Jdi na obsah Jdi na menu
 


Dvojúder - ultimátní taktická koncepce

Dnešní lekce se zaměří na velmi důležitou koncepci "DVOJÚDERŮ", při nichž jedna figura napadá dvě soupeřovy figury zároveň, anebo jedním tahem figury vytváří dvojitou hrozbu pro soupeře. Dvojúder je pochopitelně ne jednu stranu způsob, jak vyhrát partii, anebo získat zpět materiál, ale na druhou stranu může být také velmi důležitým krokem v dlouhé kombinaci.

Pojem "Dvojúder" může zastřešovat více taktických motivů, ale za dvojúder je rovněž považována běžná "vidlička":
 

Tohle bylo hezké, ale jednoduché. Nicméně další příklad ukazuje "vidličku" coby dvojůder a také tah věží, který vytváří dvojúder v daleko více složitějším uspořádání:
 

Jak jde vidět, pokud neovládáte základní kostru taktických úloh, jejich použití v opravdu obtížných pozicích nebude možné (ale nezoufejte - tohle může být těžké i pro profesionály).

Pokud přemýšlíme o dvojúderu, tak by jeden předpokládal, že dvojitá hrozba znamená napadení dvou figur zároveň. Nicméně může to také znamenat, že nic není v dané chvíli napadeno, pouze něco hrozí. Zde je toho skvělý příklad:

Vypadá to, že by partie měla skončit remízou, protože černý král může lehce zastavit pěšce na sloupci F a po ...Kg6 následovaným ...Jb1-c3-d5 ji může dokonce i vyhrát. Nicméně bílému se podaří vyhrát partii tím, že vytvoří dvě úplně odlišné hrozby ve dvou dalece vzdálených částích šachovnice!:
 

Další demonstrací Dvojúderu je ukázka slavné partie Benta Larsena:
 

Dvojúder je velmi důležitou taktickou součástí partií a je rovněž páteří mnohých taktických úloh.

Autor: Pavel Solařík, zdroj: www.chess.com