Jdi na obsah Jdi na menu
 


Šachisté Jiskry stali se mistry

Připravil jsem krátké shrnutí šachové sezony 2014/2015 pro strážnický zpravodaj "Strážničan" a nedalo mi, abych článek nevystavil i na našem webu, nota bene, když jde o tolik příjemné počtení!!

Šachisté Jiskry stali se mistry!

Šachová Jiskra Strážnice má za sebou jeden z nejlepších ročníků za posledních 19 let. Naposled se stala přeborníkem okresu v roce 1996 a na rok si zkusila zahrát vyšší soutěž, tedy krajský přebor, ve kterém se však neudržela.

Cesta za letošním titulem začala pro Jiskru pozvolna a ve vyrovnané soutěži to dlouho vypadalo všelijak. Do nové sezony vstupovali šachisté Strážnice se skromným cílem, tedy umístit se do čtvrtého místa v osmičlenné tabulce, což by jim zaručovalo účast v bojích o postup (PLAY-OFF), respektive o titul přeborníka okresu Hodonín. Tento cíl se jim nakonec podařilo splnit, ačkoliv proklouzli mezi první čtyřku na poslední chvíli. Po loňském zklamání, kdy jim v posledním kole postup do bojů o postup utekl, to bylo jakési zadostiučinění. Základní část vyhrál s náskokem sedmi bodů suverénní Podlužan Prušánky C, který v sedmi zápasech šestkrát vyhrál a pokořen byl pouze strážnickou Jiskrou. Bojů o postup se ještě zúčastnily týmy Veselí nad Moravou C a Hodonína B, viz tabulka po základní části:

Poř.

Družstvo

V

R

P

Body

Skóre

Partie

1.

Prušánky C

6

0

1

18

33.0

22

2.

Veselí C

3

2

2

11

27.5

19

3.

Hodonín B

3

2

2

11

25.0

15

4.

Strážnice

3

2

2

11

24.5

15

5.

Kyjov B

3

1

3

10

25.0

18

6.

Vacenovice

3

0

4

9

22.0

15

7.

Dubňany

2

2

3

8

22.0

14

8.

Ježov

0

1

6

1

17.0

6

 

Družstva od pátého místa dolů se spolu utkaly v takzvaném PLAY-OUT, tedy v bojích o udržení. Zajímavostí nadstavbové části soutěže je fakt, že se do ní započítávají ze základní části pouze body s těmi soupeři, s nimiž se týmy v PLAY-OFF a PLAY-OUT utkají. Porážky s Kyjovem a Vacenovicemi tedy byly pro Jiskru zapomenuty, naopak náš tým najednou získal reálné šance na zisk titulu okresního přeborníka, neboť do PLAY-OFF vstupoval se ziskem pěti bodů za výhru v Prušánkách a remízy s Veselím a Hodonínem, viz výsledky Jiskry v základní části:

Jiskra Strážnice – Hodonín B 3,5 : 3,5

Veselí nad Moravou C – Jiskra Strážnice 3,5 : 3,5

Jiskra Strážnice – Kyjov B 2,5 : 4,5

Prušánky C – Jiskra Strážnice 3 : 4

Jiskra Strážnice – Dubňany 4 : 3

Vacenovice – Jiskra Strážnice 4 : 3

Jiskra Strážnice – Ježov 4 : 3

Výsledky našeho týmu v základní části pouze dokazují obrovskou vyrovnanost soutěže v poslední době.

Do nadstavbové části vstupovali šachisté Strážnice s čistou hlavou a s vědomím, že můžou pouze překvapit. A to jim náramně prospělo. Do PLAY-OFF doslova vtrhli další výhrou na půdě favorita soutěže z Prušánek a svoji formu potvrdili vysokým vítězstvím v Hodoníně, přestože tam nastoupili v kombinované sestavě. V posledním domácím zápase s Veselím jim tedy za jistých okolností stačil i bod za remízu, ale nakonec se podařilo nervózní zápas zvládnout a vybojovat všechny body, čímž si Jiskra zajistila trůn pro okresního přeborníka pro sezonu 14/15, viz velmi příjemný pohled na konečnou tabulku PLAY-OFF:

Poř.

Družstvo

V

R

P

Body

Skóre

Partie

1.

Strážnice

4

2

0

14

24.5

9

2.

Prušánky C

4

0

2

12

22.5

4

3.

Veselí C

0

3

3

3

19.5

4

4.

Hodonín B

0

3

3

3

17.5

3

 

Pro Prušánky skončila sezona trpce, neboť si přesvědčivými výkony v základní části velmi nahlas říkaly o obhajobu prvního místa z loňské sezony, ovšem PLAY-OFF je úplně jiná soutěž a Jiskra v něm předvedla pevnější nervy a nakonec může slavit. Zde jsou její výsledky v nadstavbové části soutěže:

Prušánky C – Jiskra Strážnice 2,5 : 4,5

Hodonín B – Jiskra Strážnice 2 : 5

Jiskra Strážnice – Veselí nad Moravou C 4 : 3

I přesto, že si Jiskra Strážnice vítězstvím v okresním přeboru vysloužila právo postupu do vyšší soutěže, tak tuto možnost nakonec nevyužije. Důvodem je úzký kádr týmu. Bez výrazného posílení bychom nebyli sto hrát v krajském přeboru důstojnou roli a role jakéhosi „fackovacího panáka“ se příčí filozofii týmu, tedy vždy bojovat o nejvyšší příčky v tabulce. Posily navíc není kde brát, a tak Jiskra setrvá i v příští sezoně v okresním přeboru. Jejím cílem pro příští ročník tedy bude pokusit se obhájit titul okresního přeborníka.

Perlička na závěr:

Posledním týmem, který využil práva postupu do krajského přeboru, bylo v sezoně 2005/2006 družstvo Sokola Kyjov, od té doby (již 9 let!!) žádný tým po zisku titulu okresního přeborníka postup nepřijal. Buďto setrval v okresním přeboru, anebo družstvo zaniklo (například týmy Strážnice pod Věží a Baníku Šardice). Proto je přebor okresu Hodonín v poslední době tak vyrovnaný a má velmi vysokou úroveň.

Autor: Pavel Solařík