Jdi na obsah Jdi na menu
 


2. kolo KP II C : Jiskra Strážnice A - Sokol Kyjov 1923 A 2,5 : 5,5

Jiskra Strážnice   Š .K. 1923 Sokol Kyjov
PRIBILA Gerhard (ZC)   1 - 0 2015 ZUBALÍK Miroslav (Z)
KUBIŠ  Ivan (ZC)   ½ - ½ 1971 KLADŇÁK Martin (ZH)
DVOŘÁČEK Filip (H) 1857 0 - 1 2073 TRÁVNÍČEK Petr (ZH)
ŠURÁŇ Jakub (Z) 1788 0 - 1 1937 RACEK Michal (Z)
FANTA Jiří­ (Z) 1726 0 - 1 1919 MATULA Roman (Z)
SOLAĹŘÍK Pavel (Z) 1782 ½ - ½ 1818 NEDUCHAL Jiří ( H)
JURÁSEK Ondřej 1423 ½ - ½ 1835 ŠMÍD Vladimí­r (Z)
NOŽIČKA Jaroslav 1488 0 - 1 1841 ČECHAL Jan (Z)
  :

img_7710.jpg
Pohled od první šachovnice, kde dnes v souboji těžkých vah přehrál Gera Pribila Miroslava Zubalíka.

img_7711.jpg
Obě mladé pušky - Filip Dvořáček a Kuba Šuráň - dnes zahrály velmi dobře, bohužel se každý dopustil přehmatu, který ho následně stál celou partii.

img_7712.jpg
Jirka Fanta dnes čelil silnému Romanu Matulovi. Ten nejdřív získal pěšce, po vpádu do pozice bílého pak rozhodující převahu.

img_7713.jpg
Také dvojice náhradníků dnes zahrála proti zkušeným soupeřům nad očekávání dobře. Jenže Ondra dal remízu ve vyhrané pozici a Jaroslav Nožička opustil věží základní řadu a dovolil soupeři divokou partii rozhodnout.

img_7714.jpg
Pohled na hosty od osmé desky - Jan Čechal, Laďa Šmíd a Jirka Neduchal.

img_7715.jpg
Velmi silné kyjovské trio - Matula, Racek, Trávníček dnes získalo tři body (i když zas až tak kyjovské není - Petr Trávníček hostuje z Hodonína).

img_7717.jpg
První tři šachovnice hostí.

Už v polovině týdne se mi začala rozpadat sestava pod rukama. K dopředu omluvenému Jaroslavu Horákovi přibyl náhle jeho jmenovec Vrtal, kterého povolaly Prušánky do 2. ligy. Při rutinním telefonátu mi pak Vojta Šafařík oznámil, že také hrát nebude (šedesátiny jeho ženy) a bylo jasné, že půjdeme na favorita soutěže řádně oslabení. Na dvě místa náhradníků se nepodařilo sehnat ani Gabriela Halu (pro změnu třicetiny jeho ženy), ani Zdeňka Svobodu - necítil se fit, a tak byli do zbraně povolání Ondřej Jurásek a Jaroslavem Nožičkou. Naštěstí z Brna přijel pomoct Filip Dvořáček a šlo se na věc. Utkání začalo rychlou remízou na druhé a šesté šachovnici, na zbylých se pak odehrávaly líté boje. Bohužel Kuba Šuráň namísto ústupu jezdce zpátky na f6 zahrál slabě střelcem a už se vezl. Také Jirka Fanta (5) tratil pěšce. Jediný, kdo stál v tu chvíli dobře, byl Gera Pribila (1). Filip Dvořáček hrál s favorizovaným Petrem Trávníčkem také velmi dobrou a vyrovnanou partii a nic nenasvědčovalo tomu, že by měl prohrát. Také pohled na poslední dvě šachovnice byl zajímavý. Ondra Jurásek (7) stál dobře a když Jan Čechal vrátil Jaroslavu Nožičkovi kvalitu (podle mě zbytečně), rýsoval se pro našeho hráče také zisk nějakého (půl)bodu. Jenže pak se začaly dít věci. Nejdřív kapituloval Kuba Šuráň, aby následně dotáhl precizně hrající Gera Pribila svoji partii k pěkné výhře. Poté nabídl Laďa Šmíd remízu Ondrovi Juráskovi a ten mu div neurval ruku. Jenže pak si Ondra vyslechl od Ivana Kubiše, že se nešel poradit, protože vzal půlku ve chvíli, kdy byl jasně vyhraný, škoda. Jaroslav Nožička pak chybně reagoval a po tahu Vf6 byl ztracený. Také Filda Dvořáček najednou podepisoval partiář, kde jsem však namísto půlky nechápavě hleděl na výsledek 0:1 - špatný odskok králem. Jako poslední dohrával Jirka Fanta, ale nutno podotknout, že tahal už beznadějnou pozici. S favoritem soutěže jsme tak prohráli naprosto jasně, ale sám Laďa Šmíd přiznal, že to v průběhu zápasu tak jasné vůbec nebylo, no posuďte sami:

Pribila - Zubalík:

Na 1. šachovnici sehrál Gera partii precizně, ve střední hře získal pěšce a tuto výhodu postupně realizoval až k zisku celého bodu. Bohužel dnes jako jediný z domácího týmu.

Kladňák - Kubiš:

Na dvojce se utkali staří známi. Ivan se s Martinem utkal už poněkolikáté, a tak bylo jasné, že jeden druhého těžko překvapí. Nakonec z toho byla "velmistrovská remíza".

Dvořáček - Trávníček:

Na třetí desce se Filip svého silného soupeře nezalekl a sehrál s ním více než vyrovnanou partii. Ve střední hře vsadil Petr na manévry svojí dámou, které se staly rozhodujícím faktorem partie, neboť Filda odskočil králem chybně na b3 a partii po odpovědi soupeře okamžitě vzdal, škoda!

Racek - Šuráň:

Na čtvrté hostující Michal rozehrál své oblíbené zahájení, nicméně ve střední hře přehlédl braní černého střelce na b2 a rýsovala se zajímavá hra proti dvojici černých střelců. Bohužel si Kuba nevšiml, že jezdec musí zpátky na f6 a karta se najednou obrátila. Závěr partie byl už v režii zkušeného hostujícího borce.

Fanta - Matula:

Na páté šachovnici hrál Jirka Fanta proti Sicilce a vsadil na svoji oblíbenou pevnou pozic. Jenže proti němu stál všemi mastmi mazaný soupeř, který postupným manévrováním nejprve získal pěšce, poté vpadl svojí těžkou jízdou přes A sloupec do tábora soupeře, svázal jeho figury a po jeho chybném braní na f7 navíc získal kvalitu a partii jednoduše vyhrál.

Neduchal - Solařík:

Popravdě nebyl jsem nadšený ze svého dnešního soupeře na šesté šachovnici. S Jirkou jsem se utkal po čtvrté a znovu jsem nedokázal vyhrát. Můj soupeř se odhodlal k útoku na královském křídle, kde jsem viděl hlavní obranu v manévru dámy c2 - f5. Ovšem můj soupeř se rozhodl, že mi tento manévr neumožní, a tak jsem po opakování tahů nabídl remízu, která byla přijatá.

Jurásek - Šmíd:

Ondra už před čtrnácti dny ztratil dobře rozehranou partii s Janem Čechalem (v níž se vlastně porazil sám - viz ODKAZ na report ze zápasu B-týmů) a dnes čelil na sedmé desce dalšímu zkušenému soupeři. Laďa Šmíd však nevěděl, jak na Ondru vyzrát a v závěru partie to zkusil vpádem věže přes H sloupec. Tím ale oslabil svoji osmou řadu a kdyby Ondra zbrkle nepřijal remízu, možná by si všiml, že ve chvíli, kdy ji podepsal, už neměl černý pořádnou obranu (po 38. Dxg3 - hrozí Dg8 nebo Dg6 v kombinaci s Vc7...).

Čechal - Nožička:

Také Jaroslav Nožička čelil na sedmé šachovnici ELOvě silnějšímu soupeři. Po ztrátě kvality to s ním vypadalo nahnutě, ovšem jeho protivník mu kvalitu gentlemansky vrátil a šlo se do zajímavé koncovky, v níž rozhodla oslabená osmá řada našeho hráče.

Ostatní výsledky 2. kola KP II C:

Bučovice - Mikulov 5,5 : 2,5

Lokomotiva Brno E - Univerzita Brno B 5,5 : 2,5 (viz ODKAZ na reportáž pana Kalendovského)

Poštorná - Duras Královo Pole C 2,5 : 5,5

Veselí nad Moravou B - Jezdci Jundrov C 5,5 : 2,5

Tedy pětkrát výsledek 5,5 : 2,5, což je velká kuriozita. Zápasům 2. kola se budu ještě věnovat v tradičních ozvěnách.

Vložil: PS

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Nedělní utkání

(Vladimír Jurutka, 6. 11. 2017 21:01)

Pánové Vrtal a Šafařík chyběli, to se nedá nic dělat, ale jinak zajímavé pěkné partie. Strážničané hráli srdnatě s "jiskrou" i proti ELOvě silnějším soupeřům. To se cení.

Re: Nedělní utkání

(Pavel Solařík, 8. 11. 2017 8:12)

Ano, pane Jurutka, byl to nečekaně vyrovnaný zápas, vlastně stejně jako ten první Kyjovský s Poštornou.. Ale nakonec slavila úspěch větší síla, nebo chcete-li zkušenost. Mějte se.