Jdi na obsah Jdi na menu
 


Blíží se 3. kolo KP II - Vyrážíme na DURAS

Prodloužený víkend se svátečním pátkem bude mít také šachovou neděli, která bude tentokráte patřit soutěžím s dvojkou ve svém názvu - tedy druhé lize, krajskému přeboru druhé třídy a okresnímu přeboru druhé třídy. Tým Jiskry Strážnice samozřejmě bude nejvíc zajímat dění v KP II C, jelikož se v rámci třetího kola této soutěže utká s domácím týmem ŠK Duras BVK Královo Pole C. Také ve třetím kole nás čeká těžká zkouška v podobě zkušeného týmu Durasu. Otázkou samozřejmě bude, s jakou sestavou na nás domácí vyrukují a také s jakou se podaří nám dorazit do Brna. Tak či onak má Duras velmi zvučné jméno. Jeho A-tým hraje THT Extraligu (shodou okolností bude tuto neděli od 10 hodin hrát utkání druhého kola extraligy doma proti Lysé nad Labem), B-tým Durasu pak válčí v KP I. Tři hráči základní sestavy C-týmu pak dokonce figurují i na soupisce béčka v KP I. Duras C je v posledních letech největším smolařem KP dvojky. V minulé sezoně sice skončil až na šesté příčce, ale předtím se umístil třikrát v řadě na druhém místě, pokaždé o bod za vítězem soutěže (Univerzita Brno 13/14; Jezdci Jundrov B 14/15; Prušánky B 15/16). V neděli nás tedy čeká silný soupeř a jakýkoliv případný bodový zisk bude pro nás úspěchem.

Linie mezi úspěchem a neúspěchem je u našeho týmu velmi tenká. Jelikož máme úzkou základnu vlastních hráčů, spoléháme především na pomoc našich posil. Jenže ty nejsou sto nastoupit pokaždé, a tak musí často jít do zbraně náhradníci. A těch není také zrovna mnoho. Dle vedoucího soutěže máme soupisku značně "přepísmenkovanou", ale to je bohužel logický důsledek naši úzké hráčské základny. Ve městě a jeho okolí je stále několik hráčů, kteří by si KP II mohli s přehledem zahrát, chybí jim však to hlavní, co potřebuje každý šachista - tedy vůle a chuť do hry. A tak se situace od doby posledního účinkování strážnického klubu v krajském přeboru razantně změnila. Tenkrát tým Strážnice pod věží sázel především na své hráče, my spoléháme hlavně na pomoc těch cizích. Přesto jsem rád, že si můžeme krajskou soutěž zahrát a nehrajeme v ní jenom podřadnou roli, protože je to pro šachisty nový impuls a motivace. Do Brna také povezeme písmenkové hráče, jenom se ještě neví, kteří to budou. Pokusíme se být domácím alespoň rovnocenným soupeřem a sehrát v tomto těžkém utkání důstojnou roli.

Dalšími zápasy 3. kola KP II C jsou:

ŠK 1923 Sokol Kyjov - ŠK Veselí nad Moravou B

Beze sporu šlágr kola! Oba týmy jsou na špici tabulky bez ztráty bodu, když Veselané vedou pouze o skóre. Oba soupeři pak mají výbornou soupisku bez zjevných slabin (pouhé čtyři ELO body do plusu pro Veselany v porovnání průměru základní sestavy) a jistě si dají na vzájemný zápas záležet se složením jednotlivých šachovnic. Jejich vzájemné souboje bývají velmi těsné a dle mého názoru to bude i tentokrát tuhý boj, v němž bude rozhodovat zisk každého půlbodu. Ani ve snu si nedovolím hádat vítěze a osobně bych nejraději viděl výsledek 4:4. Tak uvidíme, co se v neděli na kyjovské sokolovně uděje. Škoda, že tento zápas neuvidím!

Jezdci Jundrov C - Klub šachistů TJ Bučovice

Domácí Jezdci budou mít v souboji s nováčkem soutěže co odčiňovat. V prvních dvou kolech totiž nezískali ani bod a v tom druhém dorazili do Veselí dokonce pouze v šesti lidech. Šachisté Bučovic už mají na svém kontě body tři, když zvládli souboj nováčků a Mikulov doma vyprovodili 5,5 : 2,5. Tentokrát je ovšem bude čekat daleko silnější soupeř a ze středně lehké skočí rovnýma nohama do středně těžké váhy. A i když se může na čtyřiašedesáti polích stát cokoliv, tady bych si klidně vsadil na výhru domácího týmu.

Galerie Závodný Mikulov - ŠK Lokomotiva Brno E

Také tady čeká nováčka velmi těžký úkol, tedy obrat o body zkušené a ostřílené borce z Brna. Dle síly soupisek a také dle dosavadních výsledků pojede Lokomotiva do Mikulova v roli vysokého favorita a bude těžké tento ocelový kolos zastavit, aby se tímto městem neprohnal a nenamířil si to zpátky pod Špilberk se třemi body ve vagonu. Řečeno slovy sázkaře - pro mě jasná dvojka.

VSK Univerzita Brno B - TJ Tatran Poštorná

Kde že ty časy jsou, kdy Pošotorná znamenala pro soupeře v KP II těžkou překážku? I přes velkou snahu sympatického Davida Cyprise došlo v posledních letech k odlivu kvalitních hráčů z týmu, což se neblaze projevilo na jeho výsledcích a konečném umístění v tabulce soutěže. Tentokráte zajíždí Tatran na půdu Univerzity Brno, jejíž áčko účinkuje ve 2. lize. Z ní hned pět hráčů pomáhá béčku v KP II. Poštorná má sice lepší ELO průměr základní sestavy, nicméně současné rozpoložení obou týmů je poněkud jiné. Zatímco pro hosty by byl jakýkoliv bod z tohoto zápasu úspěchem, pro domácí to bude jasná ztráta. Ale Tatran umí překvapit a už v prvním kole potrápil favorizovaný Kyjov. Necháme se překvapit, zda hráči Poštorné dokážou svého soupeře zaskočit, osobně bych jim nějaký bod přál.

Vložil: PS

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář