Jdi na obsah Jdi na menu
 


Blíží se 3. kolo OP I - Vyrážíme do Vacenovic

V neděli 26. 11. 2017 pokračuje OP 1. V jejím 3. kole zajíždí Jiskra Strážnice B do Vacenovic, kde se utká s místním týmem. I přesto, že tým Kvasaca do této sezony mírně oslabil (ze soupisky zmizel Martin Kladňák), tak to díky celkovému poklesu úrovně OP 1 není větší problém a náš příští soupeř je s bilancí jedné výhry a jedné remízy na druhé příčce tabulky, o dva body za favoritem z Prušánek. Letmý pohled na soupisku Vacenovic tedy rychle prozradí, že se na ní nachází většina známých jmen. Kvasaco však omladilo svoji sestavu, když do každého zápasu zatím zasáhl Lukášek Londin (zatím dva body ze dvou!!) a také Josef Lacina. Přesto však Vacenovice do každého zápasu nastupují v dobré sestavě, což se odráží na jejich výkonech. Po úvodní remíze doma s Hodonínem přišlo nečekané vítězství v Kyjově a Kvasaco se tak pasovalo do role štiky soutěže. Uvidíme, zda se tato dravá ryba zakousne naplno také do našeho týmu.

Jak už bylo několikrát řečeno, tak béčko Jiskry funguje hlavně proto, aby si zahráli všichni její členové a nedocházelo ke zbytečným (a předčasným) odchodům hráčů do šachového důchodu. Před sezonou jsem si říkal, že bychom mohli hrát klidný střed tabulky, nicméně už po prvních dvou kolech jsem procitl do reality a zjistil, že klidný střed bude pro náš tým maximum, kterého bude moct dosáhnout. Před každým zápasem totiž připomíná skládání sestavy hotovou alchymii, ale ne proto, že bych mohl vybírat z jednotlivých hráčů, ale proto, že je musím doslova prosit, aby vůbec nastoupili. Přiznám se, že mě tato situace velmi vysiluje a pokud bude tento trend pokračovat, tak budu velmi přemýšlet, zda mít B-tým i v příští sezoně, anebo zda by si ho nevzal pod patronát někdo jiný...

Nechme ale pesimistických myšlenek! Do Vacenovic jedeme v pozici outsidera a můžeme jedině překvapit. Jisté je, že nás čeká velmi těžký soupeř a i zisk jednoho bodu za zápasovou remízu by byl pro nás vlastně vítězstvím.

Dalšími zápasy 3. kola OP 1 jsou:

Prušánky C - Hodonín B

Největší lákadlo v itineráři tohoto kola. Domácí favorit na postup do vyšší soutěže proti tradičnímu účastníkovi OP 1. Dle soupisek jasná výhra domácích, otázkou ale bude, s jakými hráči vyrukuje Podlužan na svého soupeře. Ze základní sestavy se za šachovnicí ještě neobjevil ani Dalibor Mlénský, ani Petr Krolop. Pokud by však domácí postavili alespoň polovinu hráčů ze základu, budou jasnými favority. Béčko Hodonína tak trochu doplácí na postup svého áčka do KP I a tím pádem kolizi termínů. Ze soupisky se tak vytratil Vladimír Misorin a také Lubomír Řičica, který přestoupil právě do Vacenovic. Hodoňáci však i přes tento handicap stále neprohráli a v tabulce jsou těsně třetí (o skóre za Vacenovicemi). Tentokrát však pro ně bude velmi těžké udržet si svoji neporazitelnost.

Ježov - Kyjov B

Výše psané platí také pro rezervu Kyjova. Ta má totiž tak nadupanou základní sestavu, že by s ní s přehledem mohla usilovat o první místo v soutěži. Jenže Roman Matula se nechal několikrát slyšet, že pro kyjovské šachisty je hlavní krajská soutěž a ty okresní (OP 1 a OP 2) jsou především dobrou příležitostí pro mladé šachisty, aby se tzv. obouchali. Sestup z KP II Kyjovu rozhodně nehrozí, proto není ani tlak na jeho béčko, aby v okresním přeboru vyvíjelo nějakou enormní snahu. I tak pojedou šachisté Kyjova do nedalekého Ježova s visačkou favoritů. Ježov totiž oproti předešlým ročníkům sází výhradně na svoje šachisty a na soupisce se už neobjevuje žádný zvučný host. V prvních dvou kolech uhrál Ježov jeden bod za remízu s Ratíškovicemi. A ani tentokrát to příliš nevypadá na to, že by měl svoji bodovou bilanci rozšířit.

Veselí nad Moravou C - Ratíškovice

Také tady by měl mít zápas jednostranný průběh. Veselané sice v prvním kole neuspěli v Prušánkách, kde nastoupili ve značně oslabené sestavě, v tom druhém však důrazně ukázali, že se s nimi musí počítat. Těžko sice hádat, kolik hráčů ze základu nastoupí tentokrát (možná že poprvé nastoupí někdo z dua Hrabal - Štos) anebo kolik mladých pušek je nahradí, tak či onak by mělo Veselí vyhrát. Ratíškovice spoléhají výhradně na výkony svých brněnských posil. A právě dvě z nich - Julie Richterová a Karel Glacner - mají po dvou kolech stoprocentní bilanci. Také host z Dubňan - Míra Matušina - zatím neprožívá dobrý start do sezony, když zatím získal pouze půl bodu ze tří zápasů (jak za Ratíškovice, tak za Dubňany). Bavíme-li se o ryzích šachistech Ratíškovic, tak ti zatím získali v prvních dvou zápasech pouze bod (Martin Šlahůnek). A obávám se, že ani vydatná pomoc rodiny Richterových s Karlem Glacnerem nebude ve Veselí stačit.

Vložil: PS

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář