Jdi na obsah Jdi na menu
 


Blíží se 8. kolo KP II C - Vyrážíme do Bučovic

Předposlední kolo KP II C, hrané na fašankovou neděli, přinese mimo jiné dvě brněnské derby a souboj klubů z okresu Hodonín a papírově slabšími soupeři. Strážnická Jiskra v rámci 8. kola zajíždí do Bučovic. 

Bučovice mají s krajským přeborem bohaté zkušenosti, jelikož se v této soutěži pohybují mnoho sezon. Nutno podotknout, že většinu z těchto ročníků zakončili buďto na poslední příčce tabulky, anebo na jejím úplném chvostu. Nicméně v Bučovicích (stejně jako například v Ježově) jsou výsledky až na druhém místě a místním šachistům jde především o to si zahrát. Přitom Klub šachistů disponuje na první šachovnici velkým esem v podobě Petra Kunčara (ELO 2168), který zatím všechny tři odehrané partie vyhrál. Zbytek startovního pole už však za svým lídrem zaostává jak výkonnostně, tak výsledkově (až na tři úspěšné náhradníky). Bučovice si v letošní sezoně ovšem vedou zatím nad očekávání. Díky výhrám nad Mikulovem a Poštornou se momentálně nachází na 7. příčce tabulky, ovšem na osmou Univerzitu mají pouze jeden a na devátou Poštornou dva body náskok. Bilance 2 - 0 - 5 sice vypadá opticky jasně, ale například šachisté Bučovic a Veselí vzkazovali po svých výhrách, že to proti Bučovicím neměli jednoduché a také jundrovští Jezdci měli co dělat, aby tento tým udolali 4,5 : 3,5. Přehnaný optimismus tedy určitě není na místě a bude potřeba k nedělnímu zápasu přistoupit svědomitě.

Na první pohled se totiž může zdát, že našemu týmu už o nic nejde. Jeho hlavní cíl - záchrana soutěže - je totiž splněn. Na losovací schůzi před sezonou jsem se však dověděl, že týmy, které se umístí v horní polovině tabulky, sehrají při lichém počtu zápasů (9 kol) víc zápasů na domácí půdě, kdežto týmy od šestého místa dál musí víckrát ven. V posledním kole nás čeká souboj se suverénem soutěže z Veselí, proto nám situace velí v Bučovicích zvítězit. Papírové předpoklady jsou na naší straně. V posledních čtyřech zápasech náš tým totiž neokusil hořkost porážky, navíc poslední tři kola jsme dokázali vyhrát. Na to ovšem nemůžeme spoléhat, protože jak rád před každým kolem říká Ivan Kubiš - zajíci se počítají až po honu. Tak uvidíme.

Dalšími zápasy 8. kola KP II C jsou:

Jezdci Jundrov C - Lokomotiva Brno E

Těžko hádat, jak tento souboj dopadne. Lokomotiva měla sice velmi dobrý vstup do soutěže, v posledních dvou kolech ale prohrála a v tom posledním hraném navíc nasadila na lídra soutěže jenom tři hráče ze základu (viz ODKAZ). Naopak Jundrov se na začátku soutěže trápil, ale v posledních kolech se docela slušně rozjel. Pro Jezdce to bude třetí brněnské derby a předchozí dvě proti Durasu a Univerzitě dokázali těsně vyhrát. Zda se jim i do třetice podaří udolat městského rivala, to nedokážu říct, mělo by ale znovu jít o velmi těsný zápas.

ŠK 1923 Sokol Kyjov - Galerie Závodný Mikulov

Tady mám naopak jasno. Nováček soutěže z vinařského městečka totiž očividně na úroveň KP II nestačí a byl by velký zázrak, kdyby ke třem překvapivým bodům z Poštorné přidal ještě další. V neděli zajíždí do jámy lvové - tedy na kyjovskou Sokolovnu, odkud se vozí body proklatě těžko. Šachisté Kyjova v této sezoně zatím odevzdali body pouze vedoucímu Veselí a v posledním kole brněnské Univerzitě. A těžko se dá čekat, že by měl druhý tým tabulky ztratit s tím posledním...

ŠK Duras BVK Královo Pole C - VSK Univerzita Brno B

Další brněnské derby, které znovu může dopadnout jakkoliv. Papírovým favoritem by měl být domácí Duras, který má v tabulce na svého soupeře 5 bodů náskok, ovšem Univerzita dokázala třikrát z posledních čtyř zápasů nastoupit v základní sestavě, v níž se velmi těžko poráží. Tentokrát ji čeká souboj s týmem plným mladých talentů s Durasu a dle mého názoru s i v druhém brněnském derby tohoto kola zrodí velmi těsný výsledek, vyloučená není ani remíza.

ŠK Veselí nad Moravou B - TJ Tatran Poštorná

Suveréna soutěže čeká další povinnost, tedy pohrát si s předposledním týmem tabulky. Oba týmy dělí propastných sedmnáct bodů a také na šachovnicích by se měla tato propast projevit, a to i přesto, že Tatran umí nasadit dobré hráče. Veselané jsou ovšem letos neskutečně silní a hrají v naprosté pohodě. Soutěž vedou bez ztráty bodu i přesto, že až v minulém kole dokázali poprvé nasadit základní sestavu. A to je největší výhoda lídra tabulky, že i jeho náhradníci jsou pořád velmi silní a úderní (Radek Hrabal i Jan Píštěk mají úspěšnost 66,67 % a Ondřej Horňák svoji partii rovněž vyhrál). V případě výhry si Veselí kolo před koncem zajistí titul přeborníka soutěže a myslím si, že tom pochybuje málokdo.

Vložil: Pavel Solařík

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář