síly hostujících hráčů. Tedy žádné překvapení pod sluncem a vcelku pohodová výhra pro veselské šachisty. Ještě jednou uvádím ODKAZ na reportáž na veselském webu.

Duras Královo Pole C - Lokomotiva Brno E 4 : 4

Jediná remíza 1. kola se zrodila v zápase bez jediné partiové remízy! Ani omylem jsem si nedovolil odhadnout vítěze a jako bych to tušil, že z brněnského derby žádný vítěz nevzejde. Domácí se dvěma a hosté se třemi náhradníky se do sebe pustili bez bázně a hany, z čehož pramenilo osm resultativních výsledků. Zatímco hosté ovládli partie na prvních a posledních dvou šachovnicích, tak domácím zase patřil střed. Soudě podle ELA, zrodilo se i několik překvapivých výsledků, především na druhé, třetí a páté šachovnici.

Univerzita Brno B - Galerie Závodný Mikulov 4,5 : 3,5

Také zde se favorizovaní domácí nečekaně nadřeli na všechny tři body, přestože hosté přivezli hned tři náhradníky. Jenomže domácím chyběli hned čtyři hráči základní sestavy, a tak bylo na drama zaděláno. Hráčům Univerzity to však nakonec vyšlo a berou všechny body. Na všech šachovnicích, krom posledních dvou, zvítězili papírově silnější šachisté. Mikulov si tak vybral nováčkovskou daň a nakonec na body nedosáhl.

Ještě uvádím ODKAZ na shrnutí prvního kola soutěže jejím vedoucím - p. Myšulkou.

Vložil: PS

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář