Jdi na obsah Jdi na menu
 


Hráči Jiskry pod mikroskopem - SHRNUTÍ SEZONY 13-14

Hráči dle soupisky:

1. Ivan Kubiš
Základní část: 5 zápasů, 2,5 bodu, 50 % úspěšnost
PLAY-OUT: 1 zápas, 1 bod, 100 % úspěšnost

Pan Kubiš je velmi dobrý šachista (s Vojtou Šafaříkem nejlepší v našem týmu), který však občas hřeší na docházku k zápasům. V základní části však hrával velmi často a rovněž velmi solidně. Mrzet může zbytečná prohra s panem Mayerem (odevzdaná figura) a také nevyužitá šance na výhru s Miroslavem Zubalíkem. I přesto Ivan představoval pro náš tým jistotu na první desce a do příští sezony s ním znovu počítáme.

2. Vojtěch Šafařík
Základní část: 6 zápasů, 4 body, 66,67 % úspěšnost
PLAY-OUT: 3 zápasy, 2 body, 66,67 % úspěšnost

Vojta je ikonou a hlavně oporou našeho týmu. V sezoně ani jednou z devíti zápasů nenašel přemožitele. Ačkoliv v některých zápasech neuplatnil svůj potenciál naplno, tak svými výkony dával ostatním hráčům klid. Je dobré mít takového hráče v týmu a pro další sezony s ním znovu naplno počítáme.

3. Jaroslav Horák
Základní část: 5 zápasů, 3 body, 60 % úspěšnost
PLAY-OUT: 2 zápasy, 1,5 bodu, 75 % úspěšnost

Pan Horák je hráč s obrovskými zkušenostmi z krajského přeboru 1. a 2. třídy, které uplatnil v těžkých partiích také v OP1. Jeho přestupem do Jiskry se nám podařil husarský kousek, neboť je to velmi pracovitý, skromný a především pevný hráč, který "dělá" body! Škoda jeho promarněné partie s Janem Čechalem a nekorektní oběti v partii s Martinem Londinem v základní části. I tak nám pan Horák zachránil body v zápasech v Dubňanech a doma s Veselím. Snad se mu i v příštím ročníku bude dařit!

4. Karel Heindl
Základní část: 5 zápasů, 2 body, 40 % úspěšnost
PLAY-OUT: 2 zápasy, 2 body, 100 % úspěšnost

Pan Heindl vstoupil do sezony velmi rozpačitými výkony. Jeho hra byla slabá a vůbec styl, jakým vedl partie, nevěštil nic dobrého ani pro blízkou budoucnost. Ovšem šťastná výhra nad Liborem Ledvinou v 6. kole byla přesně tím, co tento hráč potřeboval pro zvýšení sebevědomí a zlepšení výkonů. V PLAY-OUT korunoval vzestup své formy stoprocentní bilancí. Také v příští sezoně bychom na tohoto hráče rádi sázeli.

5. Pavel Solařík
Základní část: 7 zápasů, 4,5 bodu, 64,29 % úspěšnost
PLAY-OUT: 3 zápasy, 2 body, 66,67 % úspěšnost

Těžko hodnotit sám sebe. V letošní sezoně jsem nastoupil ke všem zápasům (jediný z týmu) a podával velmi rozpačité výkony. Některé partie jsem sehrál dobře, jiné zase velmi naivně a body získal jen díky chybám soupeřů (Michal Skalka, Libor Ledvina, Josef Schöndorf). Na druhou stranu jsem získal nejvíc bodů (součet základní části a PLAY-OUT), tak se dá hovořit o jistém úspěchu. Navíc kdybych nebyl týmový hráč (tzn. neohlížel se na výsledky ostatních a hrál na sebe), nemusel jsem nakonec v sezoně ani jednou prohrát, neboť pan Hlavatý v 6. kole nabízel remízu neustále a Jirka Neduchal v 7. by ji podle jeho slov také bez váhání přijal. Já ovšem na osobní statistiky nehledím a jde mi především o úspěch týmu. Do příští sezony budu muset zapracovat na teorii a udělat nějakou změnu ve své hře, neboť se mi zdá, že jsem dospěl do jakéhosi mrtvého bodu. Beru si to jako předsevzetí.

6. Jiří Fanta
Základní část: 7 zápasů, 4,5 bodu, 64,29 % úspěšnost
PLAY-OUT: 2 zápasy, 1,5 bodu, 75 % úspěšnost

Pan Fanta je rovněž jednou z opor našeho týmu. V loňské sezoně neustále remizoval, letos však začal přidávat i výhry. Důležité výhry! Nebýt jeho školácké chyby v partii s Arnoštem Poláčkem, mohl v základní části získat nejvíc bodů ze všech. Takto se dělí se mnou o první příčku. Jeho výkony byly pro mě letos velmi příjemným překvapením, ale zároveň někdy hořkým rozčarováním (partie s Josefem Šebestou ve Vacenovicích). Přesto si cením jeho výkonů a přínosu pro tým a doufám, že mu v další sezoně nedojde dech!

7. Miroslav Múčka
Základní část: 3 zápasy, 1,5 bodu, 50 % úspěšnost
PLAY-OUT: 0 zápasů

Mira se minulou sezonou doslova protrmácel na první šachovnici, proto se vůbec nebránil posunu dál v sestavě. V sezoně však odehrál pouze 3 zápasy. Další nestihl jak kvůli pracovním povinnostem, tak hlavně kvůli pracovními úrazu, se kterým dlouho marodil. V základní části ani jednou neprohrál a uhrál si své. Já doufám, že nám i v příštím ročníku pomůže, a to nejen s administrativou, ale také za šachovnicí! 

8. Gabriel Hala

Další naše letní posila, která však nenastoupila ani do jednoho zápasu. Je to škoda, protože jsem věřil, že Gábu alespoň na jeden, dva zápasy "ukecám". Jenže proti byla kolize s osobními a pracovními povinnostmi. Já doufám, že neztratí svoji lásku k šachu a v příští sezoně se mi podaří posadit ho k šachovnici.

9. Zdeněk Bína
Základní část: 3 zápasy, 1 bod, 33,33 % úspěšnost
PLAY-OUT: 1 zápas, 0,5 bodu, 50 % úspěšnost

Pan Bína doplatil na posílení sestavy, díky čemuž tak často nehrál. Proto jsem mu také dojednal hostování v Kněždubu. Na druhou stranu ho několikrát nepustily do zápasu zdravotní problémy nebo rodinné povinnosti. V sezoně padl pouze jednou, a to velmi zajímavým způsobem (mat jezdcem a střelcem od Vladimíra Kořínka). Do té příští s ním znovu počítáme, snad odehraje víc zápasů!

10. Ondřej Jurásek
Základní část: 0 zápasů
PLAY-OUT: 1 zápas, 0,5 bodu, 50 % úspěšnost

Rovněž Ondra v létě přestoupil do našeho týmu a rovněž on doplatil na posílení kádru. Navíc jej před sezonou postihla velmi bolestivá osobní ztráta, proto jsem ho několikrát na zápas ani nevolal, neboť by bylo pro něj jistě těžké koncentrovat se na partii. Nastoupil až v PLAY-OUT, kde podal sebevědomý a jistý výkon proti ELOvě silnějšímu a hlavně zkušenějšímu Zdeňku Hasikovi. Do příští sezony s ním počítáme.

11. Michal Bačík
Základní část: 1 zápas, 0 bodů, 0 % úspěšnost
PLAY-OUT: 1 zápas, 0 bodů, 0 % úspěšnost

Michal byl před sezonou poslán na hostování do Veselí nad Moravou, kde v místním "Déčku" nastupoval pravidelně s dalšími mladými talenty. Pod vedením pana Zdeňka Uřičáře zde rovněž trénuje a dá se očekávat jeho progres. Nicméně za Jiskru nastoupil v základní části pouze jednou a prohrál se zhruba stejně starým Josefem Lacinou. V PLAY-OUT se k partii nedostavil, a tak zakončil sezonu s nelichotivou bilancí. Na soupisce bychom měli rádi tohoto hráče rovněž pro příští sezonu.

12. Jiří Vajčner
Základní část: 1 zápas, 0,5 bodu, 50 % úspěšnost
PLAY-OUT: 0 zápasů

Pan Vajčner se od samého začátku sezony potýkal s těžkými zdravotními problémy, kterým na jejím konci bohužel podlehl. Jeho poslední partií byla remíza s Radkem Vajgarou z Ježova (2. kolo) a jeho poslední slova, které mi řekl po telefonu, když jsem ho volal na zápas byla: "Pavle, vypadá to se mnou bledě. Přeju vám, ať se daří a pozdravuj všechny kluky!". Pan Vajčner už bude naše výkony sledovat pouze z šachového nebe. Čest jeho památce!

13. Jaroslav Nožička
Základní část: 2 zápasy, 1 bod, 50 % úspěšnost
PLAY-OUT: 1 zápas, 1 bod, 100 % úspěšnost

O panu Nožičkovi vím, že je velmi dobrý hráč, který příliš neprohrává. Potýká se však rovněž se zdravotními problémy, které jej nepustily do posledního zápasu sezony v Hodoníně. Ovšem v těch třech partiích, ke kterým nastoupil, podal velmi přesvědčivé výkony a já doufám, že ho zdraví pustí k šachu rovněž v příští sezoně!

14. Tomáš Měsíček
Základní část: 0 zápasů
PLAY-OUT: 1 zápas, 0 bodů, 0 % úspěšnost

Tomáš je člověk mnoha zájmů a končíků, mezi které patří rovněž šachy. Nicméně díky široké soupisce se do hry dostal až v posledním kole v Hodoníně. V něm čelil silnému Petru Krolopovi, se kterým se však porazil takřka sám. Před sezonou jsem mu nabízel hostování v Kněždubu, což však odmítnul. Bude-li mít zájem, napíšeme ho na soupisku rovněž v příští sezoně, otázkou však je, kolik zápasů odehraje, když nemáme "B" tým.

15. Jiří Kořínek
Základní část: 0 zápasů
PLAY-OUT: 1 zápas, 0 bodů, 0 % úspěšnost

Jirku potkal podobný osud, jako Tomáše - tedy že se do hry nedostal díky nabité soupisce. Stejně jako Tomáš nastoupil v Hodoníně, také čelil velmi silnému soupeři a se stejným výsledkem. Já už jsem několikrát navrhoval založení "B" týmu, kde by si mohli zahrát hráči, kteří jsou jinak věčnými náhradníky, ale není nikdo, kdo by se o to staral. Je to škoda, protože mám obavu, aby nám někteří hráči na šachy nezanevřeli.

16. Tomáš Florián, 17. František Vodica, 18. Jan Slováček

Ani jeden z tohoto tria v sezoně nenastoupil. Tomáš je mladý kluk, který tuším studuje v Brně, pan Vodica je obrovský šachový nadšenec a fanoušek našeho klubu, ovšem dostat tohoto hráče ke stolu s šachovnicí, to je jako chytat motýla holýma rukama. Pan Slováček na šachy definitivně zanevřel, což je obrovská škoda, neboť je to velmi solidní hráč.

19. Miroslav Bartošek
Základní část: 2 zápasy, 0,5 bodu, 25 % úspěšnost
PLAY-OUT: 1 zápas, 0 bodů, 0 % úspěšnost

Miru znám už ze svého účinkování v Kněždubu, proto byl můj eminentní zájem, získat jej na hostování. Škoda, že v sezoně nedokázal uplatnil svůj potenciál, když ze tří zápasů získal pouze jednu remízu. Na jeho obranu je nutné říct, že ty dvě prohry byly s Eduardem Šafářem a Ivanem Kučerou, což jsou velmi silní hráči. Bude-li mít Mira zájem, rádi jej přivítáme coby hosta i v příštím ročníku.

20. Pavel Bartošek
Základní část: 2 zápasy, 1 bod, 50 % úspěšnost
PLAY-OUT: 1 zápas, 1 bod, 100 % úspěšnost

Pavla znám taky z Kněždubu a doplnil svého bratra Miru na soupisce coby host. V sezoně předvedl solidní výkony. Škoda jeho nervozitou svázané partie ve Vacenovicích, jinak nám velmi pomohl. Pavel to ovšem nemá doma lehké. Pravidelně nastupuje za Kněždub, a tak se pochopitelně jeho manželce nelíbí, když jej voláme do Strážnice. Bude potřeba s ním probrat, zda bude ochoten hostovat u nás i příští sezonu.

Autor: Pavel Solařík