Jdi na obsah Jdi na menu
 


Blíží se 6. kolo OP I - Doma se utkáme s béčkem Hodonína

Dvě kola před koncem základní části začíná v OP jedničce přituhovat. O první čtyři pozice znamenající postup do PLAY-OFF je totiž pět zájemců a ve hře je pořád šest bodů. Momentálně páté Prušánky mají sice dvoubodovou ztrátu na čtvrté Veselí, to příznivější los. Na třetí a druhou příčku navíc Podlužan ztrácí pouhé tři body, takže konečné pořadí je určitě ještě změní.

Co se ovšem zřejmě dlouho nezmění, je pozice našeho B-týmu. V posledních dvou kolech nás čekají těžcí soupeři a každý případný bod by byl velkým úspěchem. Prvním z nich je rezerva Hodonína.

Kapitán Josef Schöndorf musel při skládání soupisky improvizovat, jelikož přišel o jednu ze svých opor - Vladimíra Misorina. Také bývalá jednička týmu - Filip Taptič - už dávno za béčko Hodonína nenastupuje, a tak jeho sestava značně oslabila. To se však zatím na výsledcích týmu neprojevilo. Hodonín B se momentálně vyhřívá na třetí příčce tabulky s bilancí tří výher, jedné remízy a jediné porážky. Mezi největší tahouny mužstva patří Ivan Kučera a Milan Smutný (oba 70% úspěšnost). Jelikož čeká Hodonín v posledním kole zápas s Kyjovem, dá se očekávat, že jeho hráči vyvinou v utkání s námi velkou snahu o zisk tří bodů. Čeká nás tedy těžký zápas.

V průběhu sezony se ukázalo, že nejtěžším úkolem bývá sehnat čtyři hráče bez "písmenka". Tady doplácíme na naprostou hloupost vytvořenou svazem, že hráči, kteří nastupují v základní sestavě A-týmu, jsou pro B-tým tzv. volní hráči (V) a tím pádem jsou "písmenkoví", přestože jsou to pořád naši kmenoví hráči (žádní hosté!!). Takže máme sice na soupisce Vojtu Šafaříka, Kubu Šuráně, Jirku Fantu a Pavla Solaříka (tedy hráče Jiskry Strážnice), ale v zápasech béčka jsou bráni stejně jako hosté a můžeme z této čtyřky pokaždé nasadit maximálně tři. A tito hráči už navíc blokují pozice hostům z Kněždubu. Tím pádem mívám před každým zápasem OP 1 obrovský problém sehnat alespoň čtyři hráče bez písmenka a obsadit všech sedm šachovnic. To je vzhledem ke zdravotním problémům Jaroslava Nožičky a Zdeňka Svobody a dále neschopnosti nastupovat Josefa Šťastného dost velký problém. Takže jestliže proběhlo v minulém kole KP II hlasování o zavedení zápočtu na FIDE a partiového bulletinu, mělo by dle mého názoru v okresních soutěžích proběhnout hlasování o zrušení tzv. volných hráčů, aby ti nebyli bráni jako písmenkoví. Jednou jsou to hráči toho týmu, tak by neměli být bráni jako písmenkoví a blokovat pozice hostům. Tolik můj názor. Každopádně já mám už teď žaludek na vodě z toho, zda na Hodonín seženu sedm šachistů. Snad se mi to povede!

Dalšími zápasy 6. kola OP 1 jsou:

Vacenovice - Veselí nad Moravou C

Velmi těžký, ale přesto důležitý zápas pro Veselany. Ti balancují na hraně PLAY-OFF a PLAY-OUT a je pro ně každý bod důležitý. Ovšem Vacenovice letos válí a zatím je nikdo neporazil! Také Veselí C má na soupisce hodně silných hráčů, ale občas doplácí na termínovou kolizi se zápasy svého áčka v KP1, které si umí některé hráče vypůjčit. Velmi dobrou formu mají veselští Michal Skalka (4,5/5), Jan Píštěk (3/3) a Michal Bačík (3,5/4). Mezi největší opory Kvasaca zase patří Martin Londin (2,5/3), jeho syn Lukáš (3,5/5) a v neposlední řadě Josef Šebesta (4/5). Tento zápas bude bezesporu šlágrem kola a jeho výsledek si nedovolím hádat.

Kyjov B - Ratíškovice

Ratíškovice v této sezoně zatím těží ze spolupráce s brněnskými posilami. Ty ovšem v minulém kole nenastoupily (krom Karla Glacnera) a hned to bylo znát. Kyjov naopak využívá své béčko pro nasazování mladých hráčů k vážným partiím, ovšem když jde do tuhého (jako v minulém kole ve Veselí), umí nasadit hodně silnou sestavu. To zřejmě nebude na Ratíškovice nutné, jelikož domácí budou v tomto utkání vysokými favority a vůbec by se nemělo řešit, zda vyhrají, ale jak vysoká jejich výhra bude.

Ježov - Prušánky C

Také v tomto případě máme vysokého favorita, kterým je družstvo Prušánek, ovšem tak trochu jenom na papíře, protože Podlužan letos zatím doplácí na katastrofální docházku svých hvězdných hráčů. Ti totiž také často posilují B-tým v KP1, což se samozřejmě odráží na výsledcích céčka v OP1. Tentokrát ho čeká zápas v Ježově, kam není nutné vozit základní sestavu, ale aby se Prušánkám nevymstilo, kdyby přijeli znovu jen s torzem silné sestavy. Ježov dosud získal pouze dva body za dvě remízy a jeho los na poslední dvě kola nevěští zrovna světlé zítřky...

Vložil: Pavel Solařík

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Sestava.

(Josef Doxanský, 16. 1. 2018 19:32)

Já vím. Se zajištěním sestavy na zápas je to někdy velmi ošemetné. A teď si představte, že dost roků v době, kdy jsem hrál ještě za Hodonín, žádný hráč psaný za áčko v základní sestavě (10 hráčů v KPII) nesměl hrát za béčko v nižší soutěži.No a o tom, že by byli nějací hosté také nemohla být řeč.....Hrát za Hodonín mohli pouze kmenoví šachisté, kteří museli být členy tělovýchovné jednoty v Hodoníně a registrovaní za šachový oddíl Hodonín a hrát za nějaké jiné družstvo nemohli.......

Re: Sestava.

(Pavel Solařík, 16. 1. 2018 22:07)

Jenže tenkrát zažívaly šachy obrovský boom a bylo dost hráčů. Jenže teď je jiná doba, která žádá změny. Nechápu, proč jsou kmenoví hráči braní na stejné úrovni jako hosté. Ve fotbale může B tým posílit libovolný počet hráčů z áčka a nikdo to neřeší. A my nejsme třeba Prušánky, Veselí nebo Kyjov, my počítáme doslova každého hráče. Zázrak, že jsme dosud pokaždé nastoupili v OP1 v sedmi lidech!

Re: Re: Sestava.

(Ondra, 17. 1. 2018 17:07)

Zdravím,

pleteš se Pavle, ve fotbale je to taky určitým způsobem omezeno... Z "A" týmu nemůže jít neomezený počet hráčů, ale chápu to, že v našem šachovém sportu to není úplně ideální, zvlášť na naší úrovni...

Re: Re: Sestava.

(Ondra, 17. 1. 2018 17:07)

Zdravím,

pleteš se Pavle, ve fotbale je to taky určitým způsobem omezeno... Z "A" týmu nemůže jít neomezený počet hráčů, ale chápu to, že v našem šachovém sportu to není úplně ideální, zvlášť na naší úrovni...