Jdi na obsah Jdi na menu
 


ŠACHOVÁ LEKCE: Každý tah je důležitý

V šachu platí nepsané pravidlo, že je potřeba zamyslet se nad každým tahem, který hráč v partii provede. Když jsem se šachy teprve učil, říkal jsem si v duchu, že před každým tahem se podívám na každou figuru, kam může zrovna jet, a musím určitě vyhrávat.. Kéž bych to dnes dělal, přátelé!! Z vlastní zkušenosti mohu říct, že především v nižších soutěžích je nešvarem šachistů rychlé provedení tahu, bez hlubšího zkoumání pozice. Své by o tom mohli vyprávět mnozí milovníci královské hry.

Většinou se hráči drží svého plánu a tahů, které si předem připravili. A tak se může stát, že v partii prostě "projdou" kolem výhry, jak by se mohlo lehce stát v následující pozici:

Na diagramu zahrál černý tah Vd8 s hrozbou Vxd1 mat:

pozic.jpg

Na první pohled se zdá, že tato replika černého řeší jeho problémy s napadnutou dámou a značně stísněnou pozicí. Věž totiž obsadila sloupec "D" a bílý buďto musí věž měnit s tím, že sloupec obsadí černá dáma navíc s hrozbou matu opět na d1. Pokud bílý nebude chtít měnit na d8, musí buďto zahrát pasivně dámou na f3 anebo ustoupit věží z "D" sloupce.

A teď ruku na srdce. Kdo z nás by ve vážné partii v OP I (nebo i ve vyšší soutěži) viděl strašný úder bílého Da8, po kterém je partie okamžitě vyhraná? Já vím jistě, že bych tento krásný tah v partii nenašel. Nenašel jsem ho totiž ani tehdy, když jsem na webu Chess Praga tento diagram zkoumal jako vyhraný příštím tahem bílého.. :-) A nemohl jsem se o něj s vámi nepodělit. Takže pozor na tahy, které vám mohou vyhrát partii! Ať nezůstanou jenom němými stíny, které se nikdy neobjeví ve své kráse, aby oslnily svět!

Zde je ještě ukázka zoufalých tahů černého, které by však již nemohly zabránit prohře. (viz. UKÁZKA).

Autor: Pavel Solařík.