Jdi na obsah Jdi na menu
 


Hráči Jiskry pod drobnohledem - SHRNUTÍ SEZONY

Strážnická Jiskra má za sebou velmi povedenou sezonu, když její A-tým ovládl bez jediné prohry okresní přebor první třídy a v příštím ročníku se představí v krajské soutěži. Z tohoto pohledu půjde o přelomovou sezonu. Zato B-tým odehrál OP dvojku tak trochu ve stínu těchto událostí a ve své soutěži skončil až na předposlední příčce. Jelikož je sezona za námi, je čas na bilancování a hodnocení jednotlivých hráčů:

HRÁČI A-TÝMU DLE SOUPISKY:

1. Gabriel Hala

2 zápasy, 0,5 bodu, 25 % úspěšnost

Gabriel mohl nastupovat pouze v první části sezony, a to v zápasech hraných do Vánoc. Do cesty se mu postavili dva silní soupeři, a to Janové Kocáb a Skalka. Zatímco v prvním případě náš hráč stál lépe a sahal po výhře, tak ve druhé partii udělal chybu, po níž se vezl až k porážce. Přesto je to hráč, ne kterém chceme i do budoucna stavět. Šachy umí velmi dobře, jenom ten čas, to je jeho největší nepřítel.

2. Ivan Kubiš

4 zápasy, 2 body, 50 % úspěšnost

Ivan byl takovou falešnou jedničkou týmu. Po slabším minulém ročníku letos předvedl lepší výkony a ani jednou neprohrál. Na druhou stranu sice ani jednou nevyhrál, ale jak už jsem psal - klíčem k našemu letošnímu úspěchu bylo to, že jsme prohráli minimum partií. S Ivanem počítáme i do budoucna na přední šachovnice.

3. Vojtěch Šafařík

7 zápasů, 5 bodů, 71,43 % úspěšnost

Největší persona našeho klubu a tahoun v jedné osobě. Vojta má za sebou bohatou šachovou kariéru a já doufám, že značná část je stále před ním! Letos se blýskl několika vydařenými partiemi, k čemuž mu pomohla i důkladná domácí analýza partií v programu Fritz. Hlavně si vážím, že byl ochotný pravidelně nastupovat a doufám, že mu chuť do šachů vydrží i nadále!

4. Pavel Solařík

7 zápasů, 4 body, 57,14 % úspěšnost

Je těžké hodnotit sám sebe. Pochválit se nemám za co, na druhou stranu se mi poprvé podařilo odehrát sezonu bez zápasové prohry. Nakonec jsem skončil s úspěšností těsně nad padesáti procenty, což není žádná sláva. Šachu věnuji hodně času, především pomocí hraní online partií a každodenního tréninku taktiky, ovšem nedostává se mi času na studium teorie a důkladnou analýzu partií. Tady stále vidím své slabiny.

5. Jakub Šuráň

8 partií, 5,5 bodu, 68,75 % úspěšnost

Jediný hráč, který odehrál všechny zápasy. A jediný, kdo Kubu dokázal v áčku porazit, byl silný Milan Zpěvák. Kuba je výkonnostně na vzestupu a stal se platným a důležitým členem našeho týmu. Kéž by bylo víc takových mladých talentů!

6. Jaroslav Horák

5 partií, 4,5 bodu, 90 % úspěšnost

Jeden z našich trumfů, ukrytých na zadních šachovnicích. Tam jsme pana Horáka napsali na jeho vlastní žádost a náramně mu to prospělo. Je pravda, že jeho soupeři byli slabší, ale například v posledním kole si poradil s do té doby stoprocentním Janem Hejdou z Kyjova. Pan Horák má obrovské zkušenosti z krajského přeboru ve Bzenci a já doufám, že je zúročí i v příštím ročníku!

7. Jiří Fanta

7 partií, 6 bodů, 85,71 % úspěšnost

Pan Fanta je ikonou Jiskry, za niž nejen, že hraje už dlouhá desetiletí, ale vede její kroniku. V letošní sezoně podával velmi dobré výkony a jeho body byly velmi prospěšné. Jako jeden z mála nechybí na žádném tréninku a pilně studuje i teorii. Doufám, že mu zdraví vydrží i nadále a za Jiskru ještě odehraje řadu povedených partií.

8. Ondřej Jurásek

7 partií, 4,5 bodu, 64,29 % úspěšnost

Ondra rovněž prožil velmi dobrou sezonu a nebýt přehmatu s Ivanem Rožkem, tak ji mohl odehrát bez porážky. Především v první polovině sezony velmi přispěl svými body. Snad bude mít čas na šachy i po narození dítěte.

9. Zdeněk Svoboda

1 partie, 1 bod, 100 % úspěšnost

Zdeněk sice nastoupil hned v prvním zápase, ale pak se kvůli zdravotním potížím odmlčel. Vůli hrát projevil až na konci sezony, a tak nastoupil alespoň za béčko. Jestli mu zdraví dovolí, rád ho uvidím za šachovnicí i v příštím ročníku!

10. Libor Šišák

Už před sezonou Libor avizoval, že se stěhuje do Podivína a bude to mít s hraním velmi složité. Přesto jsem se ho snažil kontaktovat jak po telefonu, tak mailem, ale bez odezvy. A tak se zdá, že s ním pro příští sezonu už nemůžeme počítat.

11. Zděnek Bína

3 partie, 3 body, 100 % úspěšnost

Zdeněk prožil jednu ze svých nejlepších sezon za áčko Jiskry. Ve všech třech partiích dokázal zvítězit a za zmínku stojí především jeho pěkná výhra v posledním kole v Kyjově. Také Zdeněk pravidelně navštěvuje tréninky a já jsem rád, že je ochotný také pravidelně nastupovat.

12. Jaroslav Nožička

1 zápas, 1 bod, 100 % úspěšnost

Pan Nožička většinu sezony promarodil a za áčko se mi ho podařilo nasadit pouze v jednom případě. A on hned ukázal, že je stále platným hráčem. Snad mu bude v příštím ročníku zdraví sloužit lépe a zasedne  k šachovnici častěji!

13. Martin Benovič

1 partie, 0 bodů, 0 % úspěšnost

Martin je šachový nadšenec, který vede kroužek pro děti. Za áčko však nastoupil pouze jednou, jinak byl kapitánem béčka, kde hrával pravidelně. Martin je stále na začátku své šachové kariéry a určitě se bude postupně zlepšovat.

14. Jiří Kořínek

1 partie, 0 bodů, 0 % úspěšnost

Také Jirka hrál za áčko pouze jednou a stejně "úspěšně" jako Martin. Přesto bych byl rád, kdyby u šachů zůstal a hrával pravidelně za béčko. Tento věčný šprýmař se v letošní sezoně blýskl hláškou ve Veselí, kde po ztrátě dámy vstal od stolu a pošeptal mi: "Budete muset zabojovat".

15. Josef Šťastný

1 zápas, 0,5 bodu, 50 % úspěšnost

Také Jožku jsem se snažil nasadit častěji, ale kvůli studijním povinnostem pravidelně odmítal. Doufám, že v příští sezoně odehraje víc zápasů. Letos v áčku nastoupil pouze ve 2. kole, kde mu doslova protekla výhra mezi prsty. Ale je mladý a byla by škoda, kdyby se šachu nevěnoval dál.

16. Pavel Bartošek

1 zápas, 0,5 bodu, 50 % úspěšnost

Host z Kněždubu nám letos pomohl jenom v jednom zápase. Pro příští sezony, v níž bychom měli mít jeden tým v krajském přeboru a druhý v OP 1 bychom však rádi navázali s týmem Kněždubu užší spolupráci, minimálně na úrovni hostování. To se však bude rozhodovat až v létě.

17. Miroslav Bartošek

Pavlův bratr letos za Jiskru nenastoupil a věnoval se naplno hraní v Kněždubu, kde měly jeho výkony opět vzestupnou tendenci. Také o Mirkovi platí výše psané.

HRÁČI B-TÝMU DLE SOUPISKY:

1. Jakub Šuráň

5 partií, 1,5 bodu, 30 % úspěšnost

Zdá se mi, že Kuba letos hrál v béčku takzvaně na půl plynu. Jeho výkony totiž byly diametrálně odlišné od těch, které svedl s daleko silnějšími hráči v OP 1. A nutno podotknout, že si i v OP 2 dokázal připravit výborné pozice, které však ztratil doslova mávnutím proutku. V příštím ročníku Kubu čekají ještě těžší soupeři, což bude ideální příležitost k jeho dalšímu šachovému růstu.

2. Jiří Fanta

8 partií, 5 bodů, 62,5 % úspěšnost

Jirka Fanta nastoupil v OP 2 ke všem zápasům a o sezónní neporazitelnost přišel až v posledním kole. Přesto byl největším tahounem našeho béčka a svými výkony šel ostatním příkladem. Také v příští sezoně projevil zájem hrát pravidelně jak za A tak za B tým.

3. Michal Bačík

3 partie, 0,5 bodu, 16,67 % úspěšnost

Michal je našim odchovancem, nicméně jsme mu umožnili přestup do Veselí, kde nastupuje pravidelně v OP 1 (57,14 %). Bohužel i jeho postihl takzvaný paradox OP 2, tedy nižší a papírově slabší soutěže, v níž dosáhl výrazně nižší úspěšnosti. Těžko říct, čím to je, že ze tří partií uhrál jenom půl bodu, dle mého názoru je to v jeho hlavě. Hlava šachisty ta totiž dokáže věci!

4. Zdeněk Bína

7 partií, 1,5 bodu, 21,43 % úspěšnost

A máme tu další případ tzv. paradoxu OP 2. Zdeněk totiž ve vyšší soutěži vyhrál všechny tři partie, v té nižší ale nedokázal zvítězit ani jedenkrát. Každopádně mu patří velký dík coby jednomu ze dvou řidičů, kteří se starali o odvozy na zápasy venku. Doufám, že i v příští sezoně bude pravidelně nastupovat!

5. Jaroslav Nožička

2 partie, 1,5 bodu, 75 % úspěšnost

Dlouho to vypadalo, že nám pan Nožička nestihne díky táhlé chřipce odehrát ani dva povinné zápasy. Nakonec se to podařilo a on se stal platnou součástí týmu. Jsem rád, že se nám pan Nožička vrátil k šachovnici po jeho loňském sporu s bývalým vedoucím oddílu, protože dle mého názoru má stále dostatečnou výkonnost i na OP 1. Snad mu zdraví dovolí odehrát příští rok víc zápasů!

6. Martin Benovič

6 zápasů, 3 body, 50 % úspěšnost

Martin se v průběhu sezony stal kapitánem béčka (původně jím byl Jiří Fanta) a podílel se na příkladné přípravě hrací místnosti na zápasy. Jak už jsem psal - převzal rovněž po Mirkovi Múčkovi vedení šachového kroužku na DDM. Tím se stává důležitou osobou našeho klubu. Snad mu elán vydrží i nadále!

7. Josef Šťastný

3 partie, 1 bod, 33,33 % úspěšnost

Jak už bylo řečeno, přestal nám Jožka v průběhu sezony nastupovat ze studijních důvodů. Doufejme, že u šachů zůstane i nadále, protože ho baví a hlavně je mladý.

8. Zdeněk Svoboda

1 zápas, 1 bod, 100 % úspěšnost

Škoda, že se Zdeněk přihlásil o slovo až v závěru sezony. Jenže když zdraví neslouží, těžko se soustředit na hru. Doufejme, že se to zlepší a Zdeněk nám začne znovu hrávat!

9. Jiří Kořínek

2 zápasy, 2 body, 100 % úspěšnost

Další řidič, který byl připravený zabezpečit odvoz na venkovní zápasy. Jirka má za sebou dlouhá léta u šachů, během nichž nastupoval dokonce za Strážnici pod Věží. Doufám, že se mi ho i přes brblání povede častěji nahnat k šachovnici (úsměv).

10. Johana Hrušková

11. Karel Hruška

12. Oliver Okénka

13. Dalibor Okénka

Děti, které přivedl do oddílu Mirek Múčka, byly příslibem pro Jiskru do budoucna. Bohužel s Mirkovým odchodem jejich šachová aktivita úplně opadla, což je škoda.

14. František Vodica

2 zápasy, 1 bod, 50 % úspěšnost

Šachový nadšenec, jehož dostat k šachovnici je stejně těžké, jako chytit mouchu čínskými hůlkami (úsměv). Přesto nám letos dvakrát pomohl při problémech se sestavou, potřetí už ale odmítl. Dle jeho slov už s ním nemáme počítat, přesto nám na soupisce zůstává, protože čert nikdy nespí.

Vložil: Pavel Solařík

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

poděkování

(Vladimír Jurutka, 24. 3. 2017 13:10)

K blahopřání k titulu mistra okresu Hodonín bych chtěl za sebe připojit ještě poděkování za celoroční fundované, obsáhlé, pohotové a hlavně seriózní zpravodajství z šachových okresních soutěží. Těším se, že v příští sezóně k němu přibudou i zprávy a reportáže z krajského přeboru :-)

Re: poděkování

(Pavel Solařík, 28. 3. 2017 11:15)

Děkuji za pochvalu. Jsem rád za každý kladný ohlas na náš web, protože ho dělám rád a s chutí :)