Jdi na obsah Jdi na menu
 


Žhavé novinky z Jiskry

Tento článek přináší nejnovější aktuality z klubu Jiskra Strážnice. Včera totiž konečně proběhla týmová porada, při níž bylo probráno hodně věcí, především pak otázka (ne)účasti Jiskry ve vyšší soutěži, tedy KP II. Výsledkem porady jsou dva důležité body:

1. Jiskra Strážnice NEVYUŽIJE své právo postupu do vyšší soutěže a v příští sezoně ZNOVU NASTOUPÍ do OP I

K tomuto bodu bych rád napsal několik vět. Už delší dobu se na různých webových stránkách hojně polemizovalo o tom, zda Jiskra Strážnice využije své právo postupu do KP II. Převažovaly hlasy, že bychom měli postup vzít, neboť by bylo dobré, kdyby v této soutěži přibyl další klub z okresu Hodonín. Vidina postupu byla pro nás velmi lákavá, to nezastíráme, nicméně bylo jasné, že bez posílení kádru bychom na úroveň vyšší soutěže neměli. Rozhodně odmítáme razit filozofii postupu za každou cenu, abychom pak ve vyšší soutěži hráli roli "dalších Bučovic" a potáceli se od porážky k porážce. V této roli byla Jiskra mnoho let již v OP I a naším hlavním cílem je pozvednout šachy ve Strážnici na vyšší úroveň, neboť v tomto městě se vždy hrál skvělý šach!
K otázce posílení kádru napíšu jenom tolik, že není kde brát. Pokud bychom měli postup do KP II vzít, potřebovali bychom na 1. šachovnici silného hráče (ELO min. 2050 a víc). Měli jsme v hledáčku pár hráčů, ale všichni odmítli. Dále by museli přijít alespoň dva hráči s lepší výkonností (ELO +/- 1850). Na okrese je jich mnoho, jenže všichni už hrají krajský přebor za Veselí, Hodonín, Kyjov, nebo Prušánky. Tudíž jejich příchod do Strážnice nepřipadá v úvahu. Vlastně se nám podařilo domluvit jednoho hráče, který by mohl Jiskru posílit už v příští sezoně, ale dokud nebude vše domluveno, tak jeho jméno nebudeme zveřejňovat.
Dalším "proti" byla rovněž forma hráčů Jiskry a jejich neschopnost se scházet k pravidelným tréninkům ve větším počtu. Citelně chybí především analýza partií, respektive chyb, ze kterých by se měli hráči poučit. Mimo trénink by nebylo od věci sehrát například oddílový přebor, ale na to jaksi nejsou lidi, ani čas. A s tímto přístupem bychom opravdu neměli v KP II co dělat. Naším cílem pro příští sezonu tedy bude pokusit se obhájit titul přeborníků okresu a otázku postupu do vyšší soutěže odkládáme na jindy. Krajský přebor však pro nás zůstává i nadále velkým lákadlem, a tak určitě nechceme tuto kapitolu definitivně uzavírat. Jenom v současné době pro to nejsou ideální podmínky..

2. Jiskra Strážnice od příští sezony zakládá rezervní tým, tedy v OP II nastoupí Jiskra Strážnice B

Ke druhému bodu bych rád napsal, že otázka založení "Béčka" se probírala už před startem minulé sezony, ale nakonec z toho sešlo proto, že by se o to neměl kdo starat. Nyní bude situace taková, že se do B-týmu přesune na pozici vedoucího Miroslav Múčka a v A-týmu bude působit coby volný hráč. To samé (ale opačným směrem) bude platit o Jiřím Fantovi, který by měl plnit roli jedničky v OP II. Rezervní tým bude ale hlavně a především sloužit k tomu, aby si mohli zahrát všichni hráči, na které se v OP I kvůli přetlaku šachistů nedostalo. Mimo mladé kluky by tam měli pravidelně dostávat šanci hráči, kteří ještě v nedávné minulost pravidelně hrávali OP I, bude-li tedy z jejich strany zájem. Tento krok považujeme za velmi povedený a věříme, že se B-tým nesetká s nezájmem hráčů a bude v něm panovat stejná docházková morálka, jako v áčku! Založení B-týmu je vlastně důsledkem enormního zvýšení úrovně soutěže OP I v posledních letech. Ta přinutila většinu týmů posílit a nasazovat velmi silné hráče, neboť v tak nabité konkurenci nebylo jiného zbytí. Nabité soupisky pak znamenají to, že na spoustu hráčů nakonec nedojde, proto dostanou šanci v B-týmu.

Dále byla na týmové poradě probrána otázka změny hrací místnosti pro OP I, neboť naše klubovna (respektive stoly v ní) nejsou přizpůsobeny pro sedm hráčů. Klubovnu by tak nadále využíval rezervní tým pro zápasy v OP II, o nových prostorách pro áčko se bude v nejbližší době jednat. Já však pevně věřím, že dojde k dohodě s majitelem prostor. O této otázce budeme ještě informovat.

Autor: PS