Jdi na obsah Jdi na menu
 


4. kolo KP II C : Jiskra Strážnice A - VSK Univerzita Brno B 4 : 4

 

pc030236.jpg
Na první šachovnici nás dnes mimo plán posílil Gera Pribila a zapsal důležitou výhru.

 

pc030213.jpg
Zato Ivan Kubiš na 2. desce zaznamenal druhou porážku v řadě, která ho dost mrzela.

pc030226.jpg
Na 3. šachovnici dnes pěkně zvítězil Vojta Šafařík proti Sicilce soupeře.

pc030219.jpg
Jaroslav Horák měl na čtvrté desce partii dobře rozehranou, pak ale přišla ztráta kvality a pozice se mu rozpadla pod rukama.

pc030221.jpg
Jirka Fanta dnes hrál rovněž proti Sicilce a po zisku pěšce dovedl partii přesvědčivě k zisku celého bodu.

pc030222.jpg
Na 6. šachovnici na mě čekal nebezpečný soupeř - Vasilis Zerdaloglu, který měl před dnešním zápasem stoprocentní bilanci (3 body ze 3 partií).

pc030227.jpg
V divoké partii jsem se dostal do vyhrané koncovky, ale v kritické pozici jsem nezahrál přesně a dovolil soupeři zachránit remízu.

pc030215.jpg
Na 7. šachovnici nás dnes posílil Zdeněk Svoboda. V partii vedl o pěšce, cestu k výhře ovšem nenašel a byla z toho remíza.

pc030214.jpg
Michal Bačík dnes poprvé naskočil za Jiskru v KP II. V partii nejdřív tratil kvalitu, ovšem poté přehlédl dvoutahový mat, který mu ukázal soupeř až poté, co zapsal do partiáře výhru.

Sestava na zápas byla hotová už ve středu večer. Její skládání ale nezačalo moc dobře. Nejdřív mi totiž Radek Dryšl oznámil, že mi opět neuvolní Jaroslava Vrtala, ačkoliv jsme byli domluveni, že ho na tento zápas budeme mít k dispozici. Také Filip Dvořáček nemohl nastoupit, stejně jako Jakub Šuráň. Tak jsem jen tak - pro strýčka příhodu - zavolal Gerovi Pribilovi a ten k mému velkému nadšení řekl, že by mohl nastoupit. Stejně dobré zprávy přišly i od ostatních oslovených hráčů a když zbylo jedno místo pro písmenkového hráče, rozhodl jsem se tentokrát oslovit Michala Bačíka (host z Veselí), aby si také zahrál v KP II.

Utkání začalo pozvolna a jako první se dostal do výhody Jiří Fanta (5), který ve střední hře získal pěšce. Na ostatních šachovnicích se žádná větší pohroma nerýsovala. Jenže najednou jsem se dověděl, že vzdal Ivan Kubiš (2) a pak při obchůzce zjistil, že Jaroslav Horák (4) ztratí kvalitu. Naštěstí stál v té době už na výhru Vojta Šafařík, a tak byl stav zápasu brzy vyrovnaný - 2:2. Pak jsem se na dlouho ponořil do své partie, v níž jsem se necítil příliš dobře, ale najednou (ani nevím jak) jsem stál jasně na výhru. Jenže v kritickém momentu jsem ji vypustil, viz diagram:

pozic-solarik.jpg
Namísto vyhrávajícího tahu 71. ... f3 (který jsem zamítl proto, že jsem nechtěl pustit černého krále po černých polích) jsem zahrál slabý tah 71. ...Jc6 a dovolil soupeři zachránit remízu. A tento půlbod nám v konečném účtování právě scházel k zápasové výhře.

Dohrávaly se tak partie na první, sedmé a osmé desce. První skončila ta na první, kde Gera Pribila nakonec přetlačil svého soupeře, pronikl mu do zdánlivě pevné pozice a ve věžové koncovce prosadil svého pěšce do dámy. V tu chvíli jsme potřebovali jeden celý bod. Jenže na sedmé šachovnici partie skončila jen remízou a Michal Bačík už stál jasně na prohru. To ho mohlo mrzet, protože v partii prošel kolem výhry, viz diagram:

pozic-bacik.jpg
Michal mohl využít hrubé chyby svého soupeře (37. Dc4??) k nečekané výhře. Jenže dal dvojšach jezdcem ze špatného pole (37. ... Jg5++). Přitom po 37. ... Jf4++ mohl soupeř okamžitě dobře rozehranou partii vzdát. Škoda!

Celkově jsme tak s béčkem Univerzity pouze remizovali, ačkoliv jsme mohli (vlastně měli) zápas vyhrát.

Zde jsou partie ze zápasu:

1. Pribila - Pelikán 1:0

2. Šebek - Kubiš 1:0

3. Šafařík - Rokos 1:0

4. Brychta - Horák 1:0

5. Fanta - Absolín 1:0

6. Zerdaloglu - Solařík 0,5 : 0,5

7. Svoboda - Krejčíř 0,5 : 0,5

8. Dufek - Bačík 1:0

Zajímavostí je, že všechny dnešní výhry byly dosaženy bílými kameny. V příštím kole nás čeká zápas pravdy v Mikulově.

Ostatní výsledky 4. kola KP II C:

Jezdci Jundrov C - ŠK 1923 Sokol Kyjov 3,5 : 4,5

ŠK Veselí nad Moravou B - ŠK Duras BVK Královo Pole C 5,5 : 2,5

TJ Tatran Poštorná - Galerie Závodný Mikulov 3 : 5

Klub šachistů TJ Bučovice - ŠK Lokomotiva Brno E 2 : 6

Blíže k těmto zápasům tradičně v ozvěnách kola. Zde je ODKAZ na souhrn 4. kola očima vedoucího soutěže.

Vložil: PS

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

úspěch Strážnice

(Lubomír Řičica, 3. 12. 2017 17:20)

Gratuluju Strážnici k úspěšnému výsledku s těžkým soupeřem, klobouk dolů před hrou pana Fanty!

Re: úspěch Strážnice

(Pavel Solařík, 3. 12. 2017 20:46)

Dobrý večer, pane Řičica. Prvně chci říct, že dnešní výsledek pro nás není žádným úspěchem - viz reportáž, ale spíše ztrátou dvou bodů.. Za druhé děkuji za nabídku, kterou mi sdělil pan Fanta, ale vzhledem k faktu, že byste byl na naší soupisce v KP II další host (písmenkový hráč), asi bychom moc Vašich služeb nevyužili.. Nicméně můžeme to zkusit a doplnit Vás na soupisku, třeba se to nějak všechno sejde a nakonec nám pomůžete....