Jdi na obsah Jdi na menu
 


Blíží se 5. kolo KP II C - Zajíždíme do Mikulova

Třetí adventní neděle se ponese nejen v duchu pečení cukroví, ale také v duchu bojů bílých a černých figur. Ještě do Vánoc se totiž bude hrát jedno kolo mimo jiné v krajském přeboru 2. třídy, v jehož rámci strážnická Jiskra zajíždí k zápasu pravdy do Mikulova.

Náš nadcházející soupeř je, stejně jako my, nováčkem soutěže. Tým sponzorovaný Galerií Závodný loni vyhrál finále okresního přeboru Břeclav (v sezoně bez porážky a ve finále bez ztráty bodu) a letos se tak poprvé podíval do krajské soutěže. V prvních třech kolech tým z Mikulova třikrát prohrál, ve čtvrtém však nečekaně ovládl derby v Poštorné a připsal si první, a velmi cenné, tři body do vyrovnané tabulky. Zajímavostí je, že se Mikulov představí teprve podruhé na domácí půdě - v krásné a moderní budově galerie. Jelikož se bude jednat o důležitý záchranářský souboj, dá se očekávat, že domácí nasadí potřetí v sezoně svoji jedničku - Josefa Mayera, který zde hostuje z Podlužanu Prušánky. Na soupisce Mikulova nelze přehlédnout, že si velmi dobrou formu zatím drží Jiří Dostál, který i navzdory svému nízkému ELu (1416) dokáže bodovat i s o hodně silnějšími soupeři. Mikulov má jinak víceméně nenápadný tým, který ovšem dokáže vzdorovat i papírovým favoritům. A ani nás v neděli nečeká lehký zápas!

Našemu celku se zatím ani v jednom zápase nepodařilo nastoupit v základní sestavě a už teď je jasné, že se nám to nepodaří ani v Mikulově. Přitom nám situace velí v tomto zápase bodovat. Po dobrém vstupu do sezony totiž přišly dvě porážky a nešťastná remíza v minulém kole. Ve vyrovnané spodní polovině tabulky pak může každý bod rozhodovat o posunu (či propadu) tabulkou až o několik příček. První čtyři kola ukázaly, že Černý Petr v podobě sestupu zřejmě zbude na jednoho z trojice nováčků soutěže (Bučovice, Mikulov a náš tým), proto je tento souboj tolik důležitý. V minulých zápasech jsme některé partie jednoduše (až hloupě) ztratili a já bych si asi nejvíc přál, abychom se v Miklově těmto zkratům vyhnuli.

Dalšími zápasy 5. kola KP II C jsou:

ŠK 1923 Sokol Kyjov - Klub šachistů TJ Bučovice

Souboj Davida s Goliášem, který však (alespoň dle mého názoru) tentokráte nedopadne pro Davida (rozumějme Bučovice) dobře. Kyjov zatím ztratil body pouze se suverénním Veselím a v minulém kole si spravil chuť výhrou v Jundrově. Bučovice zatím dokázaly porazit pouze Mikulov a není zde velký předpoklad, že by tuto bilanci měli jejich šachisté tento víkend vylepšit. Jen mezi průměrem základních sestav je propastný rozdíl 268 ELO bodů ve prospěch domácích a myslím si, že na šachovnicích se to jistě projeví. Za mě jasná jedna.

VSK Univerzita Brno B - ŠK Veselí nad Moravou B

Lídr tabulky jede hájit svoji neporazitelnost na půdu Univerzity. Ta zatím porazila pouze nováčka z Mikulova (a to ještě těsně) a další bod získala se štěstím u nás. Tentokrát bude čelit soupeři, který bude velmi silný na všech osmi šachovnicích. Veselský šach prožívá v posledních letech velké obrození. Jeho týmům se daří napříč všemi soutěžemi, jeho hráči předvádí dobré a zdravé šachy a Veselí má v šachových luzích a hájích ohromný zvuk! A ačkoliv jsou hráči Univerzity jistě zkušeným týmem, obávám se, že tentokrát budou tahat za kratší konec provazu.

ŠK Lokomotiva Brno E - TJ Tatran Poštorná

Lokomotiva ztratila body pouze v prvním kole s Durasem a v posledních třech zápasech se docela slušně rozjela. Je pravda, že dvě z těchto utkání odehrála s papírovými outsidery soutěže, tím ovšem nechci bagatelizovat úspěchy tohoto týmu, který si momentálně drží druhou příčku tabulky. Celek Poštorné v minulém kole selhal v souboji s nováčkem z Mikulova a body jakoby mu uplavaly po Dyji. Tentokrát zajíždí Tatran na neútulnou Lokálku, kde bude muset krom bodů hledat také svůj stůl a svoje šachovnice (úsměv). Přestože tým Davida Cyprise už dokázal z Brna odvézt všechny body (ve 3. kole z Univerzity), tak tentokrát to bude mít velmi těžké. Šachisté Lokomotivy hrají ve velké pohodě a velkém stylu. Určitě by měli i tentokrát bodovat, jediná otázka je, zda naplno.

ŠK Duras BVK Královo Pole C - Jezdci Jundrov C

V tomto ryze brněnském souboji by měl být favoritem domácí Duras, který zatím padl pouze se silnými Veselany. Naopak jundrovští Jezdci dokázali v prvních čtyřech zápasech vyhrát pouze jednou, když doma těsně udolali Bučovice. To jsou pádné argumenty, které jasně favorizují domácí mladý tým Durasu. Ten zatím nenápadně překvapuje své soupeře a také Jezdci to s ním určitě nebudou mít lehké. Domácí by, dle mého názoru, neměli tento zápas prohrát.

Vložil: PS

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář