Jdi na obsah Jdi na menu
 


Šachisté Jiskry pod mikroskopem - SHRNUTÍ SEZONY 15/16

Jestliže jsem loni psal, že má strážnická Jiskra za sebou jednu ze svých nejlepších sezon, tak teď musím napsat pravý opak. Tým se právě skončeným ročníkem OP I spíše protloukal a cestou sbíral jednu prohru za druhou. Pravda často to byly porážky velmi těsné (třikrát z pěti proher skóre 3:4), ale na to se historie ptát nebude. Konečná bilance jedné výhry, dvou remíz a pěti porážek je skutečně tristní. Já se už tradičně zaměřím na výkony jednotlivých hráčů v sezoně 15/16:

HRÁČI DLE SOUPISKY:

1. Gabriel Hala

3 zápasy, 1,5 bodu, 50% úspěšnost

S Gábinem se znám už z pionýrského tábora někde z 80tých let na Lučině a už tenkrát vynikal mezi ostatními svým talentem na deskové hry. A právě ze svého talentu těží dodnes, neboť s minimálním tréninkem (občasné hraní online partií na chess.com) je stále schopen měřit se s těmi nejlepšími hráči v soutěži. Letos to jen potvrdil, když si na něj nepřišel například ani druhou ligou ostřílený a všemi mastmi mazaný Josef Mayer. Jen škoda, že se mně nepodařilo naši jedničku dostat častěji za šachovnici. Přesto odvedl dobrou práci a i do budoucna s ním počítáme na přední desky.

2. Jaroslav Horák

7 zápasů, 1,5 bodu, 21,43% úspěšnost

Když jsem panu Horákovi volal tu novinku, která se upekla jednoho letního večera na zahrádce restaurace Pod Věží, zhrozil se, že ho chceme napsat na druhou šachovnici před pány Kubiše a Šafaříka. Bylo mu totiž jasné, že jeho pozice dvojky bude díky častým absencím Gabriela Haly spíše papírová a že bude hrávat především na první šachovnici. Dle mého názoru u pana Horáka sehrála hlavní roli hlava, neboť šel už do zápasu s tím, že hraje na první šachovnici a přitom si myslím, že na dost soupeřů měl. Jeho partie často rozhodovaly maličkosti, které jeho protivníci dokázali nemilosrdně trestat. Experiment se soupiskou se nám příliš neosvědčil a pro příští sezonu se vrátíme k více zaběhnutému modelu. Panu Horákovi přesto patří uznání za to, že se i přes nevalnou bilanci nevymlouval ze zápasu a pravidelně nastupoval. Pro nás je stále velmi platným a důležitým hráčem a i do budoucna by měl být základním kamenem naší soupisky.

3. Ivan Kubiš

5 zápasů, 1,5 bodu, 30% úspěšnost

Těžko hodnotit výkony pana Kubiše z pozice o třídu horšího šachisty. Dle mého názoru ale v pozicích zbytečně hledal víc, než opravdu ukrývaly. Pravidlem právě skončené sezony se staly naše pondělní telefonické hovory, v nichž mi popisoval, jak měl jednoduše partii vyhranou a přitom ji tak hloupě prohrál. Pravdou je, že naše slovenská posila zahrála hluboce pod svými možnostmi a využila jen zlomek svého potenciálu. Ivan ale jako jeden z mála ukázal velkou bojovnost, když několikrát odmítl nabízenou remízu se slovy, že chce bojovat pro tým. To je ale v něm. On byl vždy proti podepisování rychlých remíz v pozicích, kde se toho mohlo ještě tolik stát.. Každopádně doufám, že tato sezona byla jenom výjimečným zakolísáním a že se skalický střelec brzy vrátí zpět ke svým obvyklým výkonům.

4. Pavel Solařík

6 zápasů, 2,5 bodu, 41,67% úspěšnost

Na tohoto šachistu mám dnes spadeno a nenechám na něm nit suchou (úsměv). Se svými výkony nejsem a nemůžu být vůbec spokojený. Opět jsem se nedokázal vyvarovat hloupých chyb, které mě stály cenné body, které v konečném účtování chyběly i týmu. Problém je asi v hlavě, neboť jakmile zasednu za šachovnici "v barvách" jiskry a hlavně z pozice jejího kapitána, jakoby mi nervozita svázala ruce. Asi mi až příliš záleží na výsledcích týmu a nedokážu se plně soustředit pouze na svoji partii. Nedokážu udrže pozornost a někde v jejím průběhu udělám chybu, která mě pak straší ještě celý týden. Letos jsem svému týmu příliš nepomohl a také já jsem hrál daleko za svými možnostmi. Těžko říct, co vlastně zlepšit. Na větší trénink a přípravu na partie nemám čas. V květnu mám v plánu zúčastnit se šachového turnaje Ostravský koník, kde si otestuju, zda moje chyby opravdu pramení ze starosti o výsledek týmu, nebo je problém opravdu někde ve mně. Pomalu se mi ale zdá, že chyby v partiích jsou prostě mým koloritem a bude velmi těžké se jich vyvarovat. Beru si to za úkol, tak uvidíme.

5. Vojtěch Šafařík

7 partií, 5,5 bodu, 78,57% úspěšnost

Za bukem schovaná největší hvězda našeho týmu opět splnila svoji roli, když se stala nejlepším hráčem Jiskry. Přesto si myslím, že mohl Vojta mít ještě o bod víc, a to z partií v prvních dvou kolech. Překopání soupisky byl právě jeho nápad se slovy, že mládí má jít vpřed a že on to bude jistit na zadu. Přesto zastávám názor, že Vojtovo místo je na vrcholu soupisky, neboť má tolik zkušeností a šachového talentu, že mu jednoduše pozice pátého hráče soupisky nesluší. Uvidíme, jak dopadne naše předsezónní porada, každopádně budu apelovat na jeho návrat na předek soupisky. Za Vojtu jsem hrozně rád. Nejen, že je pravidelně našim nejlepším hráčem, ale v týmu působí i jako nepsaný vůdce. Jeho autorita je pokaždé velmi znatelná a myslím si, že každý tým v naší soutěži by ho chtěl mít ve svém kádru. A já doufám, že mu elán do šachů vydrží, neboť je to náš nejdůležitější hráč!

6. Jiří Fanta

8 partií, 5 bodů, 62,50 % úspěšnost

Další ikona našeho týmu! Těžko bych spočítal, kolikátou sezonu pan Fanta vlastně za Jiskru už kroutí. A nejen to! Pravidelně patří k našim nejlepším hráčům a máme v něm velkou jistotu, co se bodů týče. Malé pokárání by sice snesl za několik ukvapených remíz v lepších pozicích, nicméně v jiných partiích nám to zase vrátil. Jeho chuť do šachu je správně nakažlivá a nejen že hrává i za B-tým, ale chodí i jako jeden z mála na každý trénink.  A je-li příležitost, rád se účastní i letních šachových turnajů. Pokud jeho zdravotní stav (o který pečuje pravidelným cvičením jógy) dovolí i v budoucnu, počítáme s ním znovu do základní sestavy! Máme v něm totiž velkou jistotu stabilních a dobrých výkonů.

7. Ondřej Jurásek

6 partií, 2 body, 33,33 % úspěšnost

Ondra se v letošní sezoně rovněž trápil a zakončil ji bez jediné výhry. Jeho body nám také chyběly. Přestože byl psaný na sedmé šachovnici, tak často nastupoval výš. To však není omluva, neboť už ze zápasů Kněždubu v OP I byl zvyklý hrávat kolem 4. šachovnice. Těžko říct, co stálo za jeho letošním zhoršením, přesto doufám, že to je pouze dočasný výkyv a že nám v budoucnu začne znovu sbírat body a my v něm budeme mít na zadu zase spolehlivou oporu.

8. Zděněk Svoboda

Bohužel se mi nepodařilo pana Svobodu dostat k žádnému zápasu. Za jeho absencí stojí jeho zdravotní stav.

9. Miroslav Múčka

1 partie, 0,5 bodu, 50 % úspěšnost

Mira se letos věnoval především vedení B-týmu a nastupoval za něj. V áčku vypomohl pouze v jednom zápase, a to proti silným Prušánkám. Na jeho absenci si však budeme muset zvyknout, neboť nedávno ohlásil svůj konec v klubu nejen na pozici vedoucího, ale i z pozice hráče. Ztratíme v něm tedy nejen člověka, který stál za bezvadným fungováním Jiskry jako klubu, ale také vedoucího mládeže a v neposlední řadě hráče. Důvody, které Miru k tomuto rozhodnutí vedly, neznám, ale máme spolu ještě sezení a k jeho konci v Jiskře bude věnován speciální článek. Tak či onak Jiskra po letech přichází o svoji duši a bude velmi těžké Miru nahradit.

10. Libor Šišák

2 zápasy, 1,5 bodu, 75 % úspěšnost

Další hráč, který nám v sezoně po čertech chyběl. Ve dvou zápasech, do kterých nastoupil, dokázal nasbírat jeden a půl bodu, ale do dalších ho už nepustily pracovní a rodinné povinnosti. Před sezonou jsem spoléhal na jeho pravidelný bodový přínos pro tým, ale to jsem ještě netušil, že nastoupí pouze dvakrát. Snad se nám podaří v příštím ročníku častěji domluvit.

11. Zdeněk Bína

3 zápasy, 1 bod, 33,33 % úspěšnost

Zdeněk je dalším neúnavným hráčem, který pravidelně nastupuje k zápasům Jiskry. Pravda letos hrával převážně za B-tým, ale třikrát vypomohl i v áčku. Je prototypem hráče, jemuž můžu zazvonit u dveří v neděli ráno a on půjde hrát. Žádné výmluvy, žádné důvody, proč nemůže. Výsledkově to sice letos nebylo za áčko zrovna valné, ale já věřím, že se Zdeňkovi podaří otočit kormidlem svých výkonů zase správným směrem a do budoucna posbírá víc bodů!

12. Jaroslav Nožička

2 zápasy, 0,5 bodu, 25 % úspěšnost

Také pan Nožička patří k tradičním oporám týmu, jenže také on letos hrával především za béčko. Na jeho častých absencích se projevují zdravotní peripetie a Mira Múčka mu dokonce dočasně pozastavil činnost. My jsme však domluveni, že pana Nožičku znovu na soupisku napíšeme, pokud mu zdravotní stav dovolí a pokud bude mít stále chuť do šachu. Já osobně stojím o to, aby za Jiskru ještě hrál!

13. Jiří Kořínek

2 zápasy, 0,5 bodu, 25 % úspěšnost

S Jirkou se často potkávám v hospůdce na Šenku a pokaždé vedeme šachovou debatu. Jeho zapálení pro šachy je stále velmi silné a také on nastupoval jak za béčko, tak za áčko. Když mu chuť vydrží, nevidím důvod s ním do budoucna nepočítat.

14. Pavel Bartošek

1 zápas, 0 bodů, 0 % úspěšnost

Pavel je hráčem Kněždubu a našemu týmu pravidelně pomáhá coby host. Letos mu však vyšel hrát pouze jediný zápas, v němž nestačil na mladého Václava Ochotného. Já zastávám názor, že Pavel hraje podle toho, jaký má zrovna den. Někdy je schopen porazit i silnějšího soupeře, jindy zase hloupě prohrát se soupeřem slabším. Na soupisce však plní důležitou roli pomocníka při problémech se sestavou. Letos mu však častější výpomoc nedovolily pracovní a rodinné povinnosti.

15. Miroslav Bartošek

1 zápas, 0 bodů, 0 % úspěšnost

Pavlův bratr a stejný případ. Rovněž hráč Kněždubu, u nás rovněž host, rovněž nastoupil do jednoho zápasu, který rovněž prohrál. Až mě napadá věta: "Tuček a Šlajs - stejné chyby, stejné známky".. Také Miru jsem oslovil víckrát s žádostí o pomoc, také on z různých důvodů nemohl nastoupit do více zápasů.

16. Jakub Šuráň

2 zápasy, 1,5 bodu, 75 % úspěšnost

Kde se vzal, tu se vzal, začal Kuba chodit do šachového kroužku k Mirovi Múčkovi. A ejhle - okamžitě na sebe upozornil velkým smyslem pro tuto hru. Od začátku sezony nastupoval za B-tým, v němž dosáhl úctyhodné bilance, tedy devíti výher v devíti zápasech. Proto byl také v polovině sezony doplněn na soupisku áčka. V něm sice nejprve ztratil výhodu v partii s Fanou Schottlem a pouze remizoval, ovšem jeho další partie a velmi pěkná výhra se zkušeným Jaroslavem Beránkem už byla pastva pro oči! S Kubou počítám pro příští sezonu do základní sestavy áčka a doufám, že mu hlavu nepopletou holky a i nadále mu vydrží jeho láska k černobílým polím!

Autor: PS