Jdi na obsah Jdi na menu
 


Krok zpět v OP I

Na webu Šachového svazu České Republiky už visí rozpis soutěže OP I pro novou sezonu (rozpis zápasů ZDE) a z uveřejněného je jisté, že do nové sezony nastoupí v OP I devět týmů, což má negativní důsledky na herní systém této soutěže.

Prsty v tom tak trochu mají naši šachoví přátelé z Veselí nad Moravou, kteří se rozhodli využít postupu svého "Déčka", které loni vyhrálo OP dvojku, a to i přesto, že OP jedničce už mají své "Céčko". Není to nikterak nová situace, například v krajském přeboru nedávno působily dva týmy Poštorné, nicméně je to neobvyklé, aby jeden oddíl měl hned dvě mužstva v jedné soutěži.

Jelikož se tedy počet týmů rozrostl v OP I na devět, nebude se hrát populární systém základní části a PLAY-OFF (potažmo PLAY-OUT) a soutěž se vrací ke starému modelu - tedy pouze tzv. základní část. Výsledkem je, že jednotlivé týmy odehrají pouze 8 kol (každé kolo bude mít lichý tým volno) namísto dosavadních 10ti. Navíc bude mít staronový model dopad na atraktivitu soutěže. Uveďme si příklad. Jestliže se hlavnímu favoritovi - týmu Prušánek - podaří znovu kosit své soupeře tak, jako loni, bude de facto po pátém kole hotovo a ve zbytku soutěže nebude o co hrát. Jelikož se nebude hrát tzv. PLAY-OFF, může si kterýkoliv tým zajistit titul už dlouho dopředu a zbývající kola se budou hrát tak trochu z povinnosti. Druhou stranou mince je to, co uvádí Petr Krolop na svém blogu (viz ODKAZ), tedy že za už tak vysoké poplatky si hráči v OP I zahrají o celé dvě kola méně, tedy pouhopouhých osm zápasů. Vznesl jsem e-mailem dotaz na vedoucího soutěže - Ing. Trávníčka, zda by šlo aplikovat model s PLAY-OFF i na devět týmů (první čtyři do PLAY-OFF, posledních pět do PLAY-OUT), ale dostal jsem negativní odpověď. Cituji: "Po doplnění na 9 týmů se bude hrát jen 9. kol bez nadstavbové části. Časově by to nevycházelo (9+3 = 12 kol), hrálo by se až do května". Dle mého názoru by celá věc zasloužila "hlasování", tedy vyjádření jednotlivých oddílů. Já osobně jsem zklamaný, protože se systém s nadstavbovou částí (soudě podle ohlasů) skvěle uchytil a vnesl do soutěže "nový vítr" a především ji obrovským způsobem zatraktivnil. Návrat ke starému modelu je podle mě jednoznačný krok zpět.

Autor: Pavel Solařík